HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ2 βασικά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος κλέβει το Wi-Fi σας – Πώς να τον μπλοκάρετε

2 βασικά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος κλέβει το Wi-Fi σας – Πώς να τον μπλοκάρετε

Πώς να διώξετε τους «τσαμπατζήδες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι η σύνδεση Wi-Fi σας ύποπτα αργή, ακόμη και όταν είστε μόνοι στο σπίτι; Πιθανότατα να μην είστε οι μόνοι που είστε συνδεδεμένοι στο Wi-Fi σας.

Υπάρχουν κάποια άτομα εντός της εμβέλειας σήματος του δικτύου σας που το εκμεταλλεύονται για να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. «Αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο και μπορούν να κλέψουν σημαντικό μέρος του bandwidth σας», εξηγούν οι ειδικοί της AtlasVPN.

Τα δύο βασικά σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει ένας «τσαμπατζής» στο δίκτυο Wi-Fi σας:

Αργό Wi-Fi χωρίς λόγο

Τρεμοπαίζουν τα λαμπάκια του router σας χωρίς να είναι συνδεδεμένη κάποια συσκευή σας

Το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι είναι αν το Wi-Fi σας είναι αργό χωρίς λόγο. Αν είστε μόνοι στο σπίτι, δεν κατεβάζετε ένα νέο παιχνίδι ή δεν προσπαθείτε να δείτε μία ταινία σε κάποια streaming υπηρεσία, δεν υπάρχει λόγος να χάνει τη δύναμή της η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο.

Τρεμοπαίζουν τα λαμπάκια του router χωρίς να είναι συνδεδεμένη κάποια συσκευή σας

Αν είστε καχύποπτοι, ελέγξτε τα λαμπάκια κατάστασης του router σας. Εάν αποσυνδέσετε τις συσκευές σας από το router, τότε τα λαμπάκια δεν θα πρέπει να τρεμοπαίζουν. Εάν τρεμοπαίζουν, αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλο  είναι συνδεδεμένος στο δίκτυό σας.

Τα σύγχρονα router συνοδεύονται συχνά από μια εφαρμογή για κινητά, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σαρώσετε το δίκτυό σας για συσκευές. Αλλά αν έχετε παλαιότερο router, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που βοηθούν στον εντοπισμό των «τσαμπατζήδων».

Μια αξιόπιστη εφαρμογή είναι το Wi-Fi Guard, το οποίο είναι διαθέσιμο τόσο για συσκευές Android όσο και για συσκευές iOS, όπως iPhones και iPads. Η εφαρμογή παρέχει στους χρήστες μια λίστα με όλες τις συνδεδεμένες συσκευές, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν αυτές που δεν αναγνωρίζουν.

Ο πιο δύσκολος τρόπος για να ελέγξετε εάν κάποιος σας εκμεταλλεύεται και πληρώνετε εσείς για τον ίντερνέτ του, είναι από τον πίνακα ελέγχου του διαχειριστή του Wi-Fi.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό αναζητώντας τη διεύθυνση IP σας σε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο. Η διεύθυνση IP σας θα μοιάζει κάπως έτσι: «http://192.168.0.1» Στη συνέχεια, θα πρέπει να πληκτρολογήσετε το όνομα χρήστη διαχειριστή, το οποίο συχνά μπορεί να είναι “admin”, και τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή. Από εκεί μπορείτε να αναζητήσετε ένα χάρτη δικτύου, το αρχείο καταγραφής χρηστών ή τη λίστα πελατών.

Πώς να διώξετε τους «τσαμπατζήδες»

Εάν δείτε μια μη εξουσιοδοτημένη συσκευή στην εφαρμογή του router ή στον πίνακα ελέγχου του διαχειριστή, υπάρχει συνήθως μια επιλογή για να μπλοκάρετε, να απαγορεύσετε ή να αποσυνδέσετε τη συσκευή.

Σε περίπτωση που τις εντοπίσετε χρησιμοποιώντας το Wi-Fi Guard, δεν θα μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε μέσω της εφαρμογής. Ωστόσο, μπορείτε αντ’ αυτού να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης του router.

Αν και αυτό σημαίνει ότι κάθε μία από τις συσκευές σας θα πρέπει να συνδεθεί ξανά με τον νέο κωδικό πρόσβασης.

enikos.gr

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση