HomeHL-Greece«57 ψυχές ζητούν δικαίωση» – Ημέρα μνήμης για τα θύματα τροχαίων και τους νεκρούς των Τεμπών

«57 ψυχές ζητούν δικαίωση» – Ημέρα μνήμης για τα θύματα τροχαίων και τους νεκρούς των Τεμπών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων σήμερα, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τους ανθρώπους προς τιμήν των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα σε δυστυχήματα. Η μεγαλύτερη έμφαση όμως δόθηκε στους 57 νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών που συγκλόνισε το πανελλήνιο τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Απόδοση τιμής στους ανθρώπους που «χάθηκαν» στο δυστύχημα των Τεμπών

Στόχος της εκδήλωσης ήταν ο εξής: «Να αποδοθεί τιμή στους ανθρώπους που χάθηκαν, να γίνει απαίτηση της δικαιοσύνης και συλλογική κινητοποίηση ενάντια στις αιτίες που προκαλούν αυτά τα εγκλήματα». Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίηθηκε με πρωτοβουλία των συλλόγων «SOS Τροχαία Εγκλήματα» και «Τέμπη 2023» στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες, μέλη συλλογικοτήτων, συγγενείς θυμάτων της ασφάλτου, καθώς και οικογενειών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
tempi-sygkentrosi-thessaloniki-noemvrios-2023-pagkosmia-imera-dystyximaton-troxaia9-768x432

«1.350.000 άνθρωποι βρίσκονται νεκροί ή ανάπηροι κάθε χρόνο από τροχαίες συγκρούσεις. Δεν είναι δυστυχήματα αλλά εγκλήματα», φώναζαν οι διοργανωτές.

Ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων και βελτίωση των υποδομών για να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα, καθώς και δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών και να μην υπάρξει συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών και αμνήστευση στα τροχαία δυστυχήματα.

Φώναζαν συνθήματα και έστειλαν μήνυμα να μην ξεχαστεί η τραγωδία με τους 57 νεκρούς

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν μαύρα μπαλόνια και πανό, που έγραφαν συνθήματα και μηνύματα στη μνήμη των νεκρών: «Δεν ξεχνώ 57 ψυχές ζητούν δικαίωση», «Φρέναρε για μας» και «Όχι άλλα άδεια θρανία» είναι μόνο μερικά από τα μηνύματα που έστειλαν.

Οι διοργανωτές διάβασαν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών σε κλίμα συγκίνησης και οι πολίτες που βρέθηκαν στην συγκέντρωση άφησαν μπαλόνια με τα ονόματα των νεκρών στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, πριν αποχωρήσουν.

Καθυστερήσεις στην εκδίκαση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023 και μητέρα θύματος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, Μαρία Καριστιάνου, τόνισε πως η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης καθυστερεί σκοπίμως από τη δικαιοσύνη και πως η όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρα: «Θεωρώ ότι έχω ξυπνήσει σε μια χώρα όχι απλά τριτοκοσμική… Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ζούμε αυτή την κατάσταση. Πολύ φοβάμαι επειδή βρίσκουν συνεχώς μέλη με τις καινούργιες έρευνες, μην μας ζητήσουν εκταφή των νεκρών μας», είπε ψυχολογικά συντετριμμένη.

Ταυτόχρονα, σχετικά με την υπαιτιότητα του δυστυχήματος, υποστήριξε πως κανείς δεν στέκεται μπροστά στις ευθύνες του με ήθος και θάρρος: «Τη δικαιοσύνη την έχουν κάνει μια υπηρεσία που μοιράζει συγχωροχάρτια και ασυλίες. Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε καταλήγοντας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση