HomeΚΡΗΤΗΣυμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη διάσκεψη για τη νέα Ευρωπαϊκή Μεσογειακή Στρατηγική

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη διάσκεψη για τη νέα Ευρωπαϊκή Μεσογειακή Στρατηγική

Πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην Διάσκεψη για την Νέα Ευρωπαϊκή Μακροπεριφέρεια της Μεσογείου (EUSMED) που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη.

Η Διάσκεψη που φιλοξενήθηκε από την Περιφέρεια της Καταλονίας και έχει τη στήριξη της, είχε σκοπό την ενδυνάμωση των σκοπών της Νέας Ευρωπαϊκής Μακροπεριφέρειας, προκειμένου να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, εκπρόσωποι της Κομισιόν, ο αν. Γεν Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, πολλές Περιφέρειες και Δήμοι της Μεσογείου, Δίκτυα Συνεργασιών πόλεων και περιφερειών και από τις 2 όχθες της Μεσογείου.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης που συμμετείχε εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης τόνισε ότι : «όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη Διάσκεψη πιστεύουμε στο δυναμικό και την προοπτική της κοινής μας θάλασσας της Μεσογείου, έχουμε κοινές αξίες και θέλουμε να αναλάβουμε δράσεις για τη Μεσόγειο. Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μεταξύ μας και ελπίζω το πλαίσιο της υπό θεσμοθέτησης Νέας Μακροπεριφέρειας να γίνει μια πλατφόρμα διαλόγου και κοινών δράσεων σε διακρατικό και διαπεριφερειακό επίπεδο».

Ο Γιώργος Αλεξάκης επεσήμανε 3 σημαντικά θέματα :

1) ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα στόχο για τη νέα Μακροπεριφέρεια και πρότεινε να είναι η Βιωσιμότητα και η Ανθεκτικότητα της Μεσογείου και αυτό να εξειδικεύεται στον τουρισμό, τη γεωργία, την αλιεία, τις μεταφορές στα νησιά και στα βουνά της Μεσογείου.
2) Τα υπάρχοντα και μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας πρέπει να προσαρμοστούν στους στόχους της νέας Μακροπεριφέρειας.
3) Η νέα Μακροπεριφέρεια πρέπει να διαθέτει έναν ευέλικτο σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο θα έχουν διακριτό και ουσιαστικό ρόλο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.
Στο περιθώριο της διάσκεψης έγιναν πολλές διμερείς επαφές και ο Γιώργος Αλεξάκης προσκάλεσε τον Καταλανό Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Καταλωνίας να επισκεφθεί το νησί μας. Ο Pere Aragones I Garcia αποδέχτηκε την πρόσκληση και υποσχέθηκε ότι θα έρθει στην Κρήτη με την πρώτη ευκαιρία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση