HomeΚΟΣΜΟΣΦινλανδία: Ετοιμάζεται να «αναλάβει δράση» καθώς όλο και περισσότεροι αιτούντες άσυλο φθάνουν στο έδαφός της μέσω Ρωσίας

Φινλανδία: Ετοιμάζεται να «αναλάβει δράση» καθώς όλο και περισσότεροι αιτούντες άσυλο φθάνουν στο έδαφός της μέσω Ρωσίας

Τι δήλωσε η Φινλανδή υπουργός Εσωτερικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Φινλανδία βλέπει αύξηση στον αριθμό των αιτούντων άσυλο από τρίτες χώρες που φθάνουν στα συνοριακά της περάσματα από τη Ρωσία και προετοιμάζεται να «αναλάβει δράση» για να διαχειριστεί την κατάσταση, όπως δήλωσε σήμερα η Φινλανδή υπουργός Εσωτερικών.

«Ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα σε μια μικρή χρονική περίοδο. Οι ρωσικές αρχές έχουν αλλάξει τον τρόπο τους σχετικά με τα ταξίδια στην Φινλανδία παρά την έλλειψη εγγράφων, κάτι που συνιστά παράνομη είσοδο», είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εσωτερικών Μάρι Ραντάνεν.

Από νωρίς χθες το πρωί περίπου 60 αιτούντες άσυλο έφθασαν στη Φινλανδία από τη Ρωσία, σύμφωνα με την υπουργό.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο 91 ατόμων που είχαν φθάσει χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα από την 1η Αυγούστου ως τις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις συνοριακές αρχές της Φινλανδίας.

Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στον προηγούμενο τρόπο λειτουργίας της και δεν θα επιτρέπει σε πρόσωπα χωρίς βίζα για τη ζώνη Σένγκεν να περνούν το σύνορο της Φινλανδίας, είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα ετοιμάσει μια πρόταση που θα επιτρέπει στους αξιωματούχους να περιορίζουν την κίνηση στα σύνορα ή το κλείσιμο κάποιων συνοριακών περασμάτων.

Μέλος του ΝΑΤΟ η Φινλανδία μοιράζεται ένα σύνορο 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, το οποίο λειτουργεί επίσης και ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση