HomeΚΡΗΤΗΣτο επίκεντρο οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στην Κρήτη

Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στην Κρήτη

Σύσκεψη υπό τους Λευτέρης Αυγενάκη και Σταύρο Αρναουτάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κρήτη καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της λειψυδρίας και των ορατών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην άρδευση, οι οποίες επηρεάζουν την αγροτική οικονομία, τις γεωργικές πρακτικές και συνολικά την ευημερία του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν συνάντηση εργασίας με θέμα: «Διαχείριση νερού στην Κρήτη – εγγειοβελτιωτικά έργα – αντιπλημμυρική προστασία. Προσαρμογή στα νέα δεδομένα».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο Atlantis (αιθ. Πασιφάη) παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη & του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου  Αρναουτάκη.

Σκοπός της είναι η προετοιμασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για την συλλογική αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την άρδευση των καλλιεργειών, την επάρκεια του νερού για την γεωργία, τις υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνει:

– Την επισκόπηση των τρεχουσών προκλήσεων και την απεικόνιση των αναγκών σε άρδευση και σε συνδυασμό με τα είδη καλλιέργειας.

–  Την έκταση των προβλημάτων και των επιπτώσεών τους.

– Την καταγραφή των διαθέσιμων υδατικών πόρων για γεωργική χρήση.

–  Τις υπάρχουσες υποδομές, τις προδιαγραφές που έχουν, την παλαιότητα και τα έργα σε εξέλιξη.

– Την πορεία μελετών και έργων, τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα δίκτυα άρδευσης καθώς και

– Τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης, εκπροσώπων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, των Δήμων, υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων της ολλανδικής εταιρείας HVA International, η οποία διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στην διαχείριση νερού πολύπλοκων αρδευτικών έργων και εκπονεί το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση