HomeHL-PsilaΤο Ταζ Μαχάλ γίνεται πράσινο – Το περίεργο έντομο που απειλεί ένα από τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου

Το Ταζ Μαχάλ γίνεται πράσινο – Το περίεργο έντομο που απειλεί ένα από τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου

Τρίβουν συνεχώς τους τοίχους του Ταζ Μαχάλ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το εμβληματικό Ταζ Μαχάλ , ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, αντιμετωπίζει ένα περίεργο πρόβλημα καθώς το εκπληκτικό λευκό εξωτερικό του γίνεται πράσινο λόγω των περιττωμάτων ενός εντόμου που ονομάζεται Goeldichironomus.

Τα έντομα έλκονται από το λευκό μάρμαρο και… κάνουν την ανάγκη τους στα τοιχώματά του, αφήνοντας πράσινους λεκέδες λόγω της χλωροφύλλης στο σώμα τους. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ινδίας (ASI) αναφέρει ότι αυτό το πρόβλημα συμβαίνει κάθε χρόνο από το 2015, αλλά φέτος συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο.

Τρίβουν συνεχώς τους τοίχους του Ταζ Μαχάλ

Ο αποχρωματισμός του Ταζ Μαχάλ αποτελεί πρόβλημα εδώ και χρόνια. Το μαυσωλείο, λαξευμένο σε λευκό μάρμαρο, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το κιτρίνισμά του ανησυχεί συνεχώς την ASI. Οι ειδικοί έχουν δώσει έμφαση στον τακτικό καθαρισμό των θόλων και των εξωτερικών τοίχων του, κατηγορώντας τη ρύπανση της Άγκρα για αυτό.

Η ASI προσπαθεί να απαλλαγεί από την καταπόνηση πλένοντάς τα με αποσταγμένο νερό και τρίβοντάς τα με ένα βαμβακερό πανί.

Η αναπαραγωγή εντόμων στον μολυσμένο ποταμό Yamuna

Οι ειδικοί της εντομολογίας αποκάλυψαν ότι τα έντομα Goeldichironomus αναπαράγονται στον ποταμό Yamuna και τρέφονται με τα φύκια εκεί. Τα περιττώματά τους αφήνουν σκούρους καφέ και πράσινους λεκέδες στο μάρμαρο και το ένθετο του Ταζ Μαχάλ.

Ο Δρ Girish Maheshwari, επικεφαλής της Σχολής Εντομολογίας στο St John’s College της Άγκρα, εξηγεί ότι οι προνύμφες τρέφονται με φύκια στον ποταμό πριν ενηλικιωθούν.

Συγκεκριμένα, αυτά τα έντομα είχαν προηγουμένως προκαλέσει ζημιά σε άλλες δομές κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Monroe της Φλόριντα και της λίμνης Suwa στην Ιαπωνία.

Οι λύσεις που εξετάζονται για το Ταζ Μαχάλ

Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα και να βρει μια μακροπρόθεσμη λύση, η ASI ξεκίνησε μια μελέτη αυτόν τον μήνα, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Ο επιβλέπων αρχαιολόγος Rajkumar Patel είπε ότι το πρόβλημα των εντόμων συνεχίζεται από το 2015, εκτός από το 2020 όταν τα επίπεδα ρύπανσης ήταν χαμηλά λόγω του lockdown.

Πρόσθεσε ότι το χημικό τμήμα της ASI διεξάγει μια εις βάθος μελέτη σχετικά με τις μεθόδους αναστολής της ανάπτυξης των εντόμων στην επιφάνεια του μνημείου.

Ο γιατρός και περιβαλλοντολόγος Sharad Gupta προτείνει ότι η αύξηση της ροής του νερού στον ποταμό Yamuna και η μείωση των επιπέδων ρύπανσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος εξαλείφοντας το ιδανικό περιβάλλον αναπαραγωγής για αυτά τα έντομα.

Μια άλλη μελέτη υπογράμμισε επίσης ότι η υψηλή συγκέντρωση φωσφόρου και ιζημάτων στον ποταμό ενισχύει την αναπαραγωγικότητα των θηλυκών εντόμων, τα οποία μπορούν να γεννήσουν πάνω από 1.000 αυγά ταυτόχρονα.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση