HomeΕΛΛΑΔΑΓεραπετρίτης: Από 1.000 τουρκικές παραβιάσεις τον Ιανουάριο, έχουμε 8 τους τελευταίους μήνες

Γεραπετρίτης: Από 1.000 τουρκικές παραβιάσεις τον Ιανουάριο, έχουμε 8 τους τελευταίους μήνες

«Ελπίζουμε να συνεχιστεί η μακρά περίοδος ησυχίας πάνω απ το Αιγαίο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα οφέλη της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέροντας πως «τους τελευταίους 8 μήνες είχαμε συνολικά 8 παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας όταν μόνο τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε 1.000 παραβιάσεις. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η μακρά περίοδος ησυχίας πάνω απ το Αιγαίο».

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας πως «η άποψή μας είναι πως πρέπει να προσέλθουμε στον διάλογο καθώς είναι σημαντικό και ωφέλιμο να συζητούν δυο γειτονικές χώρες καλή τη πίστει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ούτε κατ ίχνος οποιαδήποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα. Ούτε θέματα κυριαρχίας μπορούν να τεθούν».

Η νήσος Ζουράφα είναι Ελληνική επικράτεια

Ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας στην Βουλή σε ερωτήσεις αρκετών βουλευτών (Μιχ. Χουρδάκη (ανεξαρτητος), Αλ. Καζαμία (Πλεύση), Γ. Ρούντα (Νίκη), Τ Οικονομόπουλου (Νίκη), Αλ Ζερβέα (Σπαρτιάτες)) αναφέρθηκε και στην υπόθεση με την ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την εμπλοκή της νήσου Ζουράφας σε τουρκική στρατιωτική άσκηση.

«Δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω ούτε κατά διάνοια η κυριαρχία της νήσου Ζουράφας» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών για να επισημάνει σε άλλο σημείο «η υπόθεση της νήσου Ζουράφας είναι ζητημα κυριαρχίας. Η βραχονησίδα είναι ελληνική κυριαρχία, αποτελεί ελληνική επικράτεια».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «καμία από τις ΝΟΤΑΜ που κατατέθηκαν από την Τουρκία δεν περιείχε τον όρο Ζουράφα και δεν τίθεται εν αμφιβόλω η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση από την άσκηση πυρών δεν υπήρξε καμία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου που σημαίνει ότι έγινε αποδεκτή η Ελληνική ΝΟΤΑΜ».

«Τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης καθορίστηκαν το 1950 και 1952 και είναι εγκεκριμένες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου με την συμμετοχή και της Τουρκίας κατά συνέπεια η Ζουράφα ανήκει στο FIR Αθηνών. Η NOTAM που αναφέρατε δεν είχε αναφορά στην Ζουράφα. Η ΝΟΤΑΜ όριζε μια περιοχή που θα γινόταν άσκηση εκτέλεσης πραγματικών πυρών, δεν είχε την Ζουράφα αλλά ένα μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου. Γι αυτό και εκδόθηκε ΝΟΤΡΑΜ από την Ελληνική ΥΠΑ που ακύρωνε την τουρκική αγγελία για το τμήμα του ελληνικού εναέριο χώρου. Και εκ του αποτελέσματος δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά»

Ο υπουργός απάντησε και στις ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με παλαιότερη δήλωσή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Όταν ομιλούμε για κυριαρχία ομιλούμε για χωρικά ύδατα. Όταν μιλάμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα

Στην ερώτηση: ποια είναι σήμερα η κυριαρχία της χώρας απάντησα πως σήμερα είναι στα 6 μίλια. Η Ελλάδα όμως διατηρεί μονομερώς αποκλειστικά και χωρίς καμία έκπτωση την δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια όταν το κρίνει η ίδια διπλωματικά και πολιτικά σκόπιμο».

Η Ελληνική ιθαγένεια καθορίζεται από το Σύνταγμα και όχι από δηλώσεις ξένων παραγόντων

Ο υπουργός, αναφέρθηκε και για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη για το μεταναστευτικό λέγοντας «η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας ρυθμίζεται με νόμο σύμφωνα με το Σύνταγμα και δεν επηρεάζεται από καμιά δήλωση ξένου παράγοντα ή διπλωμάτη, χωρίς να χρειάζεται να υπεισέλθω στο τι εννοούσε ο κ. Τσούνης» και πρόσθεσε «Κατηγορηματικά λέω ότι δεν υφίσταται κανένα σχέδιο ούτε και σκέψη ώστε η Ελλάδα να δεχθεί παλαιστίνιους. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος ένος τέτοιου σχεδίου ούτε πρόκειται να γίνει»

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθ΄σεων της ΕΕ όπου θα συζητηθεί και το ελληνικό αίτημα για ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών στην Γάζα ώστε να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η Ελληνική κυβέρνηση είναι μόνιμα υπέρμαχος της εφαρμογής του ΔΔ είναι μόνιμα υπερ τη ειρήνης. Αυτη τη στιγμή υπάρχει ανθρωπιστική κρίση που πρέπει άμεσα να τερματιστεί. Ανθρωπιστική παύση για παροχή τροφίμων, νερού και ανθρωπιστικού υλικού. Να μπει το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό, να επισκευαστούν οι υποδομές που είναι απαραίτητες. Μια ανθρωπιστική παύση θα δημιουργήσει δυναμική ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που έκτός από την βοήθεια που παρέχεται κεντρικά στέλνει αυτοτελώς βοήθεια στο Σινά» είπε

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση