HomeHL-EconomyΟι 7 κρίσιμες παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής -Η διασύνδεση των POS και τα μπόνους για καταγγελίες

Οι 7 κρίσιμες παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής -Η διασύνδεση των POS και τα μπόνους για καταγγελίες

Τι περιλαμβάνουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με στόχο τη μείωση των φορολογικών βαρών για τους πολίτες και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα πακέτο δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προωθεί νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Τρίτη στην Βουλή.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς. Στόχος του μέτρου είναι να περιοριστεί σημαντικά την φοροδιαφυγή.

Περιορισμό της χρήσης μετρητών με καθιέρωση της αγοραπωλησίας ακινήτων αποκλειστικά με χρήση τραπεζικών μέσων, την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών και την αύξηση των προστίμων για αγορές άνω των 500 ευρώ με μετρητά. Το μέτρο αυτό αναμένεται επιδιώκει την περαιτέρω μείωση της χρήσης μετρητών και την διευκόλυνση του ελέγχου των φορολογικών αρχών.

Θέσπιση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διαβίβασης των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ (myData) με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων των φορολογικών αρχών.

Ψηφιοποίηση των ελέγχων της φορολογικής αρχής με χρήση εργαλείων ανάλυσης δεδομένων και επιχειρησιακής νοημοσύνης προκειμένου να εντοπίζονται πιο εύκολα και γρήγορα περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Προβλεψη χρηματικού μπόνους για τους πολίτες που κάνουν καταγγελίες για παραποιημένες ταμειακές μηχανές με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και τον περιορισμό φαινομένων απόκρυψης πραγματικών εισοδημάτων.

Αυστηροποίηση των κυρώσεων για νοθεία, λαθρεμπόριο καυσίμων ή παρεμπόδιση του ελέγχου καθώς και την ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα λαθρεμπορίας.

Μεταρρύθμιση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, από την οποία αναμένεται να βεβαιωθούν πρόσθετα έσοδα της τάξης τουλάχιστον των 600 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους, τα οποία θα διατεθούν κυρίως για την ενίσχυση των δαπανών της υγείας και της παιδείας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση