HomeHL-9Μπλόκο από τη Χαμάς: Κλείνει το πέρασμα στη Ράφα για ξένους υπηκόους

Μπλόκο από τη Χαμάς: Κλείνει το πέρασμα στη Ράφα για ξένους υπηκόους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός. Αδιάκοπες είναι οι επιθέσεις αέρος και εδάφους κατά στόχων της Χαμάς, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα. Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζελντίν αλ-Κάσαμ, είπε επίσης στον λογαριασμό της Χαμάς στο Telegram ότι 23 από τους 60 Ισραηλινούς ομήρους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Παράλληλα, αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης των σημείων διέλευσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Χαμάς ανέστειλε την απομάκρυνση των ξένων πολιτών και αυτών με διπλή υπηκοότητα προς την Αίγυπτο λόγω της άρνησης του Ισραήλ να αφήσει τους τραυματίες Παλαιστίνιους να φύγουν για τα αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Άλλωστε, ο ανθρωπιστικός διάδρομος που θεωρητικά θα ήταν ανοιχτός σήμερα δεν κατέστη εφικτό να οδηγήσει αμάχους προς τη Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι επιτέθηκε στα στρατεύματά του καθώς άνοιγαν διάδρομο εκκένωσης για τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η Χαμάς εκτόξευσε όλμους και αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον των στρατευμάτων που εργάζονταν για να ανοίξουν το δρόμο. Υποστηρίζουν ακόμα ότι η Χαμάς το έκανε αυτό “προκειμένου να εμποδίσει το άνοιγμα [του δρόμου] για τη μετακίνηση των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας“.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωνε ότι το Ισραήλ θα “βρει” και θα “εξοντώσει”τον ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιαχία Σινουάρ. “Θα βρούμε τον Σινουάρ και θα τον εξοντώσουμε“, δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ-Αβίβ. Πρόσθεσε δε ότι το Σάββατο ο στρατός έδωσε δύσκολες μάχες στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της πόλης της Γάζας. “Οι δυνάμεις μας επιχειρούν από τον νότο και τον βορρά“, τόνισε.

Την ίδια ώρα οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ισραηλινό πλήγμα με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στο σχολείο Αλ Φακούρα του ΟΗΕ στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους. Στόχος βομβαρδισμών έγινε ακόμα ένα σχολείο του ΟΗΕ βορείως της πόλης της Γάζας με 20 νεκρούς καθώς και το παιδικό νοσοκομείο Αλ Νάσερ στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Οι εικόνες του αιματοκυλισμένου νοσοκομείου Αλ Σίφα συγκλονίζουν. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα υποστηρίζοντας ότι στόχευσε ασθενοφόρο που μετέφερε ενόπλους της Χαμάς. Ένα άλλο χτύπημα στην είσοδο της πτέρυγας επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Al-Quds στην πόλη της Γάζας, προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 21 ανθρώπων, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Σοκ προκαλεί και ένα βίντεο-ντοκουμέντο λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής στις 7 Οκτωβρίου. Ισραηλινός αστυνομικός καταγράφει με την κάμερα που έχει επάνω του το απόλυτο χάος που άφησε πίσω της η επίθεση της Χαμάς.

Το σπίτι της οικογένειας του εξόριστου ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, στον καταυλισμό προσφύγων Shati στο βόρειο άκρο της πόλης της Γάζας, χτυπήθηκε το πρωί του Σαββάτου από αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα. Στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, μια αεροπορική επιδρομή τα ξημερώματα του Σαββάτου κατέστρεψε το σπίτι μιας οικογένειας, από όπου ανασύρθηκαν τρία πτώματα και έξι τραυματίες από τα ερείπια. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένα παιδί, σύμφωνα με εικονολήπτη του Associated Press στο σημείο.

Στο βόρειο μέτωπο η ένταση παραμένει αμείωτη με τον ισραηλινό στρατό να χτυπά δύο τρομοκρατικούς πυρήνες στο νότιο Λίβανο. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν μια σειρά από τοποθεσίες που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, αφού διαπιστώθηκε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από το έδαφος του Λιβάνου προς το έδαφος του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι κανένας από τους πύραυλους δεν προσγειώθηκε στο ισραηλινό έδαφος. Ξεχωριστά, ένας αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο στην περιοχή Μετούλα, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, προσθέτουν οι IDF.

Αδιάκοπες είναι και οι στρατιωτικές έφοδοι στη Δυτική Όχθη με δεκάδες νέες συλλήψεις Παλαιστινίων σε Ναμπλούς, Ραμάλα και Χεβρώνα.

Σοκάρουν οι αριθμοί των θυμάτων

Περισσότεροι από 9.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 3.900 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς. 28 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης. Ο συνολικός απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί δραματικά καθώς συνεχίζεται η επίθεση στην πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας.

Πάνω από 386 Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα και τραυματίες βγήκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Wael Abou Omar, εκπρόσωπο της Χαμάς για το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Αυτό ανεβάζει το σύνολο που έχουν βγει από την Τετάρτη σε 1.115.

Εκατοντάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία των παλαιστινίων. Αλλά και όσα έχουν επιζήσει ζουν την απόλυτη φρίκη, άλλα τραυματισμένα με υποτυπώδη περίθαλψη, άλλα πεινασμένα και άλλα άστεγα ή ορφανά. Σύμφωνα τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο μέσος κάτοικος της Γάζας ζει με δύο κομμάτια αραβικό ψωμί και χωρίς σχεδόν καθόλου νερό.

Μπλίνκεν: Μια κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε την ανασύνταξη της Χαμάς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από την Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους ομολόγους του των αραβικών χωρών τρόπους για την χάραξη ενός καλύτερου μονοπατιού προς την λύση των δύο κρατών. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Άντονι Μπλίνκεν σπεύδει αύριο στην Τουρκία αλλά συνάντηση Μπλίνκεν – Ερντογάν δεν επιβεβαιώνεται χωρίς όμως και να αποκλείεται. O Τούρκος πρόεδρος λίγο νωρίτερα είχε τονίσει οτι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Άγκυρας, ενώ και ανακάλεσε για συνομιλίες τον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ.

Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εξασφάλιση μιας λεγόμενης «ανθρωπιστικής παύσης» στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Κι όλα αυτά την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από μια εβδομάδα μαχών. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα “Ελευθερία στην Παλαιστίνη” και φώναζαν “κατάπαυση του πυρός τώρα”.

ertnews.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση