HomeHL-CultureΧόλιγουντ: Το νέο συμβόλαιο των ηθοποιών μετά την απεργία- Μπόνους εκατομμυρίων από streaming

Χόλιγουντ: Το νέο συμβόλαιο των ηθοποιών μετά την απεργία- Μπόνους εκατομμυρίων από streaming

Οι νέοι όροι που έφεραν την πολυπόθητη συμφωνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ηθοποιοί και στούντιο του Χόλιγουντ ήρθαν σε συμφωνία για νέο τριετές συμβόλαιο κι έτσι οι πρώτοι τερμάτισαν την απεργία τους στις ΗΠΑ μετά από μήνες.

Πλέον, οι streaming πλατφόρμες, όπως το Netflix, θα καταβάλλουν στους ηθοποιούς του Χόλιγουντ μπόνους ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στο πλαίσιο της προσωρινής εργασιακής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του συνδικάτου ηθοποιών SAG-AFTRA και των μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ, ώστε να λήξει η απεργία τους.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το 75% του ποσού των 40 εκατ. δολαρίων θα μοιράζεται στους ηθοποιούς των πιο δημοφιλών σειρών streaming. Το υπόλοιπο 25% θα καταλήγει σε ένα ταμείο που θα διανέμεται σε ηθοποιούς άλλων σειρών streaming.

Η προτεινόμενη τριετής σύμβαση, η οποία, σύμφωνα με το συνδικάτο, αποτιμάται σε κέρδη τουλάχιστον ενός δισ. δολαρίων μέσα σε τρία χρόνια, εγκρίθηκε από το 86% του εθνικού συμβουλίου της SAG-AFTRA.

Οι συνδικαλιστές προανήγγειλαν άμεσες μισθολογικές αυξήσεις 11% για τους κομπάρσους και 7% για τους υπόλοιπους.

Τόνισαν επίσης όσα διεκδίκησαν αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη. «Για πρώτη φορά, θα υπάρξει δίχτυ προστασίας για τη συγκατάθεση και τη δίκαιη αποζημίωση σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία μας», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής, Duncan Crabtree-Ireland.

Για τους μαύρους ηθοποιούς, οι οποίοι εδώ και καιρό δέχονται ρατσιστικές πρακτικές στα τμήματα περιποίησης μαλλιών και μακιγιάζ του Χόλιγουντ, το συμβόλαιο περιλαμβάνει «νέους όρους για να διασφαλιστεί ότι τα στούντιο διαθέτουν κατάλληλες πρακτικές για μαλλιά και μακιγιάζ για όλους τους ηθοποιούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν διαφορετικής υφής μαλλιά και επιδερμίδα», δήλωσε η Crabtree-Ireland.

Πολλοί μαύροι ηθοποιοί έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι οι παραγωγοί τους είπαν πως «δεν είχαν τον προϋπολογισμό» για την περιποίηση του τύπου των μαλλιών τους ή ότι συνάντησαν στυλίστες που δεν είχαν καμία εμπειρία στο να δουλεύουν με τον τύπο των μαλλιών ή τον τόνο του δέρματός τους.

Η σύμβαση θα θεσπίσει επίσης την «απαίτηση να υπάρχουν συντονιστές οικειότητας για σκηνές που περιλαμβάνουν γυμνό ή σεξ».

Τα μέλη του συνδικάτου πρέπει τώρα να ψηφίσουν για το αν θα επικυρώσουν τη συμφωνία με το Netflix, τη Walt Disney, τη Warner Bros Discovery και άλλα μέλη της Συμμαχίας Παραγωγών  Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ: Κόστισαν περισσότερα από 6 δισ. δολάρια

Η πρόεδρος της SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ, δήλωσε ότι το συνδικάτο πέτυχε μόνο εν μέρει τον στόχο του να πείσει τις υπηρεσίες streaming να μοιράζονται περισσότερα έσοδα με τους ηθοποιούς. Αν και οι εταιρείες απέρριψαν προηγούμενες προτάσεις που περιλάμβαναν αμοιβή ανά συνδρομητή, συμφώνησαν στις νέες πληρωμές μπόνους.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε την Τετάρτη, τερματίζοντας τη δεύτερη από τις δύο απεργίες στη βιομηχανία ψυχαγωγίας των ΗΠΑ που κόστισαν στην οικονομία της Καλιφόρνια περισσότερα από 6 δισ. δολάρια.

Η πρώτη, από το σωματείο Writers Guild of America (WGA), ξεκίνησε τον Μάιο και διήρκεσε 148 ημέρες. Η SAG-AFTRA ξεκίνησε την απεργία τον Ιούλιο και την τερμάτισε αυτή την εβδομάδα μετά από 118 ημέρες.

lifo.gr

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση