HomeHL-WorldΠετρέλαιο: Οριακές διακυμάνσεις λόγω Κίνας και ΟΠΕΚ

Πετρέλαιο: Οριακές διακυμάνσεις λόγω Κίνας και ΟΠΕΚ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι τιμές για το πετρέλαιο παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις σήμερα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, ενόψει των αναμενόμενων μειώσεων της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και καθώς τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τα κινεζικά εργοστάσια υπογράμμισαν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ σημειώνουν άνοδο 13 σεντς ή 0,2% στα 83,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό WTI των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17 σεντς ή 0,2% στα 78,03 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Σε Κίνα και ΟΠΕΚ το βλέμμα των επενδυτών
Τα μέλη του ΟΠΕΚ πρόκειται να πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνάντηση σήμερα. Οι συνομιλίες ενόψει της συνάντησης επικεντρώνονταν σε πρόσθετες περικοπές της παραγωγής, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, δήλωσαν στο Reuters πηγές προσκείμενες στην ομάδα.

«Η αντίστροφη μέτρηση για την επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ έχει πλέον ξεκινήσει και αυτό ήταν το κεντρικό σημείο εστίασης για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά απομάκρυναν προς το παρόν κάθε πτωτική είδηση που βρέθηκε στο δρόμο τους», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

«Έχουμε μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού από τα στοιχεία της EIA, μαζί με μια πτωτική έκπληξη στα στοιχεία του δείκτη PMI της Κίνας σήμερα το πρωί. Και τα δύο μπορεί να στηρίξουν ένα στενότερο έλλειμμα προσφοράς-ζήτησης, αλλά δεν κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλο βαθούλωμα στις τιμές», πρόσθεσε ο Yeap.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο και με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, όπως έδειξε επίσημη έρευνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα πολιτικής στήριξης για να βοηθηθεί η οικονομική ανάπτυξη του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στο 49,4 τον Νοέμβριο από 49,5 τον Οκτώβριο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που οριοθετεί τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Παράλληλα, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε την Τετάρτη αιφνιδιαστική αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου και αποσταγμένων καυσίμων την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει αδύναμη ζήτηση.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Η αγορά αγνόησε μια σχετικά πτωτική έκθεση αποθεμάτων από την EIA», δήλωσαν αναλυτές της ING, προσθέτοντας ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ.

«Στην αβεβαιότητα από τη συνάντηση προσθέτει το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ομάδα έχει καταφέρει να επιλύσει τη διαφωνία σχετικά με τους στόχους παραγωγής της Αγκόλας και της Νιγηρίας για το επόμενο έτος», ανέφεραν οι αναλυτές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση