HomePost ItΠ. Κόκκαλης – Ανάγκη μείωσης των αερίων ρύπων από τις θαλάσσιες μεταφορές για την προστασία της ανθρώπινης υγείας

Π. Κόκκαλης – Ανάγκη μείωσης των αερίων ρύπων από τις θαλάσσιες μεταφορές για την προστασία της ανθρώπινης υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Πέτρος Κόκκαλης, συμμετείχε στο 4ο Φόρουμ της ΕΕ για τον Καθαρό Αέρα, κατόπιν προσκλήσεως του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Περιβάλλον, Virginijus Sinkevičius και της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν.

Το φόρουμ, που έλαβε χώρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας στις 23 και 24 Νοεμβρίου, συγκέντρωσε πληθώρα εκπροσώπων από εθνικές κυβερνήσεις, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της βιομηχανίας καθώς και αξιωματούχους της ΕΕ και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν σαφώς οι πολιτικές για την ποιότητα αέρα και οι πρωτοβουλίες σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για τις εκπομπές των θαλάσσιων μεταφορών και τον αντίκτυπό τους στην αέρια ρύπανση, στην οποία ο ευρωβουλευτής ήταν ένας εκ των κεντρικών ομιλητών. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα περαιτέρω μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων από την ναυτιλία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα οξείδια του θείου (SΟx) και τα οξείδια του αζώτου (NOx), στον ρόλο που θα διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό η παράλληλη ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων για την ναυτιλία και υποδομών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα ελλιμενισμένα πλοία, αλλά και στην σημασία των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία . Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον Πειραιά, πόλη της οποίας η οικονομική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δραστηριότητες του λιμανιού, που τον τελευταίο χρόνο έχει καταγράψει πάνω από 270 ημέρες κακής ποιότητας αέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και του δείκτη ποιότητας αέρα (Air Quality Index).

Στην παρούσα συγκυρία βρισκόμαστε σε διαδικασία αναθεώρησης των οδηγιών της ΕΕ για την ποιότητα αέρα, με την Ελλάδα να είναι στις πρώτες θέσεις πρόωρων θανάτων λόγω αέριας ρύπανσης, με παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση των Οδηγιών για την ποιότητα του αέρα. Ο Πέτρος Κόκκαλης έχει καταθέσει αλλεπάλληλες ερωτήσεις προς την Κομισιόν, ενώ ως ο εισηγητής της Αριστεράς για τον σχετικό φάκελο είχε ρόλο κλειδί στη θέσπιση των φιλόδοξων στόχων που ζητάει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι αναγκαία η αναθεώρηση των προτύπων για την ποιότητα αέρα, δηλαδή τα αυστηρότερα όρια για τους ρυπαντές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης και επιβολής αυτών των ορίων που θα διασφαλίσει ότι  τα κράτη μέλη αναπτύσσουν δράσεις και σχεδιασμό για τη διατήρηση της  ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε χαμηλά επίπεδα, για τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση