HomeHL-GreeceΔιάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του ονόματος των «11»

Διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του ονόματος των «11»

Τα επόμενα βήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η νεοσύστατη Κοινοβουλευτική Ομάδα και το προφίλ του πολιτικού φορέα που βρίσκεται στα σκαριά. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του ονόματος και του συμβόλου που θα συνοδεύουν πλέον τους έντεκα βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα πραγματοποιούνται σήμερα σε ανοιχτή εκδήλωση στο Σεράφειο.

Το όνομα, που έχει κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, θα αποτελείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από μία ή δύο λέξεις, δεν θα είναι συρραφή πολλών λέξεων με αρχικά και θα περιέχει σίγουρα τη λέξη Αριστερά. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και ένας επιθετικός προσδιορισμός, ώστε το νέο όνομα, στο σύνολό του, να δίνει καθαρό πολιτικό στίγμα και να συνομιλεί με τη νέα εποχή (π.χ. Σύγχρονη Αριστερά).

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και το όνομα του κόμματος που θα δημιουργηθεί με στόχο τις ευρωεκλογές, καθώς σε αυτό μπορεί να συμπεριληφθούν και άλλοι προσδιορισμοί που θα σηματοδοτούν, για παράδειγμα, τη συμπόρευση με τις δυνάμεις της οικολογίας. Αμέσως μετά την αυριανή εκδήλωση, οι «11» θα στείλουν επιστολή σχηματισμού της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, με την «πρεμιέρα» της να γίνεται την Τετάρτη στη συζήτηση για το φορολογικό.

Όπως έλεγε στη Realnews κορυφαίο στέλεχος των «11», τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα τη βοηθά το γεγονός ότι κάνει την εμφάνισή της στο φορολογικό νομοσχέδιο ως «πρόβα τζενεράλε» για τον Προϋπολογισμό και θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «χρησιμοποιεί το φορολογικό για να κάνει αντίστροφη διανομή του πλούτου».

Όσον αφορά τον πολιτικό φορέα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξης Χαρίτσης, «στόχος είναι στις ευρωεκλογές να υπάρξει ένα σχήμα, μια λίστα, ένα ψηφοδέλτιο που θα αντανακλά το πολιτικό στίγμα και την ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια στο αριστερό προοδευτικό σκέλος του πολιτικού φάσματος που αυτή τη στιγμή απουσιάζει».

Η Έφη Αχτσιόγλου, που έσπασε μετά από τρεις μήνες τη σιωπή της, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου κόμματος ακόμη και την έδρα στην Ευρωβουλή. «Έκανα μια επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα είμαι εκεί. Θα είμαι εκεί για να δώσω τις πολιτικές μάχες απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε και προσέθεσε ότι «δεν θεωρώ ορθό, από τη στιγμή που έδωσα τη μάχη για την προεδρική εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, να είμαι εγώ αυτή που θα ηγηθώ της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό θα ενέπλεκε δύο διακριτά ζητήματα. Θα συνδεόταν συχνά το ζήτημα της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Η πρώην υπουργός υποστήριξε πως ήταν σωστή επιλογή να μην αποδεχθεί χαρτοφυλάκιο από τον Στέφανο Κασσελάκη, φέρνοντας ως παράδειγμα την ομιλία του στον ΣΕΒ, για την οποία θα έπρεπε αν ήταν τομεάρχης είτε να πει ψέματα απέναντι στη συνείδησή της είτε να «αδειάσει» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της ο Στ. Κασσελάκης, ότι αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχασε την καρέκλα της ηγεσίας, μίλησε για πρόκληση. «Αν θέλαμε τις καρέκλες, θα μέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα αποδεχόμασταν τις προνομιακές θέσεις που μας προσέφερε, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κασσελάκης», σημείωσε η Ε. Αχτσιόγλου και προσέθεσε με νόημα: «Είναι κάπως προκλητικό να μας εγκαλεί ο κ. Κασσελάκης ότι φύγαμε για τις καρέκλες. Ένας άνθρωπος που με το που εμφανίστηκε διεκδίκησε να γίνει πρόεδρος».

Την ίδια ώρα, ο Στ. Κασσελάκης έχει ξεκινήσει επιχείρηση ανασύνταξης μετά το «καυτό» τρίμηνο που προκάλεσε διπλή διάσπαση και την απώλεια 11 βουλευτών. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά πως πλέον δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα για χάσιμο, καθώς η μάχη των ευρωεκλογών θα κρίνει πολλά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στ. Κασσελάκης επιχειρεί να εμφανιστεί θεσμικός συγκαλώντας τα όργανα, την Πολιτική Γραμματεία αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ παρέθεσε δείπνο την περασμένη Τετάρτη σε μπαρ-ρέστοραν στο κέντρο της Αθήνας στους βουλευτές, προσπαθώντας να συσφίξει τις μεταξύ τους σχέσεις λίγες ημέρες πριν βρεθούν αντιμέτωποι στη Βουλή με τους 11 πρώην συντρόφους τους, για τη μάχη του Προϋπολογισμού.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έσπευσε να κλείσει οριστικά το θέμα του Συνεδρίου, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες πηγές έντασης, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους στενούς του συνεργάτες, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, του ζητούσαν να αναβάλει το Συνέδριο για μετά τις ευρωεκλογές. «Το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του. Να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών συνεδρίων, όπως και η συγκρότηση των ομάδων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Κασσελάκης.

Είναι δεδομένο, πάντως, πως οι «νεο-προεδρικοί» επιθυμούσαν την αναβολή του Συνεδρίου, καθώς θέλουν χρόνο, ώστε να ελέγξουν τις εξελίξεις στο κορυφαίο κομματικό όργανο. Ήδη, μετά τις αποχωρήσεις, από τους υποστηρικτές των διαφωνούντων έχει ξεκινήσει «κούρσα» για το ποιος θα ελέγξει τις Νομαρχιακές Επιτροπές σε ολόκληρη τη χώρα. Μεγάλη δύναμη στις τοπικές οργανώσεις διατηρεί ο Νίκος Παππάς, ενώ σημαντική είναι και η επιρροή στη βάση των πάλαι ποτέ «προεδρικών». Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται και νέα πρόσωπα στις οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, που ζητούν στήριξη για τη νέα ηγεσία. Μέχρι το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, η μάχη στο παρασκήνιο θα κορυφωθεί για τον έλεγχο των περίπου 5.000 συνέδρων. Οσον αφορά τις μέχρι τώρα απώλειες, η Κουμουνδούρου εκτιμά πως «οι αποχωρήσεις δεν θα φτάσουν ούτε τα 3.000 μέλη». Πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιοδείες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς ακολουθούν οι γιορτές, θα έχει ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης, ρίχνοντας το βάρος στις Νομαρχιακές Επιτροπές της Α’ Αθήνας και του Βόρειου Τομέα Αθηνών, όπου υπήρξαν σημαντικές απώλειες λόγω ισχυρής παρουσίας των έντεκα σε αυτές.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση