HomeΚΡΗΤΗΣυνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δικηγόροι για το φορολογικό

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δικηγόροι για το φορολογικό

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη συνέχιση της αποχής τους έως τις 12 Δεκεμβρίου αποφάσισε το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κατά τη σημερινή σύσκεψη επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων αντιδρώντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποφάσισαν τη συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Κατά τη σύσκεψη των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου – ενόψει της επικείμενης ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου – επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Τα νέα φορολογικά μέτρα, που προωθεί η Κυβέρνηση δεν καταπολεμούν, δυστυχώς, τη φοροδιαφυγή, αντίθετα, πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και προστατεύουν τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες.

Η Κυβέρνηση, εάν πράγματι επιδιώκει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οφείλει να αξιοποιήσει τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ), που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της και να μην καταφεύγει σε αναχρονιστικές πρακτικές θέσπισης τεκμηρίων, που ενεργούν άδικα και ισοπεδωτικά.

Η εισαγωγή φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, η φορολόγηση δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, οδηγεί σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση μεγάλο τμήμα ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία έρχεται να προστεθεί πολλαπλασιαστικά στα ήδη υπάρχοντα οικονομικά τους προβλήματα, ως αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού.

Η Κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του ενεργού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, της μεσαίας τάξης, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές του υποχρεώσεις, έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών με άμεσο κίνδυνο τη λήψη καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος του.

Η Κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει τις επιλογές της χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί αυθαίρετα ισοπεδωτικού χαρακτήρα κριτήρια και επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος. Επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες, όπως έχει κρίνει, άλλωστε, και το ΣτΕ (αποφάσεις 1880 και 1888/2019) και ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν το αφορολόγητο εισόδημα, ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.

Και παράλληλα, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, χρησιμοποιεί τον μικτό μισθό, συνυπολογιζομένων δώρων και ασφαλιστικών εισφορών και όχι τον καθαρό.

Περαιτέρω, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα, αφενός να υπάρχει φορολόγηση με βάση εισοδήματα τρίτων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, που προσβλέπει ότι έκαστος συμμετέχει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους και αφετέρου να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική αφενός γιατί αφορά συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες και αφετέρου διότι τυχόν αμφισβήτηση των τεκμηρίων , δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλυσιτελής.

Επίσης ο κατ’ επιλογήν έλεγχος οδηγεί σε οιονεί περαίωση υποθέσεων και σε περαιτέρω διεύρυνση της φοροδιαφυγής σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς είμαστε αρωγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία όμως προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του και όχι με «τεκμαρτά» και απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα.

Για όλους εμάς, η απόσυρση των νέων φορολογικών μέτρων αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας τόσο για την ύπαρξή μας όσο και την αξιοπρέπειά μας και ως εκ τούτου είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και στηρίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων ενάντια στα φορολογικά μέτρα, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 13:00 στο Σύνταγμα.

Κατά τη συνάντηση των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων αποφασίστηκε:

α) Η συμμετοχή μας στη συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6-12-2023 και ώρα 12:00 έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου,

β)  Η αποστολή επιστολής προς τους  Βουλευτές  του  Νομού Ηρακλείου με αίτημα την έμπρακτη συμπαράστασή τους για την απόσυρση του άδικου φορολογικού νομοσχεδίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι φορείς:

  1. Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου (Ο Πρόεδρος Νίκος Λογοθέτης)
  2. Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου (Ο Ταμίας Δημήτριος Αγαπητός)
  3. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, (Ο Πρόεδρος Γιώργος Ταβερναράκης)
  4. Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου (Ο Πρόεδρος Δημήτριος Χριστοφοράκης)
  5. Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (Η Πρόεδρος Ευαγγελία Μανιαδή)
  6. Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (Ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Λειβαδιωτάκης)
  7. Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης (Ο Πρόεδρος Χριστόφορος –Άγγελος Κοφινιδάκης)
  8. Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτη – Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου (Ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Κουμαντάκης)
  9. Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ηρακλείου PALSO (Ο Πρόεδρος Νίκος Κουταλάκης )
  10. Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου (Ο Πρόεδρος Αριστοτέλης Σκουντάκης)
  11. Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κρήτης (Η Αντιπρόεδρος Νίκη Γούναρη)
  12. Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Ηρακλείου (Ο Αντιπρόεδρος Ρήγας- Κων/νος Πετράκης)
  13. Οικονομικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (Ο Πρόεδρος Άλκης Οικονομάκης)
  14. Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (Ο Πρόεδρος Ιωάννης Σμπώκος)»

Οι δικηγόροι αποφάσισαν την καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους από την Τρίτη 5-12-2023 έως και την Τρίτη 12-12-2023, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο με το παρακάτω πλαίσιο αδειών:

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:

-Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).

– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα επτά (7) έτη στον α’ και β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαοκτώ (18) στον α΄ βαθμό και δεκαεννέα (19) στο β’ βαθμό.

– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.

– Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση

δεκαοκτάμηνου.

– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών όταν επίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.

– Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού και αποδεικνύεται από έγγραφα.

– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.

– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.

– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης: i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή,

  1. ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους.

Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής:

-Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων.

-Δεν θα χορηγούνται άδειες:

α)Για ασφαλιστικά μέτρα,

β)Για αιτήσεις αναστολής και

γ)Για αυτόφωρα και συνοδείες.

– Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.

Η αποχή καταλαμβάνει:

– Τα συναινετικά διαζύγια

– Την συμμετοχή των δικηγόρων στις Επιτροπές, όπου μετέχουν ως μέλη (ΣΥΠΟΘΑ, Δασικοί Χάρτες, Ενστάσεων κτηματολογικών διαφορών, Μητρώο Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου, κλπ).

Ως προς τις Επιτροπές Δασικών Χαρτών κλπ, δεν θα παραλαμβάνονται φάκελοι, δεν θα δικάζονται αντιρρήσεις και δεν θα εκδίδονται αποφάσεις. Εφόσον, κατά τη διάρκεια ενός μήνα υπολείπονται συνεδριάσεις για τη συμπλήρωση των ελαχίστων προβλεπόμενων, αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω της αποχής και θα επαναληφθεί η συζήτησή τους μετά το πέρας της αποχής.

– Την παράσταση σε διοικητικές επιτροπές και υπηρεσίες (Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ΕΦΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, Πειθαρχικά Συμβούλια, Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ΕΑΔΗΣΥ, κλπ), με γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης σε αυτές.

– Τον έλεγχο τίτλων στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία και την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο (πρόδηλα, προσημειώσεις, αγωγές, διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 4 του

Ν. 2664/1998, κλπ).

– Την κατάθεση δικαιολογητικών για χορήγηση – ανανέωση αδειών παραμονής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Portal της Ολομέλειας.

– Τις αρχαιρεσίες σωματείων εκτός των περιπτώσεων που επίκειται λήξη θητείας.

-Τα αθλητικά σωματεία

– Τις εκλογικές αυτοδιοικητικές υποθέσεις

Άδεια δεν απαιτείται:

α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,

β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και

γ) Για την κατάθεση προσθήκης/αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.

Ως προς τις Αναβολές: Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.

Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά

Δικαστήρια:

Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση  δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετήματος Πενίας.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΗ υιοθέτησε την από 30-11-2023 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που προβλέπει:

  1. Την Πανδικηγορική αποχή την Τρίτη 5-12-2023 όλων των δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένων των εμμίσθων στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, Τραπεζών, ΔΕΚΟ, συνεργατών δικηγορικών γραφείων και δικηγορικών εταιρειών και τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων έξω από τη Βουλή την ίδια ημέρα και ώρα 13:00΄ (προσυγκέντρωση δικηγόρων στα γραφεία του ΔΣΑ ώρα 12:00΄).
  2. Την συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια όλης της χώρας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Διαφήμιση
Διαφήμιση