HomeΕΛΛΑΔΑΤέμπη: Αντιπαράθεση στις προτάσεις για Προανακριτική – Προσχηματική η συζήτηση λέει ο Βορίδης

Τέμπη: Αντιπαράθεση στις προτάσεις για Προανακριτική – Προσχηματική η συζήτηση λέει ο Βορίδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Σωκράτη Φάμελλου εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Επικρατείας καταλόγισε στα δύο κόμματα ότι προβάλλουν ανυπόστατες αιτιάσεις, αποδεικνύοντας έτσι ότι επιδιώκουν μια προσχηματική συζήτηση. Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ ιδιαιτέρως, είπε πως κατηγορεί μεν την κυβέρνηση για ανθρωποκτονίες, δεν περιλαμβάνει δε το αδίκημα αυτό στην πρότασή του.

«Έγινε ξεκάθαρο ότι ποινικά επιχειρήματα δεν έχετε. Καταλαβαίνετε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχετε περιέλθει, εξ ού και οι ανυπόστατες αιτιάσεις που σήμερα προβάλλετε», απάντησε ο κ. Βορίδης και απέρριψε τις προτάσεις των δύο κομμάτων με το αιτιολογικό ότι δεν εδράζονται σε νομικά επιχειρήματα με ποινικό έρειβσμα.

Επανέλαβε δε ότι ο κατάλληλος χώρος για να γίνει η συζήτηση είναι η Εξεταστική Επιτροπή, ώστε εκεί να προκύψει αν τυχόν υπάρχει ανάγκη για έλεγχο των ποινικών ευθυνών, επισημαίνοντας πως εδώ αναζητούμε τις ευθύνες για το βαρύτατο αυτό δυστύχημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, το αδίκημα που θα έπρεπε να ελεγχθεί είναι η ανθρωποκτονία, που όμως δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

«Θεωρείτε ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις συνδέονται αιτιακά με τις ανθρωποκτονίες; Τότε γιατί δεν το βάλατε μέσα;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε πως για να μην τις περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του θεωρεί ότι δεν συνδέονται.

Ο κ. Βορίδης, αφού επισήμανε ότι οι δημοσιονομικές διορθώσεις της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο, γίνονται πολύ συχνά από την Αρχή Δημοσιονομικού Ελέγχου για πλείστες όσες συμβάσεις, αλλά το χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ για να συνδέσει την Σύμβαση και τις ευθύνες με την τραγωδία των Τεμπών.

«Όταν λοιπόν σας κατηγορούμε για πολιτική εκμετάλλευση αυτό εννοούμε. Εννοούμε ότι αυτό είναι μια προσχηματική συζήτηση, δεν θα την είχατε κάνει γιατί δήθεν κόπτεστε για την δημοσιονομική διόρθωση, εάν δεν θέλατε να κάνετε μια σύνδεση με αυτό το φρικτό δυστύχημα. Δεν το κάνετε να θεωρήσετε υπόλογους τους υπουργούς για τις ανθρωποκτονίες. Κι αυτή είναι η δομική αντίφαση της προτάσεώς σας» προσέθεσε.

«Εδώ περίμενα να ακούσω για την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος, την τέλεση των πράξεων, ποιά είναι η ζημία, πώς προέκυψε, από που αποδεικνύεται και που είναι ο δόλος» είπε ο κ. Βορίδης.

Aναφορικώς με το έγγραφο της Ευρωπαίας εισαγγελέως, το οποίο επικαλέστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι αυτό μιλάει για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις και δεν κάνει καμία κρισιολόγηση όπως και η απόφαση του Μονίμου Τμήματος ενώ προσέθσε πως ότι οι Έλληνες εισαγγελείς προέβησαν σε πράξεις αρχειοθετήσεως των συγκεκριμένων πράξεων.

Σχετικώς με τα όσα ανάφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης υπενθύμισε ότι για τις πράξεις που καταλογίζει στους πρώην υπουργούς, Κ. Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει επέλθει η αποσβεστική περίοδος οχι αυτή που προβλέπεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών αλλά με την απλή παραγραφή.

Προσπάθειες συγκάλυψης

«Βρισκόμαστε εμείς σε πολιτικό αδιέξοδο και όχι οι ενορχηστρωτές της νέας συγκάλυψης;. Ο βιασμός της λογικής έχει και όρια. Δεν μιλάμε για οποιαδήποτε υπόθεση, δεν δίνει περιθώριο για φαυλότητα, μιλάμε για τον θάνατο 57 συνανθρώπων μας. Που είναι ο κ. Καραμανλής; Το πόρισμα λέει ξεκάθαρα απιστία», απάντησε με την σειρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προηγουμένως ο Σωκράτης Φάμελλος, είχε υποστηρίξει ότι η στάση της ΝΔ αποτελεί «ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης και πραγματικά προσβολή για την πολιτική σας ευθύνη και την ηθική» ενώ διερωτήθηκε: «Αλήθεια ο κ. Καραμανλής δέχεται εφ’ όρου ζωής να έχει τη ρετσινιά της συγκάλυψης επειδή έχετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;».

«Αν δεν υπήρχε η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, καμία συζήτηση, καμία διερεύνηση τελικά δεν θα γινόταν. Ούτε για τις πολιτικές αιτίες και ευθύνες, ούτε για τις ποινικές ευθύνες οι οποίες αφορούν στο έγκλημα αυτό» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

cnn.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση