HomeHL-9Την Δευτέρα αποφασίζουν οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης για την συνέχιση της αποχής

Την Δευτέρα αποφασίζουν οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης για την συνέχιση της αποχής

Θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις και θα λάβουν αποφάσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κρίσιμη είναι η ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου για τη συνέχιση η μη της αποχής των συμβολαιογράφων της Κρήτης αλλά και όλης της χώρας.

Όπως είναι ήδη γνωστό από τις 20 Νοεμβρίου απέχουν από:

α) όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και προσύμφωνα από οποιαδήποτε αιτία και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων φόρου είτε μέσω myPROPERTY είτε με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία,

β) τη διενέργεια πλειστηριασμών, με εξαίρεση τις διαδικαστικές πράξεις κατάθεσης εγγράφων και αναγγελιών απαιτήσεων.

Εξαιρούνται της αποχής, ενδεικτικά, η σύνταξη διαθηκών, πληρεξουσίων, ενόρκων βεβαιώσεων, αποδοχών κληρονομιάς και όλες οι πάγιες πράξεις.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, Νίκη Γούναρη, μόνο σε επείγουσες υποθέσεις που λήγει η διορία ο πολίτης μέσω του συμβολαιογράφου του θα μπορεί να κάνει αίτηση η οποία θα εξεταστεί από το συμβούλιο για να δοθεί ή όχι έγκριση.

Οι συμβολαιογράφοι κάνουν λόγο για προχειρότητα και έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών που αφορούν το συμβολαιογραφικό λειτούργημα και κάνουν λόγο για υποβιβασμό του συμβολαιογράφου, που από επιστήμονα νομικού κύρους μετατρέπεται σε φοροσυλλέκτη και συλλέκτη εγγράφων προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα συμβόλαιο.

Ρήξη συμφωνίας

Και ενώ φαίνεται πως οι δύο πλευρές είχαν έρθει σε συμφωνία (συμβολαιογράφοι και Υπουργεία) τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μεταθέτει για την επόμενη Δευτέρα τις αποφάσεις μετά τη σύγκληση νέας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης «η οποία θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα λάβει νεότερες αποφάσεις». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι τελικές αποφάσεις, για το εάν θα προχωρήσουν σε άρση της αποχής ή θα τη συνεχίσουν επ’ αόριστον, θα παρθούν στις 27 Νοεμβρίου.

Ξαφνική εμπλοκή

Η ξαφνική εμπλοκή έρχεται ενώ είχε διαφανεί οριστική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της συντονιστικής επιτροπής.

Κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής (17/11) μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, του υφυπουργού Γιάννη Μπούγα και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη, με τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος υπήρξε κοινή συμφωνία.

Οι συμβολαιογράφοι, όπως τονιζόταν σε ανακοίνωσή τους, έκριναν «ικανοποιητικές τις εξελίξεις» μετά τις γενόμενες συναντήσεις στα υπουργεία και θα παρακολουθούσαν στενά την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Τι είχε συμφωνηθεί

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος μετά από διαβουλεύσεις, ενόψει της ενεργοποίησης της μεταρρύθμισης του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, είχαν καταλήξει στα εξής:

«Από 1/1/2024 το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας θα χρησιμοποιούν πιλοτικά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου προκειμένου να εκκινούν κάθε αγοραπωλησία, που μπορεί να υπαχθεί σε αυτόν, να συγκεντρώνουν σε ένα σημείο το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών αλλά και να υποβάλλουν ψηφιακά τα αντίγραφα των συμβολαίων που καταρτίζουν προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν τροποποιεί, τον τρόπο κατάρτισης των συμβολαιογραφικών πράξεων, τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου, που αφορούν στον τρόπο κτήσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τόσο του Δημοσίου όσο και των ιδιωτών, όπως αυτές ορίζονται στο κείμενο του Αστικού Κώδικα και στους ειδικούς νόμους».

Διαφήμιση
Διαφήμιση