HomeΚΡΗΤΗΒασίλης Λαμπρινός για την Επέτειο της Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Βασίλης Λαμπρινός για την Επέτειο της Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»  η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στα Χανιά,  με αφορμή και την Επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Προήδρευσε διαδικτυακά ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε για την Επέτειο: «Συμπληρώνονται 110 χρόνια από την ημέρα που υψώθηκε η Ελληνική σημαία στο Φρούριο Φιρκά, στα Χανιά. Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913, έκανε πραγματικότητα προσδοκίες αιώνων για τους Κρήτες. Διαρκείς επαναστάσεις, ηρωικές πράξεις, θυσίες του λαού μας για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, είχαν καταδείξει την αδάμαστη θέλησή του για Ελευθερία.

Η περίοδος της Αρμοστείας ήταν ένα πρώτο βήμα. Το 1913, το όνειρο της ενσωμάτωσης της μεγαλονήσου με την μητέρα πατρίδα, επιτέλους πραγματώθηκε.

received_2082960692053722

Η παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα  υπήρξε καθοριστική. Διείδε ως πρωθυπουργός της χώρας τις διαστάσεις της εποχής του, τις αλλαγές των γεωστρατηγικών συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή, και επέλεξε τους χειρισμούς και τις δράσεις που έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα και για την ιδιαίτερη πατρίδα του, και για την Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων.

Η Κρήτη, ενταγμένη στον εθνικό κορμό, θα συμπορευθεί με τα άλλα τμήματα της χώρας μας στην πορεία των επόμενων χρόνων.  Με τις ιστορικές περιπέτειες της πατρίδας μας ως σήμερα. Προχωρώντας ειρηνικά και δημιουργικά στον σύγχρονο κόσμο, με επιτεύγματα προόδου και  πολιτισμού».

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση