HomeHL-HealthΤο γρήγορο περπάτημα αποτελεσματικότερο στη μείωση του διαβήτη τύπου 2

Το γρήγορο περπάτημα αποτελεσματικότερο στη μείωση του διαβήτη τύπου 2

Τι δείχνει νέα μελέτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τακτική βόλτα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης  διαβήτη τύπου 2  και εάν ο ρυθμός περπατήματος είναι περίπου τέσσερα χιλιόμετρα την ώρα, η μείωση αυτού του κινδύνου είναι σημαντική, λέει μια  νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Σεμνάν (Ιράν) που δημοσιεύτηκε από το British Journal of Sports Medicine.

Επιπλέον, κάθε χιλιόμετρο αυξημένης ταχύτητας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου κατά 9%, αν και οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν για ορισμένους περιορισμούς στα δεδομένα.

Η έρευνα εξετάζει προηγούμενες μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1999 και 2022, οι οποίες περιλάμβαναν περιόδους παρακολούθησης  μεταξύ 3 και 11 ετών 508.121 ενηλίκων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανάλυση των συγκεντρωτικών δεδομένων έδειξε ότι το περπάτημα με ταχύτητα μεταξύ 3 και 5 χιλιομέτρων την ώρα συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το χρόνο που αφιερώθηκε σε αυτή τη δραστηριότητα.

Το περπάτημα 5 ή 6 χιλιομέτρων συσχετίστηκε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με το μόνο περπάτημα και το περπάτημα πάνω από έξι χιλιόμετρα ήταν 39% χαμηλότερο.

Κάθε 1 χιλιόμετρο την ώρα αύξηση  της ταχύτητας βαδίσματος συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο  διαβήτη τύπου 2, με ελάχιστο όριο τα 4 χιλιόμετρα την ώρα με 87 βήματα/λεπτό για τους άνδρες και 100 για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ορισμένες από τις μελέτες που χρησιμοποίησαν  αξιολογήθηκαν σε κίνδυνο μεροληψίας, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς προσαρμογής για πιθανώς επιδρούντες παράγοντες και του τρόπου με τον οποίο αξιολογήθηκε η ταχύτητα βάδισης, επομένως τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους περιορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι υπάρχουν εύλογες εξηγήσεις για τα αποτελέσματα, αφού η ταχύτητα βάδισης είναι σημαντικός δείκτης γενικής υγείας και βασικός δείκτης λειτουργικής ικανότητας.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύει επίσης το BMJ Open αυτή την Τρίτη εστιάζει στον καθιστικό τρόπο ζωής και αναλύει την επίδρασή του στον κίνδυνο ινομυωμάτων.

Η μελέτη με επικεφαλής το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Kunming (Κίνα) δείχνει ότι  περισσότερες από έξι ώρες καθιστικής αναψυχής την ημέρα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων της μήτρας  και αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να είναι γραμμικός σε γυναίκες που δεν έχουν ακόμη περάσει την εμμηνόπαυση.

Η έρευνα περιελάμβανε  6.623 γυναίκες μεταξύ 30 και 55 ετών, οι οποίες, μεταξύ άλλων δεδομένων, ποσοτικοποίησαν τον χρόνο που αφιέρωσαν παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, μπροστά στην οθόνη, διάβασμα, πλέξιμο και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

Όσο πιο καθιστικός ήταν ο ελεύθερος χρόνος, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος ινομυωμάτων της μήτρας. Αφού συνυπολογίσθηκαν πιθανοί παράγοντες επιρροής, ο καθιστικός ελεύθερος χρόνος 6 ή περισσότερων ωρών την ημέρα συσχετίστηκε με κίνδυνο διπλάσιο από αυτόν των γυναικών που περνούν λιγότερο από 2 ώρες.

Αυτή είναι  μια μελέτη παρατήρησης  και ως τέτοια δεν μπορεί να καθορίσει αιτιολογικούς παράγοντες βασίστηκε επίσης σε μια υποκειμενική αξιολόγηση πολλών από τους παράγοντες, τονίζουν οι ερευνητές.

Μια πιθανή εξήγηση για τις παρατηρούμενες συσχετίσεις θα μπορούσε να είναι ότι η καθιστική συμπεριφορά σχετίζεται με την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα ινομυώματα της μήτρας, λένε οι ερευνητές. Τόσο η καθιστική ζωή όσο και η παχυσαρκία αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση