HomeHL-HealthΟ Έλληνας πλαστικός χειρουργός της Γάζας και πώς απέδρασε από την κόλαση του πολέμου

Ο Έλληνας πλαστικός χειρουργός της Γάζας και πώς απέδρασε από την κόλαση του πολέμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ιστορία του γιατρού Αλέξανδρου Ελ Ζανίν που έφυγε από την Ελλάδα της κρίσης, άνοιξε ιατρείο στη Γάζα για να κάνει αισθητικές επεμβάσεις σε Παλαιστίνιες, αλλά αναγκάστηκε να χειρουργεί τραυματίες πολέμου, μέχρι που κατάφερε να αποδράσει με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ο Ελληνας πλαστικός χειρουργός απέδρασε από τη φλεγόμενη Γάζα την περασμένη Παρασκευή με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων τα τρία είναι γεννημένα και μεγαλωμένα στην Ελλάδα.

Ο Σαλάx Ελ Ζανίν ήρθε στη χώρα μας σε ηλικία των 18 ετών, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, άνοιξε το δικό του ιατρείο και ρίζωσε για τα επόμενα 30 χρόνια. Πήρε την ελληνική υπηκοότητα και το όνομα Αλέξανδρος και στα 40 του υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό, συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη.

Το 2011 ο Αλέξανδρος Ελ Ζανίν επέστρεψε στη Γάζα για να επισκεφτεί τους γονείς του, όμως τελικά εγκλωβίστηκε εξαιτίας των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων. Με δεδομένο ότι εκείνη τη χρονιά η χώρα μας βυθιζόταν στη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης μεταπολιτευτικής Ιστορίας, ωθώντας τη στο χείλος της οριστικής πτώχευσης, άρχισε να σκέφτεται σοβαρά την προοπτική μόνιμης εγκατάστασης στη Γάζα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εκεί, ένα μικρό ποσοστό που μετριέται σε 7.000-10.000 πολίτες είχε την οικονομική άνεση να πληρώσει για υπηρεσίες ομορφιάς, για αισθητικές επεμβάσεις, από μπότοξ και βλεφαροπλαστική μέχρι λιποαναρρόφηση, που κόστιζε το 1/3 απ’ όσο στην Ελλάδα. Ανοιξε λοιπόν το δικό του πολυτελές ιατρείο στο κέντρο της πόλης και παράλληλα με τις επεμβάσεις αισθητικής έκανε και επεμβάσεις αποκατάστασης σε θύματα των πολεμικών συγκρούσεων, μικρούς και μεγάλους.

Ο αιφνιδιασμός

Η συζήτηση με τον Ελληνοπαλαιστίνιο πλαστικό χειρουργό ξεκινάει από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, την ημέρα που η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ σκοτώνοντας εκατοντάδες αθώους πολίτες, στο οικόπεδο όπου διεξήχθη το μουσικό φεστιβάλ και τα κιμπούτς. «Το γεγονός αιφνιδίασε όχι μόνο τους Ισραηλινούς, αλλά και τους Παλαιστίνιους», λέει ο Αλέξανδρος Ελ Ζανίν.

«Δεν είχαμε καταλάβει τίποτα, αιφνιδιαστήκαμε κι εμείς. Συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι συμβαίνει όταν άρχισε η ανταλλαγή πυρών και από τις δύο πλευρές. Αγρίεψαν τα πράγματα πολύ γρήγορα». Στην ερώτηση αν περίμεναν ότι η Χαμάς θα έμπαινε τόσο εύκολα μέσα στο Ισραήλ και θα σκότωνε ανεξέλεγκτα, εκείνος λέει: «Οποιος πει ότι το περίμενε, είναι ψεύτης. Ολα έγιναν απότομα. Δεν ήταν κανείς προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο». Οσο για τις αγριότητες της 7ης Οκτωβρίου με θύματα αθώους πολίτες, γυναίκες και μικρά παιδιά, ο πλαστικός χειρουργός απαντά ότι αυτό που περίμενε να συμβεί ήταν να απαχθούν από τη Χαμάς δυο-τρεις όμηροι:

«Η Χαμάς μπήκε μέσα στο Ισραήλ, αλλά αυτό που θα περίμενε κανείς να γίνει ήταν να πάρουν δυο-τρεις ομήρους ώστε να τους ανταλλάξει με φυλακισμένους στο Ισραήλ Παλαιστινίους. Ομως, απ’ ό,τι φάνηκε, τα πράγματα γι’ αυτούς ήταν τόσο εύκολα που το πράγμα ξέφυγε. Οταν στο μυαλό σου έχεις μια εικόνα για το Ισραήλ, ότι δηλαδή είναι μια χώρα με μεγάλη ασφάλεια, εκεί αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Πιστεύω ότι και η Χαμάς αιφνιδιάστηκε με τον τρόπο που κατάφερε να μπει μέσα».

Ο Αλέξανδρος Ελ Ζανίν δεν δέχεται ότι η Χαμάς διοικεί τη Γάζα κατά τρόπο που είναι αντίθετος στα πιστεύω και τα θέλω του παλαιστινιακού λαού. «Θέλουμε δεν θέλουμε, η Χαμάς είναι ένα κομμάτι από τον παλαιστινιακό λαό. Ο,τι και να πεις έτσι είναι. Εδώ και 17χρόνια η Γάζα είναι η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο. Εσύ τι περίμενες ότι θα συμβεί… Αποκλεισμένοι από παντού, δεν έμπαινε και δεν έβγαινε τίποτα χωρίς έλεγχο. Εσύ εάν έχεις ένα παιδάκι που όλο φωνάζει τι πρέπει να κάνεις, να το σπάσεις στο ξύλο; Δεκαεπτά χρόνια φωνάζει ο λαός στη Γάζα και κανείς δεν κάνει τίποτα. Η Χαμάς μπήκε μία φορά στο Ισραήλ ενώ το Ισραήλ το έχει κάνει αρκετές φορές».

Το πολυτεaλές ιατρείο στο κέντρο της Γάζας

Με αφορμή την τελευταία του φράση, τον ρωτάω ευθέως αν συμφωνεί με όσα αποτρόπαια συνέβησαν την 7η Οκτωβρίου και εκείνος δίνει την ακόλουθη απάντηση: «Οχι, δεν συμφωνώ. Συμφωνείς όμως εσύ ότι για να πάρει εκδίκηση το Ισραήλ πρέπει να σκοτωθούν χιλιάδες, ανάμεσά τους και παιδιά; Να καταστρέψεις μια ολόκληρη πόλη; Φταίει μόνο η Χαμάς που λειτουργούσε ως προστάτης αυτών των ανθρώπων; Να σας πω κάτι το οποίο έχω πει πολλές φορές: ας χαρακτηρίσουμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Ο Κολοκοτρώνης ήταν τρομοκράτης; Για την ελευθερία των Ελλήνων δεν πολέμησε; Αυτό ζητούν και οι Παλαιστίνιοι, την ελευθερία τους. Εγώ δεν συμφωνώ καθόλου με τον θάνατο των αθώων πολιτών, τον θάνατο μικρών παιδιών, είτε πρόκειται για Εβραίους, είτε για Παλαιστίνιους. Ολοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν. Εχει δικαίωμα το Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, δεν έχει δικαίωμα όμως και ο Παλαιστίνιος να υπερασπίζεται τον εαυτό του; Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Και τώρα να βρω έναν Εβραίο μπροστά μου τραυματισμένο θα τον βοηθήσω. Ετσι πρέπει να λειτουργεί ο κόσμος. Όμως τι περιμένεις απ’ αυτό το παιδάκι που έχει χάσει τη μητέρα του και τον πατέρα του; Οτι αύριο που θα μεγαλώσει θα είναι ειρηνιστής; Ε, δεν θα είναι».

Σύμφωνα με τον γιατρό, το 70% της Γάζας έχει ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στρατευμάτων. Πιθανολογεί, αν και δεν είναι απολύτως σίγουρος, ότι τόσο το σπίτι του όσο και το ιατρείο του έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενδεχομένως να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν υπάρχει όμως χρόνος για δάκρυα, καθώς πρέπει να επανασχεδιάσει το αύριο για εκείνον και την οικογένειά του το συντομότερο δυνατό σε μια χώρα που τον αγκάλιασε και την αγάπησε.

protothema.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση