HomeHL-WorldΗΠΑ – Πεντάγωνο: Έρευνα για σχεδιαζόμενο πραξικόπημα από εξτρεμιστές στρατιώτες για την ανατροπή Μπάιντεν

ΗΠΑ – Πεντάγωνο: Έρευνα για σχεδιαζόμενο πραξικόπημα από εξτρεμιστές στρατιώτες για την ανατροπή Μπάιντεν

Το Πεντάγωνο έχει ερευνήσει συνολικά 183 περιπτώσεις εξτρεμιστών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή του προέδρου των ΗΠΑ φέρεται να απεργάζονται δεκάδες στρατιώτες, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το Πεντάγωνο έχει ερευνήσει συνολικά 183 περιπτώσεις εξτρεμιστών στους κόλπους του, συμπεριλαμβανομένων 78 που «υποστηρίζουν ή εμπλέκονται στην ανατροπή της κυβέρνησης Μπάιντεν ή επιδιώκουν να αλλάξουν τη μορφή της κυβέρνησης με αντισυνταγματικά ή άλλα παράνομα μέσα», εξηγεί η έρευνα.

«Ο στρατός των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα εξτρεμισμού. Άνθρωποι με ακραίες πολιτικές ιδεολογίες, συμπεριλαμβανομένων των «λευκών υπερασπιστών», έχουν από καιρό χρησιμοποιήσει τον στρατό ως χώρο στρατολόγησης και εκπαίδευσης νέων «ταλέντων». Πολλοί νεοναζί ήταν πρώην πεζοναύτες», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Πενταγώνου.

Το 2021, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, έδωσε εντολή για μία παύση 60 ημερών σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο 21χρονος πρώην πεζοναύτης, Τζάστιν Χέρμανσον, είχε εμπλακεί σε συνωμοσία ανατροπής της αμερικανικής κυβέρνησης και στο παρελθόν είχαν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες. Τα τελευταία τρία χρόνια, τουλάχιστον επτά πρώην πεζοναύτες έχουν ομολογήσει ανοιχτά ή έχουν ταυτιστεί με τον νεοναζισμό ή την ακροδεξιά, ενώ ορισμένοι φέρονται να έχουν εμπλακεί στον προγραμματισμό τρομοκρατικών ενεργειών.

Όπως ανέφερε το Πεντάγωνο στο δίκτυο «NPR» τον περασμένο Απρίλιο, είχε εντοπίσει, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, 16 περιπτώσεις εξτρεμισμού στις τάξεις του.

Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν έναν μικρό δείγμα των πεζοναυτών που είναι ετοιμοπόλεμοι.

Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν την περασμένη Παρασκευή αναφέρουν ότι οι τέσσερις άνδρες είχαν ανεβάσει ένα βίντεο στα social media ανοίγοντας πυρ και φορώντας μάσκες που απεικονίζουν ένα κρανίο, μία κίνηση που διαδόθηκε από την νεοναζιστική τρομοκρατική ομάδα «Atomwaffen Division» (AWD).

Η ομάδα αυτή βρίσκεται επί χρόνια σε… στενό μαρκάρισμα από το FBI και συνδέεται με πολλές ενέργειες που σχετίζονται με τρομοκρατικά εγκλήματα στις ΗΠΑ.

Ένα από τα πρώτα μέλη της νεοναζιστικής τρομοκρατικής ομάδας (AWD), ο 23χρονος Έλληνας Βασίλειος Πιστόλης, ήταν πρώην πεζοναύτης. Η έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρει επίσης ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία, «ProPublica» και «Frontline», απέτρεψαν τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική ομάδα το 2018. Στη συνέχεια ο Βασίλειος Πιστόλης κατηγορήθηκε για τους δεσμούς του με τρομοκράτες με αποτέλεσμα να τον απομακρύνουν από το σώμα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση