HomeΚΡΗΤΗΦυτοφάρμακα: Τι ισχύει με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων της ουσίας phosmet σε ελαιόλαδο

Φυτοφάρμακα: Τι ισχύει με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων της ουσίας phosmet σε ελαιόλαδο

Η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη έληξε την 1η Νοεμβρίου 2022

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανώτατα όρια υπολειμμάτων της δραστικής ουσίας phosmet έχουν καθοριστεί σε ελαιόλαδο και άλλα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, με τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας να οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Η δραστική ουσία phosmet, κατά το παρελθόν ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία και πλέον δεν είναι εγκεκριμένη για χρήση ως φυτοφάρμακο σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη έληξε την 1η Νοεμβρίου 2022.

Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, το ανώτατο όριο υπολειμμάτων (ΑΟΥ) της δραστικής ουσίας phosmet, βάσει του συντελεστή μεταποίησης 4,8 (διάμεσος) που έχει καθοριστεί στη χώρα μας, είναι 0,048mg/kg (4,8 x 0,01*mg/kg [1]). Δεδομένου όμως της απαγόρευσης χρήσης της δραστικής ουσίας phosmet εντός της Ε.Ε. από 01/11/2022, διευκρινίζεται ότι το όριο 0,048mg/kg, στην πράξη, αφορά τα παλαιότερης εσοδείας ελαιόλαδα και όχι για τα ελαιόλαδα της τρέχουσας εσοδείας, καθώς από 15 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά, ανίχνευση της δραστικής, πάνω από το 0,01*mg/kg στα τρέχουσας εσοδείας ελαιόλαδα, εμπίπτει στη χρήση απαγορευμένης δραστικής ουσίας.

Αποφυγή «δυσφήμισης» του ελαιολάδου

Με βάση τα παραπάνω, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, για την αποφυγή «δυσφήμισης» του ελαιολάδου, προτείνεται έλεγχος ανίχνευσης της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας πριν τη διακίνηση ελαιολάδων παλαιότερης εσοδείας. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις περιπτώσεις διακίνησης εκτός της ελληνικής επικράτειας, ως προς τη διαδικασία ελέγχου και τους συντελεστές μεταποίησης που εφαρμόζονται στη χώρα προορισμού.

Να σημειωθεί ότι η ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων της δ.ο. phosmet, δύναται να οδηγήσει σε μη συμμορφώσεις όπως κυρώσεις, απόσυρση προϊόντων από την αγορά, ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση τη χώρα προέλευσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση