HomeHL-9Νέα μέρα στην ακτοπλοΐα με τη συγχώνευση ΑΝΕΚ-Attica Group

Νέα μέρα στην ακτοπλοΐα με τη συγχώνευση ΑΝΕΚ-Attica Group

Η ενίσχυση της Attica Group και η ανάδειξή της στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επιβατηγού ναυτιλίας στην Ευρώπη. Αύριο οι γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

η δημιουργία ενός από τους πιο ισχυρούς ακτοπλοϊκούς ομίλους διεθνώς σε επίπεδο αριθμού διακίνησης επιβατών αναμένεται να σηματοδοτήσει η ολοκλήρωση της απορρόφησης της χανιώτικης ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕK από την Attica Group.

Tο εν λόγω deal, το οποίο πρόκειται να «επικυρωθεί» αύριο στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των υπό συγχώνευση εταιρειών, τοποθετεί την ενισχυμένη πλέον Attica Group στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά, με κριτήριο τη χωρητικότητα επιβατών και στην πέμπτη θέση, με κριτήριο τη χωρητικότητα σε γραμμικά μέτρα γκαράζ.

Με τη διάσωση της ιστορικής ακτοπλοϊκής ΑΝΕΚ η Attica Group αναμένεται να ισχυροποιήσει έτι περαιτέρω την παρουσία της στις ελληνικές θάλασσες, διασφαλίζοντας τη διασύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα με δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγχώνευσης θα δοθεί το σήμα για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του ομίλου της Attica για την ΑΝΕΚ, τα οποία προβλέπουν την επένδυση κεφαλαίων 31 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της χανιώτικης εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η Attica πρόκειται να επενδύσει περίπου 20 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) σε δύο από τα πλοία της ΑΝΕK και 11,3 εκατ. ευρώ σε συντήρηση πλοίων (one-off catch-up fleet maintenance costs).

Από την επένδυση σε scrubbers εκτιμάται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση 9,5 εκατ. ευρώ, λόγω της χρήσης οικονομικότερου τύπου καυσίμου (3,5% HSFO), σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της Attica, ενώ τα πλοία θα γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά στις γραμμές που δραστηριοποιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις των δύο εταιρειών ενέκριναν τον περασμένο Οκτώβριο το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης της ΑΝΚΕ από την Attica Group.

Εύα Οικονομάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση