HomeHL-9Ναυάγιο στη Λέσβο: Σε «μαύρη λίστα» διεθνών αρχών το πλοίο «Raptor»

Ναυάγιο στη Λέσβο: Σε «μαύρη λίστα» διεθνών αρχών το πλοίο «Raptor»

Εξετάζεται αν μετέφερε ύποπτο φορτίο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε «μαύρη λίστα» ελέγχου της Ναυσιπλοΐας βρίσκεται  για διάφορους λόγους η εταιρεία και το φορτηγό πλοίο Raptor που ενεπλάκη στο ναυάγιο στη Λέσβο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ναυάγιο στην Λέσβο: Αναγνωρίστηκε η σορός του άνδρα από το πλοίο που βυθίστηκε

Σύμφωνα με το Mega, μεταξύ αυτών των λόγων που βρισκόταν στη λίστα είναι η σημαία που φέρει από το νησιωτικό κράτος του Ινδικού, Κομόρες. Στην συνέχεια επανειλημμένοι έλεγχοι σε αυτό το πλοίο έχουν καταδείξει ότι προχωρά σε σειρά παραβιάσεων και παρανομιών, όπως μεταδόθηκε.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο στην Βουλγαρία έγινε έλεγχος στο συγκεκριμένο πλοίο, όπου διαπιστώθηκαν συνολικά 65 παραβάσεις. Ανάμεσα σε αυτές ήταν ότι δεν διέθεταν πιστοποιητικό ο πλοίαρχος, ο αντιπλοίαρχος αλλά και μέλη του πληρώματος.

Το κυριότερο όμως όλων είναι ότι υπήρχε αναντιστοιχία των δηλωμένων καυσίμων και της κατανάλωσης καυσίμων, δείγμα ότι το πλοίο είχε κι άλλα καύσιμα προκειμένου να κάνει κι επιπλέον δρομολόγια από αυτά που δήλωνε. Στο εν λόγω ταξίδι στην Βουλγαρία είχε αποδειχθεί ότι έκανε κι άλλες στάσεις το πλοίο και συναντούσε άλλα πλοία εν μέσω θαλάσσης.

Όταν ρωτήθηκε ο πλοίαρχος γι’ αυτές τις στάσεις είχε απαντήσει ότι «δυστυχώς ο αγοραστής του ξηρού φορτίου αποσύρθηκε και ψάχναμε εν μέσω θαλάσσης καινούριο αγοραστή» ή ότι υπήρχε κακοκαιρία. Επιπλέον, πλοίο της ίδιας εταιρείας είχε βυθιστεί πριν από 18 μήνες στην Κίσσαμο Χανίων και τότε υπήρχαν υπόνοιες ότι προχωρούσε σε κάποιες παράνομες ενέργειες.

Καρέ καρέ η στιγμή που βυθίζεται το «Raptor»

Το φως της δημοσιότητας είδε νωρίτερα σήμερα ένα σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή που το φορτηγό πλοίο «RAPTOR» ξεκινά να βυθίζεται ανοιχτά της Λέσβου.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο που δημοσίευσε μία τουρκική ιστοσελίδα, το φορτηγό πλοίο παλεύει με τα κύματα σε μία προσπάθεια να παραμείνει στην επιφάνεια, ενώ η πρύμνη του έχει ήδη βυθιστεί, και έχει εκπέμψει «MAYDAY».

Το χρονικό της βύθισης

Το φορτηγό πλοίο μήκους 100 μέτρων είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. 14 τα μέλη του πληρώματος, από Συρία, Αίγυπτο και Ινδία. Στις 03:06 τα ξημερώματα 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 04:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. Στις 07:11, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα. Μία ώρα μετά, στις 08:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday, mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πιθανότατα εξαιτίας της σφοδρής θαλασσοταραχής, προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου, μπήκαν νερά στα αμπάρια και η βύθιση του πλοίου ήταν θέμα χρόνου.

Από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή επιχειρούν για τον εντοπισμό των αγνοούμενων ναυτικών ελικόπτερα, 9 παραπλέοντα πλοία, πλοία του Λιμενικού αλλά και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Όσο περνούν οι ώρες η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων κορυφώνεται, ενώ μέχρι στιγμής το μόνο που έχει εντοπιστεί είναι πνευστή σχεδία και σωσίβια.

enikos.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση