HomeΚΡΗΤΗΠαρουσία πλήθους τα εγκαίνια για την ενεργειακή αναβάθμιση της Λότζια

Παρουσία πλήθους τα εγκαίνια για την ενεργειακή αναβάθμιση της Λότζια

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Κορνήλιος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία και παρουσία πλήθους  φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023 η τελετή εγκαινίων του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης της Λότζια. Στο εμβληματικό κτίριο έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις που αφορούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ekdilosi-lotzia-f2

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Κορνήλιος και  δύο ιερείς του Ι.Ν. Αγίου Τίτου, ενώ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα στη Λότζια, για να την μετατρέψουμε σε σύγχρονο πράσινο κτήριο και αυτόνομη σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Το ίδιο κάνουμε και με άλλα δημοτικά κτίριο και θέλω να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο έργο μπορεί σαν λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση ακόμα και για τους ίδιους τους πολίτες».

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την αναβάθμιση των διακρατικών σχέσεων και τη στενή συνεργασία μεταξύ διαφορετικών χωρών. Παράλληλα, υπογράμμισε πως αντίστοιχα έργα λειτουργούν ως οδηγός για το πώς  μπορούν οι πολίτες να υιοθετούν «πράσινες λύσεις» στην καθημερινότητά τους.

ekdilosi-lotzia-f1

Στο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης υπογράμμισε: «Το έργο αυτό εναρμονίζεται με την ευρύτερη στρατηγική που έχει ο Δήμος Ηρακλείου σε σχέση με την κλιματική ουδετερότητα και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και σπατάλης των κτηρίων. Η αναβάθμισή της έχει έναν πολύ σημαντικό συμβολισμό, καθώς το Δημαρχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει  υψηλή ιστορική αξία. Ο Δήμος Ηρακλείου οργανωμένα και συστηματικά αξιοποιεί τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Καθημερινότητας Ιωάννης Αναστασάκης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του κτηρίου που πραγματοποιήθηκαν ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άριστη συνεργασία των εταίρων για την υλοποίηση του έργου αλλά και τη συμβολή των στελεχών του Δήμου Ηρακλείου, ενώ υπογράμμισε:  «Εδώ και χρόνια και πολύ πριν την ενεργειακή κρίση, θέσαμε υψηλούς στόχους για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών κτιρίων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του δήμου Ηρακλείου και της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων. Η ενεργειακή Αναβάθμιση της ιστορικής Λότζια, του ίδιου του Δημαρχείου της πόλης αποτελεί την σημειολογική κορωνίδα αυτής της προσπάθειας και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς ώστε να επεκταθεί η πρωτοβουλία σε όλα τα σημαντικά κτίρια του Ηρακλείου και βέβαια και στα σχολεία μας ώστε να διδάξουμε στα παιδιά την έννοια της ενεργειακής βιωσιμότητας».

Στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό η Διευθύντρια Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής Ζαχαρένια Δρόσου, και ο Απόστολος Μιχόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Αναπληρωτής Διευθυντής Εργαστηρίου Έρευνας Ενέργειας και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Κτηρίων, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παρευρεύθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Γεωργία Μηλάκη,  οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Καραντινός, Μανώλης Βασιλάκης, Μαρίνος Παττακός, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός , ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης  «Ηράκλειο, η Πόλη μας» Μιχάλης Καραμάλακης κ.ά.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή Εκδήλωση της Πράξης, κατά την οποία οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην ενεργειακά αναβαθμισμένη Λότζια και να ενημερωθούν από στελέχη του Δήμου Ηρακλείου και του Πανεπιστημίου Κύπρου για το εν λόγω έργο και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν συνολικά.

Το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση των ιστορικών κτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λότζια – Δημαρχείου Ηρακλείου» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020.

Βασικός στόχος των παρεμβάσεων τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, όσο και στο Δημαρχείο Ηρακλείου είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα κτήρια και η μείωση του κόστους συντήρησης με τη χρήση και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τελικά η μετατροπή τους σε «πράσινα» κτήρια. ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Για την βελτίωση των επιπέδων ενεργειακής απόδοσης της Λότζια εφαρμόστηκαν πρακτικές βιώσιμου σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε αντικατάσταση των εξωτερικών ανοιγμάτων, των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και του συστήματος φωτισμού με λαμπτήρες LED,  εγκατάσταση συστημάτων αντλιών θερμότητας υψηλής απόδοσης, φωτοβολταϊκού συστήματος, σύγχρονων συστημάτων αερισμού και εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας και συστήματος ελέγχου για τη διαχείριση παραγωγής και χρήσης ενέργειας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση