HomeHL-EconomyΝέα «υβριδική» δήλωση φόρου κληρονομιάς μέσω myPROPERTY και ΔΟΥ

Νέα «υβριδική» δήλωση φόρου κληρονομιάς μέσω myPROPERTY και ΔΟΥ

Ένα νέο είδος «υβριδικής» υποβολής δήλωσης φόρου κληρονομιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα νέο είδος «υβριδικής» υποβολής δήλωσης φόρου κληρονομιάς προστίθεται στην εφαρμογή myPROPERTY της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (κλικ εδώ), για τις περιπτώσεις δηλώσεων που η εκκαθάριση τους δεν υποστηρίζονται από την εφαρμογή.

Σύμφωνα με την Α. 1151/2022 απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή, η «Δήλωση φόρου κληρονομιάς μέσω ΔΟΥ» μέσω του myPROPERTY θα επιτρέπει την υποβολή της δήλωσης από τον φορολογούμενο, ωστόσο η επαλήθευση και ο προσδιορισμός του φόρου κληρονομιάς θα διενεργείται από την αρμόδια ΔΟΥ.

Ποια είναι η διαδικασία

  1. Η «δήλωση φόρου κληρονομιάς μέσω ΔΟΥ» συμπληρώνεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής myPROPERTY και υποβάλλεται από τα υπόχρεα πρόσωπα, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet.
  2. Με τη δήλωση συνυποβάλλονται τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά και συμπληρώνονται οι τυχόν απαλλαγές, εκπτώσεις ή μειώσεις και αναγράφονται οι προγενέστερες δωρεές ή γονικές παροχές που έχουν υποβληθεί σε έντυπη μορφή, εφόσον υπάρχουν, καθώς και ο φόρος που βεβαιώθηκε σε κάθε δήλωση.
  3. Ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία της τελευταίας καταχώρησης της δήλωσης, με την επιφύλαξη της επισύναψης των δικαιολογητικών, που συνυποβάλλονται υποχρεωτικά.
  4. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης από τον φορολογούμενο, ο υπάλληλος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. εισέρχεται στην εφαρμογή myPROPERTY- Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς μέσω Δ.Ο.Υ. για την επαλήθευση της δήλωσης και τον προσδιορισμό του φόρου κληρονομιάς ως ακολούθως:
  5. Εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης από τον φορολογούμενο, διενεργείται από την αρμόδια ΔΟΥ επαλήθευση της πληρότητας των δικαιολογητικών, παραλαμβάνεται η δήλωση και εκδίδεται η πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου κατά περίπτωση.
  6. Η πράξη προσδιορισμού του φόρου κοινοποιείται στο υπόχρεο φυσικό ή νομικό πρόσωπο και στο υποβάλλον τη δήλωση νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ:

Ηλεκτρονική δήλωση φόρου κληρονομιάς μέσω Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση έλλειψης των υποχρεωτικών δικαιολογητικών, αναρτάται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του υπόχρεου πρόσκληση προκειμένου να τα αναρτήσει στην εφαρμογή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση μη ανάρτησής τους εντός της ανωτέρω προθεσμίας η δήλωση θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Σε περίπτωση ακινήτων εκτός ΑΠΑΑ που δηλώνονται εμπρόθεσμα, η αρμόδια ΔΟΥ,

προβαίνει στον προσδιορισμό της προσωρινής αξίας. Για ακίνητα που βρίσκονται στη χωρική αρμοδιότητα άλλης ΔΟΥ, η δήλωση διαβιβάζεται άμεσα για προεκτίμηση στη Δ.Ο.Υ. του ακινήτου, ο Προϊστάμενος της οποίας προσδιορίζει εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών την αξία και επιστρέφει τη δήλωση συμπληρωμένη ως προς την προσωρινή αξία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρμόδια ΔΟΥ.

Δηλώσεις που υποβάλλονται σε αναρμόδια Δ.Ο.Υ. διαβιβάζονται εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών στην αρμόδια ΔΟΥ. Για τη διαβίβαση της δήλωσης ενημερώνεται σχετικά και ο φορολογούμενος μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησής του.

cnn.gr

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση