HomeHL-9Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν έχω μιλήσει με τον Σούνακ, άφησα πίσω μου το συμβάν – Δείτε βίντεο

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν έχω μιλήσει με τον Σούνακ, άφησα πίσω μου το συμβάν – Δείτε βίντεο

«Θέλουμε να διατηρήσουμε μία καλή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πρόθεσή του να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τη Βρετανία παρά το το unfair του Βρετανού ομολόγου του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα λέγοντας στη συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν» και προσθέτοντας ότι δεν έχει μιλήσει με τον κ. Σούνακ μετά το περιστατικό.

«Στο πνεύμα των καλών σχέσεων των δύο χωρών δεν έχω πολλά να προσθέσω σε αυτό το θέμα, ούτε θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Βρετανίας. Είπαμε ό,τι έχουμε να πούμε και δεν έχω να προσθέσω κάτι. Θέλω να αφήσω αυτό το περιστατικό πίσω, αλλά το ταγκό χρειάζεται δύο. Δεν έχουμε μιλήσει»

O πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη σύνοδο για την κλιμματική αλλαγή που διεξάγεται στο Ντουμπάι με τον κ. Μητσοτάκη να ζητά «από όλους να είναι πιο φιλόδοξοι στους στόχους της. Μειώσαμε τις εκπομπές ρύπων κατά 43% από το 2005, η πιο γρήγορη μείωση εκπομπών χώρας στην Ευρώπη».

«Πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους. Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ενεργειακού μας μείγματος είναι ο οφθαλμοφανής στόχος για να βελτιώσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ. Είμαστε στο Top-10 των παραγωγών. Αλλά χρειαζόμαστε και επενδύσεις στο δίκτυο» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και υπενθύμισε ότι «έχουμε δεσμευτεί στην ατζέντα Fit for 55» σημείωσε ωστόσο ότι «ταυτόχρονα πρέπει να ακούσουμε τους πολίτες και να δεχθούμε ότι δεν πρέπει να μετακυλύουμε τα βάρη σε αυτούς που είναι οι λιγότερο προνομιούχοι. Πρέπει να χρησιμοποιούμε τους καρπούς της ανάπτυξης για να υποστηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και να διασφαλίσουμε ότι πολλοί πολίτες μπορούν να επωφεληθούν από την πράσινη μετάβαση».

«Έχουμε ισχυρή εντολή για αναπτυξιακή πολιτική και ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Όλα αυτά είναι καλοί οιωνοί. Μπορείς να είσαι ένα κεντροδεξιό κόμμα με μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αρκεί να υποστηρίζεις τους πολίτες» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ως προς τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «χρειαζόαμστε φυσικό αέριο, αλλά πρέπει να επεκτείνουμε την παραγωγική βάση “πράσινων» τεχνολογιών. Θέλουμε να είμαστε εξαγωγοί πράσινης ενέργειας μακροπροθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, θέλουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες γειτονικών μας χωρών, παρέχοντας τους πρόσβαση σε φυσικό αέριο και ήδη καλύπτουμε τις ανάγκες της Βουλγαρίας, εξάγουμε στη Μολδαβία. Θέλουμε να είμαστε πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση