HomeHL-GreeceΕμφραγμα στον ΕΦΚΑ από χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις

Εμφραγμα στον ΕΦΚΑ από χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις

Τι συζητούν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης. Ποιες υποθέσεις μπλοκάρουν το έργο της Δικαιοσύνης στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας. Τι προτείνουν οι νομικοί και τι απαντά ο ΕΦΚΑ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Λιμνάζουν» στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας χιλιάδες υποθέσεις συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά ποσά για περικοπές που κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και άλλες, που αφορούν την απόδοση των τόκων καθώς οι επιστροφές των κύριων συντάξεων έγιναν άτοκες, ή τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Αποτέλεσμα αυτής της πληθώρας ασφαλιστικών υποθέσεων είναι να παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην απόδοση της δικαιοσύνης, όχι μονάχα για τους συνταξιούχους αλλά και για χιλιάδες άλλους πολίτες.

Είναι ενδεικτικό πως στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, οι υποθέσεις κατά του ΕΦΚΑ για τέτοιες διεκδικήσεις ανέρχονται σε 4.000, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να εκτιμά πως αφορούν το 80% των πινακίων και προκαλούν συμφόρηση στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Βασίλη Σπανάκη, με τη συμμετοχή της προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών Μαρίνας-Αγγελικής Σούπου και του αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χαράλαμπου Μπρισκόλα, παρουσία και του διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρου Βαρβέρη.

Εκεί, αποφασίστηκε να εκπονηθεί ένα σχέδιο άμεσης απεμπλοκής περισσότερων των 4.000 εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τον e-ΕΦΚΑ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από τις δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις του e-ΕΦΚΑ, που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους για τα αναδρομικά, είναι πολύ σημαντικό θέμα, που μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε δικαστικά είτε με μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Για το θέμα άλλωστε ο κ. Αποστολίδης έχει αποστείλει επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν περικοπές παροχών, κυρίως συντάξεων, από μνημονιακούς νόμους. Αυτές βέβαια που όλοι, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ, θεωρούν ότι πρέπει και θα δικαιωθούν, είναι οι προσφυγές 350.000 συνταξιούχων, ατομικές ή ομαδικές, που έχουν υποβληθεί στα πρωτοδικεία της χώρας, πριν από τον Ιούλιο του 2020 και αφορούν αναδρομικά ποσά επικουρικών και δώρων για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Ήδη, άλλωστε, με σημαντική καθυστέρηση εκδίδονται αποφάσεις που τους δικαιώνουν και μάλιστα ορίζουν πως πρέπει να λάβουν (εντόκως) ποσά που μπορεί να ξεκινούν από 800 και να φθάνουν έως και 3.500 ευρώ.

Βέβαια, μέχρι να φθάσουν εκεί, οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν πως υπάρχει τεράστια καθυστέρηση, με τον ΕΦΚΑ να μην υποβάλλει τους φακέλους, η υπόθεση να παίρνει συνεχείς αναβολές, ενώ ακόμη κι όταν η απόφαση εκδοθεί, ο ΕΦΚΑ προσφεύγει στο Εφετείο.

Το ίδιο συμβαίνει και σε περιπτώσεις που ο ΕΦΚΑ τελικά δεν καταβάλλει εντόκως τα δικαιούμενα ποσά, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να συνεχίζουν τις προσφυγές.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που θεωρούνται «χαμένες», όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν τη διεκδίκηση αναδρομικών ποσών για το διάστημα μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου, ή ακόμη και αυτές που αφορούν αμφισβήτηση της νομιμότητας του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Σε καμία περίπτωση, εκτιμούν πηγές από τον ΕΦΚΑ, δεν υπάρχουν υποθέσεις που αφορούν λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία «κωδικοποίησης» των υποθέσεων, προκειμένου σε πρώτη φάση να βγάλει τις απαιτούμενες απόψεις και στη συνέχεια να επανεξετάσει τη στάση του.

Αν και από το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμούν πως η επίλυση του ζητήματος θα συμβάλει τα μέγιστα στην εύρυθμη και ταχεία απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης προς όφελος των χιλιάδων πολιτών που έχουν ασκήσει τις σχετικές προσφυγές, στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ θεωρούν πως πρόκειται για δύσκολο έργο, που απαιτεί υπεύθυνη αντιμετώπιση και προχωρούν προσεκτικά το κάθε βήμα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης οφείλουν νομικά, κοινωνικά και πολιτικά να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση της υπόθεσης καθώς αν δεν δοθεί λύση, οι δικαστικοί αγώνες θα συνεχιστούν για άλλα 3 ή 4 χρόνια.

Μάλιστα, στην επιστολή ζητεί με σχετική εγκύκλιο να ενημερωθούν όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας για την επίσπευση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων προς κρίση σε Συμβούλιο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια από τον μεγάλο αριθμό δικών και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι χιλιάδες δικαιούχοι από τους πολύχρονους δικαστικούς αγώνες.

Από την πλευρά του, ο νομικός Δημήτρης Μπούρλος επισημαίνει πως στον βαθμό που νομικά το θέμα έχει λυθεί κι έχει οριοθετηθεί νομοθετικά ο κύκλος των συνταξιούχων που θα δικαιωθούν για το 11μηνο, θα μπορούσε να προχωρήσει η εξόφληση των οφειλόμενων ποσών συντάξεων, χωρίς να έχουν εκδικαστεί οι υποθέσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Ρούλα Σαλούρου
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση