HomeHL-GreeceΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνονται οι επικρίσεις στο εσωτερικό – Οι «11» ετοιμάζουν μαζικό «πολιτικό γεγονός»

ΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνονται οι επικρίσεις στο εσωτερικό – Οι «11» ετοιμάζουν μαζικό «πολιτικό γεγονός»

Το «καρφί» Αχτσιόγλου για συμβόλαιο εις βάρος της το οποίο υπηρέτησε τον κ. Κασσελάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η λειτουργία των κομματικών οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και το πρώτο δίμηνο της προεδρίας Κασσελάκη τίθενται ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο της εσωκομματικής κριτικής τις τελευταίες μέρες, καθώς συνεδριάζει το επόμενο Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες για νέο κύμα αποχωρήσεων. Η δημοσκοπική απήχηση της Κουμουνδούρου, αλλά οι εκφράσεις εσωστρέφειας που πυροδοτούνται με κάθε αφορμή, όπως αυτή της αποχώρησης του κ. Κασσελάκη στην ομιλία Τεμπονέρα, δεν αφήνουν ασυγκίνητα τα κομματικά στελέχη.

Μετά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος ανέφερε πως «πρέπει να στηρίξουμε τα όργανα μέσα στο κόμμα. Όπου δεν υπάρχουν όρια και κανόνες βγαίνει αρρώστια», τη σκυτάλη έλαβε χθες με άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς.

Καταθέτοντας δημόσια τις σκέψεις του «για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», «οι ευθύνες μας είναι συλλογικές γιατί όλοι αποδεχθήκαμε την εκλογή του προέδρου με άμεση μυστική, καθολική ψηφοφορία. Από εκεί ξεκίνησε η ρευστοποίηση του κόμματος» επισήμανε ο κ. Κοτσακάς, υπογραμμίζοντας ότι «ο νέος πρόεδρος έπρεπε να έχει περίοδο χάριτος που δεν του δόθηκε. Έσπευσε ομως ο ίδιος με την πολυπραγμοσύνη του να επιβαρύνει το κλίμα».

Παράλληλα, «διαφωνώ με ένα κόμμα που δεν παράγει πολιτική αλλά περιορίζεται στην παραπολιτική και στην επικοινωνία. Όσο διαφωνώ με ένα κόμμα ρευστοποιημένο χωρίς ισχυρή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα,άλλο τόσο διαφωνώ μ ένα κόμμα μικρό, αριστερής διαμαρτυρίας» τονίζει επί της αρχής ο κ. Κοτσακάς, για να συμπληρώσει ενόψει του νέου κύκλου αποχωρήσεων πως «κανείς δεν πρέπει να φύγει αν προηγουμένως δεν έχει τεκμηριώσει ισχυρή ιδεολογική και πολιτική διαφωνία. Διαφορετικά αφήνει περιθώριο να του καταλογίσουν ότι η διαφωνία η η συμφωνία συναρτάται με τα πρόσωπα και τους ρόλους», καταλήγει.

Το «καρφί» Αχτσιόγλου για συμβόλαιο

Την ίδια ώρα, μια αυστηρή απάντηση προς τα όσα εξακολουθούν να της αποδίδονται περί «υπονόμευσης» έδωσε χθες μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η Έφη Αχτσιόγλου. «Η ιστορία αυτή ήταν μια χυδαία αθλιότητα. Κάποιοι ανέλαβαν να εκτελέσουν ένα συμβόλαιο το οποίο υπηρέτησε τον κ. Κασσελάκη και στηρίχθηκε από εξέχοντα στελέχη της ηγετικής του ομάδας. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης δεν αποδοκίμασε ούτε καταδίκασε αυτή την πρακτική και όσους από το περιβάλλον του τη στήριξαν. Μάλιστα -και αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη της μη δυνατότητας πολιτικής συμβίωσης- η αθλιότητα περί υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκε και μετά την εκλογή προέδρου με την καθοδήγηση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Η ίδια περιέγραψε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα ως «απολύτως σεβαστή». «Επέλεξε να είναι ουδέτερος στη διαδικασία εκλογής και να μη μιλήσει για να μην την επηρεάσει. Από την πλευρά μου επέλεξα συνειδητά να μη χρησιμοποιήσω το όνομα του κ. Τσίπρα σε κανένα στάδιο της προεδρικής εκλογής, παρότι όλοι γνώριζαν τη στενή συνεργασία που είχαμε για χρόνια, επέλεξα να μην τον εργαλειοποιήσω σεβόμενη την απόφασή του και φυσικά να μην τον εμπλέξω σε αυτές τις χυδαίες πρακτικές που ήταν σαφές ποιος τις καθοδηγούσε, ποιον ευνοούσαν και ποιον έπλητταν» σημείωσε ακόμη η κ. Αχτσιόγλου, καταλήγοντας πως «αυτοί που δεν τον σεβάστηκαν και ενέπλεξαν το όνομά του σε αυτή την αθλιότητα είναι γνωστοί και είναι οι ίδιοι που με κάθε ευκαιρία λοιδορούν και απαξιώνουν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019».

Η «προφητεία» Παπαδημούλη

Από πλευράς του, ωστόσο, με υπαινιγμούς απέναντι στην στάση του Αλέξη Τσίπρα τοποθετήθηκε χθες ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας πως «σέβομαι την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Αξιολογώ και τη σιωπή του. Ωστόσο, με εντυπωσίασαν οι φωτογραφίες που είδα από την κοινοβουλευτική ομάδα. Πολύ γελαστός όταν μπήκε και τον καταχειροκρότησαν οι βουλευτές και πολύ σκεπτικός, βαρύς όταν άκουγε τον νέο πρόεδρο του κόμματος».

«Δεν ξέρω πόσο θα παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας σιωπηλός. Εγώ κρατώ από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο έχουμε συμπορευτεί δεκαετίες, το ότι είναι ο πρωταγωνιστής της ανόδου από το 5% στους κυβερνητικούς ρόλους, αυτά που πέτυχε ως πρωθυπουργός, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που ήταν συλλογική ευθύνη. Δε νομίζω ότι η στάση του, είναι ταύτιση με όσα κάνει ο νέος πρόεδρος και η νέα ηγετική ομάδα», εκτίμησε ο κ. Παπαδημούλης.

 «Πολιτικό γεγονός» θέλουν οι «11»

Εν τω μεταξύ, κλιμακώνονται οι προετοιμασίες για την αυριανή εκδήλωση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκρότησαν οι «11» αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το όνομα της οποίας θα αποκαλυφθεί αύριο το απόγευμα. Προσκαλώντας φίλους και δυνητικούς ψηφοφόρους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέλη των «11» απεύθυναν δημόσια χθες προσκλητήριο, συνοδεύοντας την πρόσκληση τους με ένα σχετικό βίντεο 8 δευτερολέπτων.

Σκοπός για τους «11» είναι ένα μαζικό «πολιτικό γεγονός» που θα σηματοδοτήσει το νέο ξεκίνημα για τα στελέχη του, με ζητούμενο να εμπεδωθεί γρήγορα η νέα ομάδα ως εναλλακτική πολιτική δύναμη, ανοιχτή σε συνεργασίες, για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δίνοντας ραντεβού αύριο στις 7 το απόγευμα στο Σεράφειο θα προηγηθούν μερικές σύντομες τοποθετήσεις και ακολούθως τα αποκαλυπτήρια του ονόματος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το όνομα, ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη παρά τις απανωτές χθες διαβουλεύσεις.

Ως προς το πολιτικό στίγμα της, η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συμβολίζει το νέο ξεκίνημα και την νέα αρχή, ενώ οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, θα αποτελούν βασικά επίδικα για το νέο σχήμα, το οποίο θα επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτές με ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις.

Ακολούθως, την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακήρυξη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας από το Προεδρείο της Βουλής, για να ακολουθήσει… βουτιά στα βαθιά, καθώς τόσο ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, όσο και τα περισσότερα μέλη της αναμένεται να μιλήσουν στο νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα και στην συνέχεια στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση