HomeHL-WorldΣε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων

Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων

 Διήμερη παράταση της εκεχειρίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παραδόθηκαν οι 11 όμηροι από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό αλλά δεν έχουν περάσει ακόμα στο Ισραήλ. Πρόκειται για το τέταρτο γκρουπ ομήρων που παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, και είναι εννέα παιδιά και δύο γυναίκες.

Η «κόντρα» ήταν για 3 αγόρια και τους γονείς τους, κυρίως τους πατεράδες τους, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι κρατούμενοι της Χαμάς ενώ τα 16χρονα αγόρια έχουν απελευθερωθεί. Ανάμεσα στους ομήρους είναι δύο μητέρες με τα δύο τους παιδιά και τα υπόλοιπα παιδιά που επιστρέφουν στο Ισραήλ χωρίς τους γονείς τους.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς για δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Γιώργο Σιδέρη, η Χαμάς φαίνεται πως είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ανδρών ομήρων αλλά ζητά διαφορετική διαπραγμάτευση και διαφορετική αναλογία. Ακόμα, δημοσίευμα της Haaretz, αναφέρει ότι σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Χαμάς είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση Ισραηλινών στρατιωτών που είναι αιχμάλωτοι.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι δεν έχει στα χέρια της τις μητέρες που ζητεί το Ισραήλ να απελευθερωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών είχε πει ότι έχει χάσει επαφή με κάποιες ομάδες μελών της που είχαν επιφορτιστεί με την φρούρηση των ομήρων και είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι σκοτώθηκαν 60 όμηροι κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών.

Διχογνωμία για γυναίκες κάτω των 50 ετών και έχει ζητηθεί από την Χαμάς να μην τις «βλέπει» ως στρατιώτες.

Ηγέτης της Χαμάς σε ομήρους στα τούνελ: Είστε ασφαλείς, τίποτα δεν θα σας συμβεί

Ο ηγέτης της Χαμάς συνάντησε ομήρους στα τούνελ, σύμφωνα με το Channel 12 του Ισραήλ και φέρεται να τους είπε ότι «Είστε ασφαλείς, τίποτα δεν θα σας συμβεί». Φως στις συνθήκες κράτησης των ισραηλινών ομήρων έριξε το ρεπορτάζ του αραβικού Al Jazeera και σύμφωνα με μαρτυρίες κρατούνται σε μεγάλες υπόγειες αίθουσες, πέντε επίπεδα κάτω από το έδαφος, είχαν βασικά τρόφιμα όπως Χούμους και πίτα, χωρίς πρόσβαση σε λαχανικά και φρούτα και έβλεπαν το φως του ήλιου δύο ώρες την ημέρα.

Η Χαμάς επιβεβαιώνει ότι έλαβε λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν σήμερα

Η Χαμάς έλαβε τη λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν σήμερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στην πλατφόρμα Telegram.

Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών γυναικών και άλλων 30 ανηλίκων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Λευκός Οίκος «χαιρετίζει» την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η Ουάσιγκτον «θα ευχόταν σίγουρα η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί περαιτέρω και αυτό θα εξαρτηθεί από τις απελευθερώσεις επιπλέον ομήρων από τη Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι Αμερικανοί πολίτες θα βρίσκονται μεταξύ των 20 ομήρων που θα απελευθερωθούν στη συνέχεια, καθώς 8 έως 9 Αμερικανοί πολίτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν και βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Μάχη για τη ζωή της δίνει 84χρονη που απελευθερώθηκε την Κυριακή από τη Χαμάς

Όταν η 84χρονη Έλμα Αβραάμ απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από το σπίτι της στο κιμπούτζ Ναχάλ Οζ ήταν αυτοεξυπηρετούμενο μέλος της κοινότητας, λένε οι συγγενείς της. Όταν η Χαμάς την απελευθέρωσε, χθες Κυριακή, έδινε «μάχη για τη ζωή της», σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Η 84χρονη απελευθερώθηκε μαζί με άλλους 16 ομήρους, συμπεριλαμβανομένης μιας 4χρονης Αμερικανοϊσραηλινής, κατά την τρίτη ημέρα της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ενώ οι υπόλοιποι όμηροι ήταν καλά στην υγεία τους, η κόρη της Έλμας είπε σε δημοσιογράφους ότι η μητέρα της έφθασε με 40 σφυγμούς και υποθερμία (28°C).

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Σορόκα στην πόλη Μπεέρ Σέβα ανέφερε ότι η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη και ότι νοσηλεύεται σε καταστολή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο, η Τάλι Αμάνο υποστήριξε ότι η μητέρα της θα είχε πεθάνει εάν διακομιζόταν στο νοσοκομείο λίγες ώρες αργότερα. Ανέφερε πως εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, για τα οποία όμως ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή και η κατάσταση της υγείας της ήταν υπό πλήρη έλεγχο.

Όπως είπε η κόρη της 84χρονης, απευθύνθηκε στον Ερυθρό Σταυρό εκλιπαρώντας να στείλει φάρμακα στη μητέρα της. «Περιμέναμε στην είσοδο, με ένα δέμα που είχε φάρμακα για εκείνη», αφηγήθηκε, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν ότι ήταν αδύνατη η πρόσβαση σε ομήρους.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως συναντήθηκε με οικογένειες που ήθελαν να παραδώσουν φάρμακα για συγκεκριμένους ομήρους με προβλήματα υγείας, αλλά τους εξήγησε πως δεν μπορούσαν να τα παραλάβουν. «Εξακολουθούμε να ζητάμε πρόσβαση στους ομήρους, όπως κάναμε από την πρώτη κιόλας ημέρα», τόνισε. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στείλαμε γιατρό να συνοδεύσει και να φροντίσει την κυρία Έλμα Αβραάμ κατά τη μεταφορά της, μαζί με άλλους ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

ertnews.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση