HomePost ItΦραγκίσκος Παρασύρης: «Επαναφέρετε από την πίσω πόρτα τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Μας βρίσκετε αντίθετους»

Φραγκίσκος Παρασύρης: «Επαναφέρετε από την πίσω πόρτα τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Μας βρίσκετε αντίθετους»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του άρθρου 17 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στη: «Θέσπιση ρυθμίσεων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 138Α στον ν. 4951/2022», τοποθετήθηκε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας.

Εξαπολύοντας επίθεση στον Υπουργό Ανάπτυξης για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της επιβολής προστίμου στις πολυεθνικές, ο Φραγκίσκος Παρασύρης τόνισε: «ενώ –σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει στείλει την έκθεση από το Μάρτιο του 2023, έρχεται η κυβέρνηση 7 μήνες μετά να ανακοινώσει με υπερηφάνεια την επιβολή προστίμου ύψους 1 εκ. €, τη στιγμή που σύμφωνα με την Επιτροπή η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία ξεπερνά το 361% σε βασικά προϊόντα πολυεθνικών εταιριών».

Αναφορικά με το Άρθρο 17, ο Φραγκίσκος Παρασύρης στηλίτευσε την παγιωμένη, πλέον, τακτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία έχει καθιερωθεί ως γενικός κανόνας, η ενσωμάτωση σημαντικών νομοθετικών προτάσεων σε σχέδια νόμου άλλων Υπουργείων. «Ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εσείς επιλέγετε «εν κρυπτώ» με ένα άρθρο μέσα σε μια εξ αντικειμένου άσχετη νομοθετική πρωτοβουλία, να ρυθμίσετε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για εκατομμύρια καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Το ίδιο πράξατε και σε αντίστοιχη περίπτωση με άρθρο που ρύθμιζε την αγορά εργασίας. Το ενσωματώσατε στη συζήτηση για μια κοινοτική οδηγία. Εσείς οι μεταρρυθμιστές και άριστοι, που τα κάνετε όλα σωστά, τι φοβάστε και γιατί κρύβετε τις νομοθετικές σας πρωτοβουλίες πίσω από άσχετες διατάξεις;»

Συγκεκριμένα και επί των διατάξεων του Άρθρου 17, ο Βουλευτής Ηρακλείου τόνισε πως παρά το γεγονός ότι προβλέπεται ένας δύσκολος ενεργειακά χειμώνας, τα νέα τιμολόγια επαναφέρουν από την «πίσω πόρτα» τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς μέσω των χρωματικών διαφοροποιήσεων ο καταναλωτής, ουσιαστικά, παραμένει έκθετος στις διακυμάνσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επί της ουσίας, μέσα από τη θέσπιση του Ειδικού Τιμολογίου, από 01/01/2024, όλοι οι καταναλωτές θα μεταφερθούν σε ένα τιμολόγιο που επαναφέρει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αντί το κράτος να προστατεύει τους καταναλωτές και να ρυθμίζει με σαφείς και προβλέψιμους κανόνες την αγορά ενέργειας, μεταθέτει την ευθύνη στους καταναλωτές, οι οποίοι εξ αιτίας αντικειμενικών δυσκολιών δεν θα είναι σε θέση να προχωρούν σε αντιρρήσεις και αλλαγή τιμολογίων σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο».

Ανακοινώνοντας, την απόφαση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου ο Φραγκίσκος Παρασύρης, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι ο Κώδικας Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας ανήκει στην ευθύνη του Υπουργού τη στιγμή που αντίστοιχοι Κώδικες όπως ο Κανονισμός Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Κώδικας ΔΑΠΕΕΠ, Κανονισμός Αγοράς Εξισορρόπησης, έχουν εκχωρηθεί στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ.

«Η δυνητική δικαιοδοσία του Υπουργού καθορίζει όλες τις προβλέψεις του παρόντος άρθρου. Ο Υπουργός δύναται να καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού του μηχανισμού διακύμανσης, τους συντελεστές του Ειδικού Τιμολογίου, τα χρονικά διαστήματα μεταβολής των συντελεστών και της Βασικής Τιμής Προμήθειας.

Αν δεν ασκήσει ο Υπουργός αυτή τη δυνητική αρμοδιότητα ποια αρχή θα το πράττει;», διερωτήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Φραγκίσκος Παρασύρης, τονίζοντας πως «για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, οι καθαροί κανόνες στην αγορά ενέργειας, η προστασία των νοικοκυριών αποτελούν προτεραιότητα.

Η παρούσα ρύθμιση θα αποτύχει και θα αποτύχει επί του πεδίου γιατί αφενός εκατομμύρια καταναλωτές της λιανικής θα υποστούν μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, προσπαθώντας να αλλάξουν πάροχο και αφετέρου επειδή ο αλγόριθμος με το Μηχανισμό Διακύμανσης, χωρίς έλεγχο και χωρίς διαφάνεια θα καθορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό».

Διαφήμιση
Διαφήμιση