HomeHL-WorldΙσραήλ: Οι πιο σφοδρές μάχες του πολέμου- «Νεκροί οι μισοί ηγέτες μονάδων της Χαμάς»

Ισραήλ: Οι πιο σφοδρές μάχες του πολέμου- «Νεκροί οι μισοί ηγέτες μονάδων της Χαμάς»

Ο στρατός «περικυκλώνει τη Χαν Γιουνίς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως περικυκλώνει τη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου μαίνονται οι «πιο σφοδρές μάχες» από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

«Οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί σε ανακοινωθέν του. «Ασφαλίσαμε πολλά οχυρά της Χαμάς στο βόρειο τμήμα και διεξάγουμε τώρα επιχειρήσεις εναντίον οχυρών της στον νότο», συνέχισε.

«Δυνάμεις μας βρίσκουν όπλα σχεδόν σε όλα τα κτίρια και τα σπίτια, τρομοκράτες σε πολλά σπίτια και τους αντιμετωπίζουν», πρόσθεσε, την ώρα που η διεθνής ανησυχία για τον αντίκτυπο του πολέμου στους αμάχους εντείνεται. Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει επίσης επιθέσεις σε άλλους τομείς της Λωρίδας της Γάζας.

Χθες σκηνές χάους επαναλήφθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου ασθενείς δέχονταν τις φροντίδες του προσωπικού ακόμη και στα πατώματα. Υπό τον ήχο των σειρήνων των ασθενοφόρων, έφθαναν συνεχώς κι άλλοι τραυματίες. Κάποιοι πάνω σε ρυμουλκούμενα καρότσια, άλλοι σε φορεία, ακόμα και στα χέρια συγγενών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 85% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι συνεχίζουν να φεύγουν προς άλλες περιοχές του νότου, στριμωγμένοι σε περίμετρο ολοένα πιο μικρή, στα σύνορα με την Αίγυπτο, αντιμέτωποι με καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός, που άρχισε ξανά χερσαία επίθεση εναντίον της Χαμάς στις 27 Οκτωβρίου στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε πως πλέον επεκτείνει τις επιχειρήσεις του, σχεδόν δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, υπήρχαν «δεκάδες νεκροί και τραυματίες» τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε χωριά ανατολικά της Χαν Γιούνις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη  Χαμάς, ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του καταυλισμού προσφύγων Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 14. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλα πλήγματα, στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια, σκότωσαν και τραυμάτισαν κι άλλους Παλαιστίνιους. Ανάμεσά τους ήταν ο Ράμεζ αλ Νάτζαρ, ο διευθυντής κλινικής της Χαν Γιούνις, που έχασε τη ζωή του όταν έγινε στόχος το σπίτι του.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διοικητές μονάδων της Χαμάς έχουν «εξαλειφθεί»

Μέσω Telegram, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως «εξάλειψε» τους «περισσότερους διοικητές» μονάδων της Χαμάς που δρούσαν αξιοποιώντας δίκτυο υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό το οποίο απεικονίζει πέντε αξιωματικούς του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς που κατ’ αυτόν «εξαλείφθηκαν».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως έχουν σκοτωθεί περίπου οι μισοί διοικητές μονάδων των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, «ταγμάτων» με δύναμη περίπου 1.000 ανδρών το καθένα, κατά τον Τσαχάλ.

Ο στρατός του Ισραήλ κάνει την υπόθεση πως η Χαμάς έχει συνολικά 24 μονάδες που πολεμούν στη Γάζα, μιλά για «τάγματα», με περίπου 1.000 μέλη το καθένα.

Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς σταδιακά χάνει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε», είπε ο κ. Νετανιάχου, δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως δρα στη νότια Λωρίδα της Γάζας από χθες, ιδίως στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, τη Χαν Γιούνις.

Το μοναδικό μέρος για ανθρωπιστική βοήθεια

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, η Ράφα είναι πλέον η μοναδική τοποθεσία στον θύλακα όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, όμως οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Καμιά βοήθεια δεν φθάνει πλέον στη Χαν Γιούνις, ενώ η πρόσβαση σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είχε επισήμως απαγορευτεί ήδη προτού ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες.

Ο ισραηλινός στρατός ρίχνει καθημερινά στη Χαν Γιούνις φυλλάδια προειδοποιώντας πως επίκεινται άμεσα βομβαρδισμοί και διατάσσοντας τους κατοίκους να φύγουν από τις συνοικίες τους.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει πως διαταγές άμεσης απομάκρυνσης των κατοίκων αφορούν επί του παρόντος το 28% του θυλάκου, χαρακτηρίζει «αδύνατο» να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες υποδοχής προσφύγων, για τις οποίες έχει κάνει λόγο το Ισραήλ.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 16.248 άνθρωποι, το 70% και πλέον εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών την 7η Οκτωβρίου.

Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, οι περισσότεροι την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλειονότητά τους ήταν επίσης άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς και διεμήνυσε πως θα «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, «τρομοκρατική» οργάνωση σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, 138 όμηροι που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, μετά την απελευθέρωση κατά τη διάρκεια της ανακωχής 105 εξ αυτών. Η απελευθέρωση των 80 έγινε σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων, γυναικών, παιδιών και εφήβων, από ισραηλινά κέντρα κράτησης.

lifo.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση