HomeHL-CultureΑντώνης Σαμαράκης: Ένα συλλεκτικό νόμισμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του

Αντώνης Σαμαράκης: Ένα συλλεκτικό νόμισμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του

Δείτε φωτογραφίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί η αξία ενός σημαντικού βιβλίου να είναι ανεκτίμητη και να μην μετριέται με χρήματα, τα πρόσωπα ωστόσο που αποτυπώνονται στα χρήματα αποτελούν, διαχρονικά, εξέχουσες προσωπικότητες της εγχώριας ιστορίας. Γι’ αυτό και η Τράπεζα της Ελλάδος θέλησε να τιμήσει τον αξέχαστο Αντώνη Σαμαράκη εκδίδοντας ένα συλλεκτικό νόμισμα αφιερωμένο σε εκείνον και το σημαντικό έργο που άφησε πίσω του φεύγοντας.

Πρόκειται για ένα αργυρό νόμισμα, ονομαστικής αξίας 6 ευρώ, που εκδόθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του «Έτους Σαμαράκη», όπως έχει ανακηρυχθεί το 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

samarakis_nomisma_3

Στην μπροστινή όψη του νομίσματος απεικονίζεται η μορφή του σπουδαίου συγγραφέα ενώ στην πίσω όψη είναι χαραγμένο ένα ανοιχτό βιβλίο και γύρω του οι τίτλοι ορισμένων εκ των δημοφιλέστερων βιβλίων του. Ανάμεσά τους τα «Ζητείται ελπίς», «Αρνούμαι», «Το Διαβατήριο», «Η Ζούγκλα», «Γραφείο Ιδεών», «Εν ονόματι», «Η Κόντρα», «Σήμα κινδύνου», «Το Λάθος».

samarakis-nomisma

Η συμβολική αυτή κίνηση αποτελεί ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη του λογοτέχνη που μεγάλωσε και γαλούχησε γενιές με τις υψηλές αξίες και τα ιδανικά για τα οποία αξίζει να παλέψει κανείς στη ζωή του, όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανθρωποκεντρικός, ευφυής, διορατικός αλλά και συνάμα βαθύς γνώστης της εποχής του ο Αντώνης Σαμαράκης τους εξέφρασε με λογοτεχνική γλαφυρότητα τους προβληματισμούς της, κρούοντας, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για τα μελλοντικά δεινά που θα απειλούσαν τις ανθρώπινες κοινωνίες. Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της λογοτεχνικής του διορατικότητας, «Το Λάθος», που κυκλοφόρησε το 1965, περιγράφοντας τον εφιάλτη ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, τον οποίο έμελλε να βιώσει ο ελληνικός λαός μόλις δύο χρόνια αργότερα.

samarakis-nomisma2

Τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη όμως δεν αφορούσαν μόνον στην ελληνική κοινωνία. Τα μηνύματα που περνούσε ήταν διαχρονικά γι΄ αυτό και τα έργα του μεταφράστηκαν σε 30 γλώσσες και ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδιαίτερη ήταν η αγάπη του για τα παιδιά και τους νέους, μια αγάπη αμφίδρομη καθώς το απανταχού νεανικό κοινό τον λάτρεψε και συνεχίζει να διαβάζει με πάθος τα βιβλία του, να εμπνέεται από τον λόγο, τις ιδέες και τις αξίες του και να στηρίζεται σε αυτά για να φτιάξει τον νέο, καλύτερο κόσμο που ονειρεύεται.
protothema.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση