HomeHL-HealthΚαρδιακή ανεπάρκεια: Το θαυματουργό εκχύλισμα βοτάνων που μειώνει νοσηλείες και θνησιμότητα

Καρδιακή ανεπάρκεια: Το θαυματουργό εκχύλισμα βοτάνων που μειώνει νοσηλείες και θνησιμότητα

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βελονισμός, φυτικές θεραπείες αλλά και μασάζ, κομμάτια της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, αξιοποιούνται ακόμα και σήμερα, προσφέροντας θεραπευτικές λύσεις σε συνδυασμό με την εφαρμογή της δυτικής ιατρικής. Ακόμα μια τέτοια θεραπεία φαίνεται πως μειώνει σημαντικά τα ποσοστά νοσηλείας και τον καρδιαγγειακό θάνατο σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, το Qiliqiangxin, ένα εκχύλισμα που προέρχεται από 11 τύπους βοτάνων θεωρήθηκε ιδιαίτερα ωφέλιμο, ως συμπληρωματική θεραπεία για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας. Σε προηγούμενες έρευνες, διαπιστώθηκε ότι το qiliqiangxin μείωσε τα επίπεδα του Ν-τελικού προ-Β νατριουρητικού πεπτιδίου (NT-proBNP) και βελτίωσε τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας όταν προστέθηκε στις συνήθεις θεραπείες. Προκλινικές μελέτες έχουν επίσης δείξει τη δυνατότητά της να μετριάσει την ίνωση του μυοκαρδίου.

H παρούσα μελέτη, με την ονομασία QUEST, είχε ως στόχο να αξιολογήσει την κλινική αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εκχυλίσματος qiliqiangxin στις κύριες εκβάσεις της καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μειωμένου κλάσματος εξώθησης (HFrEF).

Η ερευνητική διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε 133 νοσοκομεία στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ και συμμετείχαν συνολικά 3.110 ασθενείς, οι οποίοι ακολουθούσαν την καθιερωμένη θεραπεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της μελέτης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 62 ετών και το 72,1% ήταν άνδρες. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έλαβε το εκχύλισμα qiliqiangxin (τέσσερις κάψουλες, τρεις φορές την ημέρα) και η άλλη ένα εικονικό φάρμακο ως συμπλήρωμα στην υπάρχουσα θεραπεία για τη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 18,3 μηνών, πάνω από το 25% της ομάδας qiliqiangxin παρουσίασε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και επανανοσηλείας, σε σύγκριση με το 30% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Όσον αφορά τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία, η ομάδα qiliqiangxin παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων NT-proBNP στον ορό μεταξύ της αρχικής τιμής και της τρίμηνης παρακολούθησης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Εν τέλει, η ανάλυση των τελικών σημείων ασφαλείας δεν αποκάλυψε σημαντική διαφορά στην ολική θνησιμότητα μεταξύ των δύο ομάδων. Από την άλλη, οι κάψουλες με το εκχύλισμα δε δημιούργησαν σημαντικές διαφορές στις ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών συμπτωμάτων, της επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας και της αύξησης των ηπατικών ενζύμων.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν σημαντικό κλινικό όφελος από το εκχύλισμα qiliqiangxin σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ως συμπληρωματική θεραπεία για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών προβλημάτων» επισημαίνει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Xinli Li, καθηγητής στο First Affiliated Hospital of Nanjing Medical University.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση