HomeHL-GreeceΣΥΡΙΖΑ: Η «ματωμένη εβδομάδα» με «τελεσίγραφα», «αριστερά μνημόσυνα» και στο βάθος η… «ευχή» του Λαζόπουλου

ΣΥΡΙΖΑ: Η «ματωμένη εβδομάδα» με «τελεσίγραφα», «αριστερά μνημόσυνα» και στο βάθος η… «ευχή» του Λαζόπουλου

Το απογευμα η συνάντηση Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαρακτήρα «κινήματος» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έλαβε τις τελευταίες ώρες το αίτημα για άμεση διαγραφή των τεσσάρων ιστορικών στελεχών που έχουν παραπεμφθεί προς διαγραφή από τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, έχοντας πυροδοτήσει ντόμινο εξελίξεων ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το Σαββατοκύριακο.

Τις διαγραφές «εδώ και τώρα» υποστήριξαν δημόσια αρχικά στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας, όπως η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία τόνισε πως θα πρέπει «να προχωρήσουμε χωρίς δισταγμό» σε αυτές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «αν κάνει πίσω ο Κασσελάκης, θα είναι λάθος. Αν σταθεί δίπλα τους θα είναι σαν αυτοκτονία», όπως παρατήρησε. Στην ίδια γραμμή, «οποιοσδήποτε ήταν πρόεδρος τέτοιες δηλώσεις είναι κατευθείαν προς διαγραφή» σχολίασε ο Διευθυντής της ΚΟ του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας, για να προσθέσει πως «μεγάλο πολιτικό πρόβλημα το να έχεις μια μερίδα του κόμματος που να λέει δεν μπορεί να συνυπάρξουμε. Το επόμενο βήμα είναι το διαζύγιο».

Ταυτόχρονα, το «κίνημα των διαγραφών» μελών της ιστορικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φαίνεται να κερδίζει έδαφος τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στον καλλιτεχνικό κόσμο, όπως διαφάνηκε από σειρά τοποθετήσεων επώνυμων καλλιτεχνών τις τελευταίες ώρες υπέρ της αποπομπής από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.

 «Διαγραφή με τα 1.000»

Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση και απορία προκάλεσε το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε αιφνιδιαστικά ο γνωστός ηθοποιός, Λάκης Λαζόπουλος κατά της τάσης «Ομπρέλα», αναφερόμενος μάλιστα ονομαστικά στον πρώην Υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια τόσο κρίσιμη και πυκνή σε εξελίξεις χρονική συγκυρία για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζόπουλος εγκάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως άφησε «τόσα δισ. στον Μητσοτάκη και δεν έδωσε μία ρημάδα σύνταξη στους ανθρώπους που ήδη φοροκυνηγούσε, ωραίος Αριστερός…», ενώ στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε πως «σιγά που θα φύγει ο Τσακαλώτος και θα κλάψουν, όλος ο κόσμος της Αριστεράς. Θα χάσουν το σακίδιο και θα τους πονέσει».

Από τα όσα υποστήριξε στο podcast του ο κ. Λαζόπουλος δεν έλειψαν και οι «νουθεσίες» προς τον νέο Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκη. «Διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, “στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο”. Μαζί δηλαδή, πηγαίνεις στην ευχή της Παναγίας και εκεί δεξιά είναι και ο διάολος, κάνεις στροφή και έφυγες. Να σταματήσουν οι μοιρολογίστρες να κλαίνε εκεί πέρα», κατέληξε ο Λάκης Λαζόπουλος.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση Λαζόπουλου:

«Μπουρλότο, στον ΣΥΡΙΖΑ, μπουρλότο! Επιτρέπεται να κάνεις διαγραφές από την Αμερική; Δεν ήξεραν οι άνθρωποι τι ώρα ήταν και τους έρχονταν ειδήσεις άσχετη ώρα. Μπουρλότο. Όλα αυτά τα φοβερά κεφάλια του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα γίνει πια; Όλα αυτά τα αριστερά κεφάλια που έχουν μέσα αυτή την ιδεολογία, την έχουν φτιάξει, την έχουν καλουπώσει, έχουν τόσα πολλά να πουν, ρε μπουρλότο! Σιγά το κόμμα, ένα απόκομμα, το οποίο έγινε κόμμα και… σιγά που θα φύγει ο Τσακαλώτος και θα κλάψουν, όλος ο κόσμος της Αριστεράς. Θα χάσουν το σακίδιο και θα τους πονέσει. Φοβερό έργο έκανε ο Τσακαλώτος, έδωσε το οικονομικό μαξιλάρι στον Μητσοτάκη, τόσα δισ. και δεν έδωσε μία ρημάδα σύνταξη στους ανθρώπους που ήδη φοροκυνηγούσε. Ωραίος αριστερός, τι να σου πω… Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3%. Μέσα σε αυτό, ήταν η Ομπρέλα 1% από το 3%. Και το υπόλοιπο 30%-30% που κάποια στιγμή προστέθηκε, ήταν ένα κοινωνικό ρεύμα, ένα κίνημα το οποίο ήθελε αλαλαγή ζωής και προσετέθη εκείνη τη στιγμή. Μετά, όμως, στη δεύτερη μετανάστευση, που έφυγαν ομαδικά όλα τα μυαλά της Ελλάδας απομείναμε όλοι υπόλοιποι, εμείς, οι έτοιμοι να κοιμηθούμε, ή να αποκοιμηθούμε μέχρι να μας ξυπνήσει το φως της επόμενης γενιάς. Ο Κασσελάκης λοιπόν δεν ανήκει σε αυτό το 3% του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στο 30% στο εν δυνάμει ποσοστό του κοινωνικού ρεύματος που προσετέθη στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σφίγγουν τον κλοιό γιατί θέλουν το κόμμα να το κάνουν 3%. Ο Κασσελάκης παλεύει αποτυχημένα μέχρι τώρα να διασώσει αυτό το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα που είχε προστεθεί κάποτε. Διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, “στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο”. Μαζί δηλαδή, πηγαίνεις στην ευχή της Παναγίας και εκεί δεξιά είναι και ο διάολος, κάνεις στροφή και έφυγες. Να σταματήσουν οι μοιρολογίστρες να κλαίνε εκεί πέρα. Γιατί χάσαμε και πώς χάσαμε. Να σταματήσει αυτό το αριστερό μοιρολόι, να πάνε να κλάψουν στα σπίτια τους και αν ο Κασσελάκης είναι μία φλούδα θα τον ξεράσει μία μέρα και αυτόν η ιστορία».

Με διαφορά λίγων ωρών, εκτός του κ. Λαζόπουλου, να προχωρήσει στις διαγραφές άμεσα κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη μέσα από ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο γνωστός στιχουργός και πρώην αρχισυντάκτης του ιστοτόπου altsantiri.gr του κ. Λαζόπουλου (που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από το 2021) Νίκος Μωραϊτης.

Όπως περιέγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Μωραϊτης, ««ο ΣΥΡΙΖΑ των πολιτών έχει άλλες 7 ημέρες περιθώριο. Αν δεν επικυρωθούν οι διαγραφές ή δεν τεθούν σε ψηφοφορία στην Κ.Ε, ΤΕΛΟΣ», καταλήγοντας πως «η αντοχή όλων εμάς που στηρίξαμε για να αλλάξουν όλα έχει μια εβδομάδα προθεσμία».

Παρότι η απόφαση της «πολιτικής καταδίκης» των τεσσάρων στελεχών που έχουν παραπεμφθεί είναι αμετάκλητη κατά πληροφορίες, ωστόσο, η οριστικοποίησή της φαίνεται να μετατίθεται σε δεύτερο χρόνο, όπως μετέδωσε το protothema.gr. Πολλά περισσότερα από τα προφανή για την πορεία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, όμως, αναμένεται να κριθούν τις επόμενες ώρες, καθώς η εβδομάδα ξεκινά με εκατέρωθεν βολές, αλλά και μια κίνηση υψηλού εσωκομματικού συμβολισμού από στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Πέρα από την συνύπαρξη στο ίδιο πάνελ των Ευκλείδη Τσακαλώτο, Σίας Αναγνωστοπούλου και Αντώνη Τζανακόπουλου από τις τάσεις «Ομπρέλα» και «6 συν 6», ζητούμενο αποτελεί το πόσα και κυρίως ποια κομματικά στελέχη θα βρεθούν απόψε στις 7, στην εκδήλωση που διοργανώνει η εφημερίδα «Εποχή» για τις προκλήσεις της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.

Μιλώντας για την εκδήλωση, αυτή «δημιούργησε θόρυβο και σε πολλούς ανησυχία. Αλλά γιατί άραγε; Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η Εποχή παίρνει μια τέτοια πρωτοβουλία…. Η αντίδραση περιλαμβάνει ύβρεις, μέχρι και κατάρες. Τα «ουστ», «ξεκουμπιστείτε» και άλλα που δεν μπορώ και δεν θέλω να αναπαράγω, για όσους παρακολουθούν το φβ είναι γνωστά. Κυρίως από ανθρώπους, που δεν έχουν πάρει ποτέ την εφημερίδα ή που δεν έχουν σχέση με την ιστορική διαδρομή της» τόνισε ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αποτυπώνοντας το εσωκομματικό κλίμα. «Το πρόβλημά τους, όμως, δεν είναι η Εποχή, αλλά η συζήτηση, ο διάλογος, η άλλη άποψη. Για αρκετούς από τους υβριστές, μόνο η αναφορά στην ριζοσπαστική αριστερά δημιουργεί ανατριχίλα, ξεχνώντας βέβαια (ίσως και να μη το γνωρίζουν) ότι ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» πρόσθεσε ο κ. Λάμπρου, ενώ με δηκτικό τρόπο αναφέρθηκε στην αποψινή μάζωξη και ο Νίκος Καρανίκας, κάνοντας λόγο για… «αριστερά μνημόσυνα». «Εμπρός πίσω…όπως ο Ουδεπόποτας. Για να είμαστε σοβαροί και σοβαρές. ανανεωτική αριστερά με προτάγματα και αναλύσεις πολιτικές του προηγούμενου αιώνα δεν είναι ανανέωση. Αριστερά μνημόσυνα είναι» παρατήρησε ο κ. Καρανίκας, καταλήγοντας πως «η ανανέωση από στελέχη που δεν ανανεώθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια δεν το λες και ανανέωση επειδή έχουν και κάτι νεότερους ακόλουθους. Τραγικό».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση