HomeΕΛΛΑΔΑΝέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – Έφυγαν ο συντονιστής και 23 στελέχη της οργάνωσης στη Μεσσηνία

Νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – Έφυγαν ο συντονιστής και 23 στελέχη της οργάνωσης στη Μεσσηνία

Τι αναφέρουν στο κείμενό τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά την πόρτα της εξόδου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασαν ο συντονιστής και 23 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας. Στο κείμενό της αποχώρησής τους αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη ενώ τον κατηγορούν για αντιαριστερό και αντισυντροφικό παραλήρημα στην Κεντρική Επιτροπή.

Παράλληλα οι αποχωρήσαντες τονίζουν ότι η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «ενισχύει καθημερινά το κλίμα φανατισμού, τοξικότητας και αντισυντροφικότητας στους κόλπους του κόμματος, χρησιμοποιώντας ανακρίβειες και ψευδείς ειδήσεις που σπέρνουν “οπαδοί” της».

Αναλυτικά:

Σήμερα, είναι μια μέρα ιδιαίτερα φορτισμένη για όλες κι όλους εμάς, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό. Δεν μας απέμεινε όμως καμία επιλογή απέναντι στον διχαστικό και αντιφατικό λόγο της νέα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στη διαδικασία μετάλλαξης του κόμματος. Μια ηγεσία που ζητά να μην δαιμονοποιείται ο καπιταλισμός και το κεφάλαιο.

Που δεν διακρίνει ευθύνες για την εθνοκάθαρση του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους. Που άλλοτε υπερασπίζεται την κομματική ενότητα και άλλοτε με όρους «εσωτερικού εχθρού», κάνει λόγο για «άρρωστο κόμμα», εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα για διαγραφές στελεχών αλλά και προβαίνοντας σε ανιστόρητες αναφορές για πέμπτη φάλαγγα και αποστάτες, προς απαξίωση όσων διαφωνούν.

Που δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να απαντήσει σε εκκλήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις ιστορικών στελεχών του κόμματος και της διεύρυνσης (Γ. Δραγασάκης, Γ. Ραγκούσης), για να δρομολογηθούν διαδικασίες για την υπέρβαση της κρίσης. Που επιδίδεται, στην Κ.Ε., σε ένα αντιαριστερό και αντισυντροφικό παραλήρημα, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη του χώρου, αλλά και την ίδια μας την ιστορία.

Που ενισχύει καθημερινά το κλίμα φανατισμού, τοξικότητας και αντισυντροφικότητας στους κόλπους του κόμματος, χρησιμοποιώντας ανακρίβειες και ψευδείς ειδήσεις που σπέρνουν “οπαδοί” της.

Που άλλοτε “εκθειάζει” και άλλοτε επιπόλαια επικρίνει συλλογικές κομματικές και κυβερνητικές αποφάσεις της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα (αποθεματικό ρευστότητας, δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ). Που δηλώνει πως θέλει να απευθύνεται «αδιαμεσολάβητα» στον λαό και στους πολίτες, υιοθετώντας μια θέση ανέφικτη και ασύμβατη για ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς.

Μια στάση που συνιστά την αποθέωση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, την απόλυτη υποτίμηση των ίδιων των μελών και των κομματικών οργάνων σε κάθε βαθμίδα, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Που ειρωνεύεται και υποτιμά όλες και όλους, εκείνες κι εκείνους, που με κομματικό πατριωτισμό και με αγωνιστική, εθελοντική προσφορά, έδιναν καθημερινά, “μακριά από τα φώτα” και το προσκήνιο, τη μάχη στο πλευρό τόσο της 1ης και 2ης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από άνισες συνθήκες και κάτω από τον συνεχή πόλεμο της τρόικας των δανειστών και του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, αλλά κι απέναντι στις κυβερνήσεις και το κόμμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη την τελευταία 5ετία.

Σε αυτήν την οριακή, όπως τη νιώθουμε, στιγμή, είναι χρήσιμο να επισημάνουμε ότι αισθανόμαστε υπερήφανοι για το έργο των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανέκοψε την καθοδική πορεία της χώρας και παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση μια οικονομία, με δημοσιονομικό «μαξιλάρι» κι αποθεματικό ασφαλείας 37 δισ. ευρώ. Η έξοδος από το μνημόνιο ήταν μια επιτυχία της κυβέρνησης της Αριστεράς που δεν μπορούσε να επιτευχθεί από άλλη κυβέρνηση. Όπως ήταν εξάλλου και η διεθνής συνθήκη των Πρεσπών, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε με αίσθημα ευθύνης, παρά το πολιτικό κόστος, για την συνολική επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος στα βόρεια σύνορά μας, όπως και κάτω από συνθήκες γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή.

Παράλληλα ήταν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, που στήριξαν έμπρακτα τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, με δωρεάν περίθαλψη στα νοσοκομεία, με ισχυρή ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας (σχολικά γεύματα), με διασφάλιση των κοινών αγαθών (νερό, ρεύμα). Έγιναν εμβληματικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και στην έρευνα, στο σωφρονιστικό σύστημα, όπου βελτιώθηκαν οι συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, ενάντια στις – μέχρι τότε – διεθνείς καταδίκες της χώρας μας, ενώ έγιναν και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως ήταν π.χ. ο εκσυγχρονισμός του ποινικού κώδικα, το σύμφωνο συμβίωσης κ.ά., δόθηκαν οι πρώτες «αναπνοές» στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις.

Έγιναν φυσικά και λάθη, υπήρξαν παραλείψεις, που οδήγησαν στις συνεχείς εκλογικές ήττες, για τις οποίες δεν έγινε ποτέ συστηματικός και συγκροτημένος εσωκομματικός διάλογος, ειλικρινής αυτοκριτική, με προοπτική την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και την επάνοδο του στην διακυβέρνηση της χώρας μας.

Σήμερα, όμως, η χώρα μας βρίσκεται ξανά σε μια κρίσιμη περίοδο. Οι πρόσφατες εθνικές εκλογές ανέδειξαν μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνεχίζει την αντικοινωνική της πολιτική και μπορεί να επιβάλλει μια δεξιά ατζέντα σε κάθε κρίσιμο και επίδικο ζήτημα, για την χώρα μας, την κοινωνία και τους πολίτες. Η άκρα Δεξιά βρίσκει εκ νέου πρόσφορο έδαφος, η βαρβαρότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών μετατρέπεται σε καμουφλαρισμένη κανονικότητα. Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση, πιστεύουμε ότι οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις είναι κατά κύριο λόγο απούσες από τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών.

Απουσιάζει ιδίως ένα σύγχρονο πολιτικό σχέδιο που μπορεί να πείσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ότι μπορούμε να κερδίσουμε την Δεξιά και τις διχαστικές πολιτικές της. Αυτό απαιτεί μια σύγχρονη αριστερή πολιτική της ευθύνης και της προοπτικής για τους πολίτες, που θα είναι σε θέση να συντονίσει τη διεθνή συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθρωπόκαινο εποχή, για τις κοινωνικές ανισότητες και την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες συνθήκες, για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για την ψηφιακή μετάβαση, τον νέο διεθνισμό και την σοσιαλιστική μετάβαση. Που θα μπορεί να πείσει και να μας εμπνεύσει ξανά.

Η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, οι αντιφατικές και αφηρημένες τοποθετήσεις της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., πιστεύουμε ότι δεν συμβάλουν στην προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και των δυνάμεων της Οικολογίας. Αντίθετα, ακυρώνουν τους όρους για μια νέα συλλογική και νικηφόρα πορεία απέναντι στην κυριαρχία της Δεξιάς και της ΝΔ., με γνώμονα και σκοπό την ανατροπή της, κάτι που έχουν ολοένα και περισσότερη ανάγκη οι πολίτες και ο τόπος μας.

Σήμερα ζούμε σε μια ιστορική περίοδο, στην οποία οι διεκδικήσεις της Αριστεράς για ισότητα και ελευθερία, για ουσιαστική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και για ένα ισχυρό κράτος δικαίου, μπορούν να διασταυρωθούν με αυτές της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν αποτελεί πλέον εκείνον τον πολιτικό χώρο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και παραδόσεων της Αριστεράς, που μπορεί να το πετύχει.

Με αίσθημα ευθύνης, αποχωρούμε από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά μένουμε προσηλωμένοι στον αγώνα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και των αδικιών, στον αγώνα για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, στην προοπτική του σοσιαλιστικού και οικολογικού μετασχηματισμού. Μένουμε ενεργοί στην προσπάθεια για μια σύγχρονη Αριστερά με ενεργά μέλη, που θα μεσολαβεί και θα παρεμβαίνει δραστικά και ουσιαστικά στα προβλήματα των πολιτών, που θα μπορεί να επιβάλει την δική της πολιτική ατζέντα στον δημόσιο βίο, που ιδίως θα συγκρούεται και θα σχεδιάζει, που θα ασκεί εκείνες τις πολιτικές που βελτιώνουν την ζωή του πολίτη στον σύγχρονο κόσμο.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

1) ΜΑΚΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

2) ΒΕΡΓΙΝΑΔΗ ΜΑΡΙΑ, πρ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ Ν.Ε., ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

3) ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΚΗΣ, ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε.

4) ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε.

5) ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε.

6) ΚΙΟΥΡΗ ΧΑΡΑ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε., ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε., ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

7) ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΜΕΛΟΣ Ν.Ε., ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

8) ΛΑΓΩΝΙΚΑΚΟΥ ΝΑΥΣΙΚΑ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε., ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΟΜ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

9) ΔΡΙΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε.

10) ΤΣΩΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε.

11) ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε.

12) ΚΑΡΛΑΥΤΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε.

13) ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε.

14) ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

15) ΣΩΦΡΟΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, πρ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΟΜ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

16) ΚΑΛΛΙΝΤΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΟΜ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

17) ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΟΜ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

18) ΜΑΡΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΟΜ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

19) ΤΣΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

20) ΧΙΟΥΤΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

21) ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΟΜ ΧΩΡΑΣ

22) ΜΑΡΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΟΜ ΠΥΛΟΥ

23) ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΟΜ ΚΟΡΩΝΗΣ

24) ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ν.Ε., ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση