HomeΕΛΛΑΔΑΚυριάκος Μητσοτάκης: Εκτακτη ενίσχυση 350 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκτακτη ενίσχυση 350 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους

Δεν κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τους επαγγελματίες, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Υποσχέθηκε «διορθώσεις». Πού θα διατεθεί το πακέτο του Δεκεμβρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 350 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, πριν τα Χριστούγεννα θα δοθούν:

  • έξτρα ενισχύσεις στους δικαιούχους επιδόματος τέκνων (μιάμιση δόση του επιδόματος), με αποτέλεσμα ένα ζευγάρι με δύο παιδιά αντί για 140 ευρώ να λάβει 350 ευρώ,
  • 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ και στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,
  • προσαύξηση 50% στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,
  • από 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα εξειδικεύσουν στις 11:00 ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτή μία ακόμα παρέμβαση, που θα αφορά επιπλέον ποσό στις εφημερίες των γιατρών, που ενδεχομένως να ανακοινώσει κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Οι επαγγελματίες

Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η αξία του ελεύθερου επαγγελματία πρέπει να είναι τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 απ’ ό,τι οι ευρωπαϊκές χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω.

Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει και να δικαιολογήσει γιατί θεωρεί ότι είναι άδικο αυτό που θα πρέπει να πληρώσει».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «λάθος» την οριζόντια φορολόγηση. «Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Όποιος έχει υψηλότερα εισοδήματα, πρέπει να φορολογείται αναλογικά με έναν υψηλότερο αλλά λογικό συντελεστή».

Ως προς την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι «υπάρχει απόλυτη προσήλωση στον στόχο. Υποχρέωσή μου κάθε μέρα είναι να αναλογίζομαι τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Είμαστε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας, με ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων.

Έχουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θέλω να υλοποιήσω με μεγαλύτερη ταχύτητα. Δεν συμβιβάζομαι με το ποσοστό της εκλογικής νίκης. Το κοντέρ έχει μηδενίσει και θα κριθούμε από την αρχή».

Σχετικά με την αισχροκέρδεια, είπε ότι «είμαστε κάθετοι στην αντιμετώπισή της. Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις, δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ό,τι στο εξωτερικό.

Και το περίεργο είναι ότι μετά την επιβολή προστίμων, οι τιμές προσαρμόζονται. Το εννοώ ότι δεν είμαστε μπανανία. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα, για να ενθαρρύνουμε την ιδιωτική ασφάλιση», ενώ για το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι ευρωεκλογές, συνέστησε «λίγη υπομονή, μέχρι το τέλος του χρόνου, έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα».

Για την εξεταστική για τα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ό,τι και να κάνουμε, κατηγορούμαστε για συγκάλυψη. Πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τι έγινε με την περίπτωση της σύμβασης 717, αλλά να δούμε διαχρονικά και να εξετάσουμε ελλείψεις που υπήρχαν στον τόπο.

Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για μένα την προηγούμενη τετραετία, όταν επισκέφθηκα το σημείο του δυστυχήματος. Το οφείλουμε στις οικογένειες νεκρών, όχι μόνο να διαπιστώσουμε τι συνέβη αλλά και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει ξανά κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι «δεν συζητούμε εκχώρηση ούτε κυριαρχικών δικαιωμάτων ούτε δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριαρχία επί των νησιών.

Κάνουμε μια προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μια δύσκολη εποχή. Το Ανώτατο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου στην Αθήνα μάς δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε πάνω στη θετική ατζέντα. Θα είναι ένα ακόμα βήμα σε μια προσπάθεια που πιστεύω ότι θα έχει αποτελέσματα. Είναι παντελώς εσφαλμένα τα λεγόμενα Ερντογάν για τη Χαμάς.

Είμαι ανήσυχος για την ανθρωπιστική κρίση στην Παλαιστίνη, θα παίξουμε ρόλο για ανθρωπιστικούς δρόμους και ανθρωπιστικές παύσεις. Αν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, αυτό τον ρόλο θα προσπαθήσουμε να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ερωτηθείς για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει αυτό που συμβαίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που έφυγε η προοπτική εξουσίας οριστικά και αμετάκλητα, ανακαλύφθηκαν όλες οι παθογένειες αυτού του μορφώματος… Η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελάκη, τον οποίο σέβομαι ως αντίπαλο.

Είμαι 20 χρόνια στην πολιτική και πηγαίνω στους πολίτες, συνομιλώ, συζητώ, ακούω κριτική.

Οι πολίτες δεν θέλουν τοξικότητα. Ο εναγκαλισμός του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα πιο τοξικά πρόσωπα του χώρου του δημιουργούν εύγλωττα ερωτήματα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση