HomeHL-CultureΝέο βιβλίο για τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Νέο βιβλίο για τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Η αναθεωρημένη μετάφραση του Γαργαντούα και του Πανταγκρυέλ του Φρανσουά Ραμπελαί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 19.00, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης παρουσιάζουν στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» (Ακαδημίας 32, Αθήνα) την αναθεωρημένη μετάφραση του Γαργαντούα και του Πανταγκρυέλ του Φρανσουά Ραμπελαί, από τον Φίλιππο Δ. Δρακονταειδή. Την έκδοση συμπληρώνει η μετάφραση, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, του Καζαμία που έγραψε ο Ραμπελαί για το έτος 1533, με τον τίτλο Πανταγκρυελίνειον Προγνωσιάριον.

Η παρουσίαση της έκδοσης συμπίπτει με τη βράβευση του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή από τη γαλλική κυβέρνηση με τον βαθμό του Ταξίαρχου της Τάξης Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας (Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres), σε αναγνώριση της συμβολής του στη μελέτη και την ανάδειξη του έργου του Ραμπελαί και του Μισέλ ντε Μονταίνι (Δοκίμια, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2022).

O Γιώργος Πινακούλας, μεταφραστής από το ρωσικό πρωτότυπο της κλασικής μελέτης του Μιχαήλ Μπαχτίν Ο Ραμπελαί και ο κόσμος του (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2019), θα μιλήσει για τις έρευνες και τα σχόλια γύρω από το «ραμπελαισιανό» πρότυπο της ελευθερίας και της χαράς της ζωής.

Ο Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής θα κάνει μια αναδρομή στο ιστορικό της μετάφρασής του, στις μεταφραστικές επιλογές, αλλά και στη συμβίωση με το έργο και τον συγγραφέα σε όλο το χρονικό διάστημα που απαίτησε η μετάφραση.

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση