HomeΕΛΛΑΔΑΒασίλης Κικίλιας: Ενισχύουμε την πρόληψη με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Βασίλης Κικίλιας: Ενισχύουμε την πρόληψη με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση δυνατότητας άμεσης λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, μέσω του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ενίσχυση της πρόληψης τίθεται στο επίκεντρο του νέου σχεδίου νόμου για την Πολιτική Προστασίας, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση δυνατότητας άμεσης λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, μέσω του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Σε αυτά συγκαταλέγονται:

  • η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας
  • η μερική αναστολή της υποχρέωσης προς εργασία
  • η αναστολή λειτουργίας σχολείων
  • η πρόβλεψη τηλεργασίας
  • η προληπτική αναστολή υπαίθριων εκδηλώσεων, συναυλιών κ.α.

Τα μέτρα αυτά θα κοινοποιούνται στους πολίτες μέσω του 112 και θα είναι άμεσης εφαρμογής.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, και στόχοι της είναι:

α) Η διαρκής παρακολούθηση όλων των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων

β) Η πρόγνωση πιθανών συνεπειών στις υποδομές, στην ασφάλεια και στην υγεία των πολιτών

γ) Η διαμόρφωση της ενδεδειγμένης Διαβάθμισης Κατάστασης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού

δ) Η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της περιουσίας, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, (π.χ. αναστολή υποχρέωσης προς εργασία σε συνδυασμό με απαγόρευση κυκλοφορίας

Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο δίνεται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση μέτρων πρόληψης από τους ΟΤΑ σε ό,τι αφορά την αντιπυρική προστασία, τους καθαρισμούς ποταμών και ρεμάτων και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Παράλληλα, προβλέπεται η υπαγωγή των ΟΤΑ σε διαδικασία κατεπείγοντος, όταν κρίνεται απαραίτητο για την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών.

Ακόμη, μέσω του νομοσχεδίου, επικαιροποιείται η διάταξη για τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Πλέον, δηλαδή οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ότι έχουν καθαρίσει τις υπαίθριες ιδιοκτησίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση παράλειψης, προβλέπεται εξουσιοδότηση εκ του νόμου για καθαρισμό και επιβολή τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης θα επιβάλλεται ποινική κύρωση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση