HomeΕΛΛΑΔΑΤα πρώτα ονόματα που ακούγονται για τις Ευρωεκλογές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Η επόμενη μέρα της ΔΕΗ με τον Κωτσόβολο

Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για τις Ευρωεκλογές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Η επόμενη μέρα της ΔΕΗ με τον Κωτσόβολο

Τι ψάχνει ο Κασσελάκης από τον Κοτζιά; - Η ντρίμπλα Σκουρλέτη - Τα νέα καταστήματα της Apple

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, αν και είναι νωρίς ακόμα, μαγειρεύονται και συμφωνίες κλείνονται όπως μαθαίνω και για ΝΔ και για ΠΑΣΟΚ και για ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσεχείς Ευρωεκλογές θα έχουν ενδιαφέρον καθώς αλλάζει το σύστημα που θα διεξαχθούν και πάνε όχι σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά ανά περιφέρειες, ενώ ο σταυρός προτίμησης παραμένει. Για αυτά θα σας εξηγήσω πιο κάτω, αλλά προτιμώ να ξεκινήσω με ονόματα.

Οι επαφές Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τις επαφές και μαθαίνω ότι μερικά ονόματα ήδη έχουν κλειδώσει. Ένα από αυτά είναι του γνωστού παρουσιαστή-δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά που ήταν διακαής του πόθος εδώ και χρόνια να εμπλακεί με την πολιτική και να είναι υποψήφιος. Πάντα όμως κάτι γινόταν δεν το έπαιρνε απόφαση και έκανε πίσω. Τώρα όμως ο παρουσιαστής εκπομπή στο ΣΚΑΪ κάθε Σαββατοκύριακο έχει συμφωνήσει, όπως μου είπαν, και θα είναι υποψήφιος. Ο άλλος δημοσιογράφος που θα είναι υποψήφιος μου είπαν πως θα είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας που ήταν και το 2019 υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών και μετά την επικράτηση Μητσοτάκη τον πήρε δίπλα του στο επικοινωνιακό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Δ. Τσιόδρας χαίρει εκτίμησης από τον Μητσοτάκη και θα είναι υποψήφιος, ενώ μου είπαν για μια γυναίκα από τον χώρο του αθλητισμού – ίσως τη Σοφία Μπεκατώρου. Μένει να φανούν αυτά καθώς είναι νωρίς και μου είπαν πως θα κλείσουν τα βασικά ονόματα κοντά στις γιορτές.

Ο ρόλος Μεϊμαράκη

Τι θα γίνει όμως με την παρούσα Ευρωομάδα της ΝΔ; Έμαθα ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος αλλά σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμη. Αντίθετα μαθαίνω πως δεν θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου Να δούμε τι θα γίνει και με την Ελίζα Βόζενμπεργκ που όμως έχει πολλές συμπάθειες στη ΝΔ. Από την άλλη, το σαμαρικό μπλοκ και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζει και πάλι την υποψηφιότητα της Άννας Μισέλ – Ασημακοπούλου, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη που επίσης επιθυμεί ανανέωση της θητείας του.

Ο Παππάς με Κασσελάκη

Σας ανέφερα χθες για τον Στέφανο Κασσελάκη και την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Παππά, τον μπασκετμπολίστα. Ένα πουλάκι μου είπε ότι ο Ν. Παππάς θα είναι πιθανότατα στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα άλλες συζητήσεις δεν έχουν γίνει, αλλά γνωρίζω ότι η σημερινή ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή θα είναι τελείως αλλαγμένη και η μόνη που μάλλον θα είναι εκ νέου υποψήφια, καθώς την θέλουν και η ίδια επιθυμεί είναι η Έλενα Κουντουρά.

Ο Κόκκαλης φεύγει;

Ο Στέλιος Κούλογλου έφυγε, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δεν θα είναι υποψήφιος, ο Κώστας Αρβανίτης επιθυμεί να είναι εκ νέου και μάλλον θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, ενώ ο Πέτρος Κόκκαλης ετοιμάζεται να κουνήσει μαντήλι, καθώς ακούστηκε πως θα κάνει νέο κόμμα με συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο σύστημα των Ευρωκλογών

Η συζήτηση στο Μαξίμου επικεντρώνεται στο ποια μορφή θα πάρει τελικά το νέο σύστημα της σταυροδοσίας. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα αλλά σύντομα θα ξέρουμε. Τι συζητάνε; Τρία διαφορετικά σενάρια με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα. Τα κριτήρια, με τα οποία θα γίνει η τελική επιλογή δεν θα είναι μόνο πληθυσμιακά, αλλά και θα εμπεριέχουν και τις ανάγκες που έχει η κάθε περιφέρεια, εξού και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το οριστικό σχήμα. Το βέβαιο ωστόσο, είναι πως οι ευρωβουλευτές που θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια θα υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμό της κάθε περιοχής. Στην πρώτη περίπτωση που οι εκλογικές περιφέρειες θα είναι επτά, θα είναι ακριβώς όπως και σήμερα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις. Θα έχουμε δηλαδή, την Αττική, την Μακεδονία – Θράκη, την Ήπειρο μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία μαζί με την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο μαζί με τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, και τέλος το Αιγαίο και την Κρήτη ξεχωριστά. Το δεύτερο σενάριο είναι οι εκλογικές περιφέρειες να είναι έξι, με τη σύμπτυξη σε μία περιφέρεια του Αιγαίου και της Κρήτης. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει οι εκλογικές περιφέρειες να γίνουν πέντε. Σε αυτήν την περίπτωση θα ενωθούν σε μία περιφέρεια η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος και το Ιόνιο.

Πώς θα γίνει η εκλογή

Στην περίπτωση δηλαδή που οι περιφέρειες είναι επτά, δε θα εκλέγει η κάθε περιφέρεια από τρεις, όπως προκύπτει από την διαίρεση 21 διά 7, αλλά θα υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση. Συνεπώς, είναι βέβαιο πως η Αττική, ως σχεδόν η μισή Ελλάδα, θα εκλέγει πιθανότατα επτά ευρωβουλευτές, ενώ αντίστοιχα μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός που θα εκλέγει η Κεντρική Μακεδονία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα συνολικά εκλέγει 21 βουλευτές.

Όσον αφορά τη διαδικασία, στην περίπτωση που προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο, η κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της «αποκλειστικό» ψηφοδέλτιο. Οι υποψήφιοι δηλαδή στην Αττική, θα ψηφίζουν τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια μόνο στη συγκεκριμένη περιφέρεια και θα εκλέγονται όσοι είναι πρώτοι σε σταυρό από κάθε κόμμα. Από τη στιγμή που η απόφαση για παραμονή του σταυρού είναι ειλημμένη, είναι πολύ πιθανόν κάποιοι από τους νυν ευρωβουλευτές που δεν θα ήταν στη λίστα, εφόσον αυτή επέστρεφε, να βρίσκονται τώρα στα ψηφοδέλτια διεκδικώντας την επανεκλογή τους.

Κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Κοτζιάς

Βήματα προσέγγισης μεταξύ Νίκου Κοτζιά και ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνω ότι γίνονται με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ να έχει στείλει επιστολή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το επίπεδο συνεργασίας. Ποιο είναι το καινούργιο; Δεν είναι μόνο το Πράττω, αλλά και άλλες οργανώσεις συνεργάζεται, της σοσιαλιστικής πατριωτικής κίνησης που είναι παλιοί υπουργοί του Ανδρέα Παπανδρέου και νέοι συνδικαλιστές και είναι το Σχέδιο για την Ελλάδα, που είναι μια οργάνωση που είναι μόνο στο ίντερνετ και σε πλατφόρμα με 35.000 μέλη κάτω των 32 ετών με εκατοντάδες επιστήμονες.

Το τηλεφώνημα Κασσελάκη

Με έτρωγε η περιέργεια και ρώτησα τι γίνεται. Έμαθα λοιπόν ότι ο Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε μήνυμα από τον νέο πρόεδρο για επικοινωνία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα έγινε και προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη γεγονός που είναι σημάδι πως ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές κινήσεις για συνεργασία.

Και ατζέντα ΛΟΑΤΚΙ

Να σας πω κι αυτό. Πολλά γράφτηκαν για την μιας ώρας συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή. Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες ουδείς πραγματικά γνωρίζει, ωστόσο αξιόπιστη πηγή μου μετέφερε ένα θέμα που συζητήθηκε και δεν έχει γραφτεί. Αυτό είναι το νομοσχέδιο που δεν έχει φέρει ακόμα η κυβέρνηση αλλά το έχει προαναγγείλει και θα δίνει τη δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται στην Ελλάδα με πολιτικό γάμο και να μπορούν να υιοθετήσουν παιδί. Ο Στέφανος Κασσελάκης προέτρεψε τον πρωθυπουργό να φέρει άμεσα το νομοσχέδιο λέγοντάς του «έχετε καθυστερήσει» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει.

Η ντρίμπλα Σκουρλέτη

Incognito έφτασε όπως έμαθα νωρίς χθες το μεσημέρι στη ΓΑΔΑ ο Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος μόνο από γυναίκα δικηγόρο για να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιος ή ποια βρίσκεται πίσω από συγκεκριμένο προφίλ – τρολ που τον στοχοποιεί. Δεδομένου ότι είχε ξεσηκωθεί θόρυβος μία ημέρα πριν, οπότε είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να καταφύγει στις αρχές με τους κυβερνητικούς να σχολιάζουν επί του συγκεκριμένου, για την χθεσινή κίνησή του δεν ενημέρωσε κανέναν, οι πληροφορίες μάλιστα συνηγορούσαν στο ότι θα το έπραττε τη Δευτέρα, έτσι αιφνιδίασε άπαντες ακόμα και τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κατρίνης και τα εθνικά θέματα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ήταν ο πρώτος που έφερε το θέμα της βραχονησίδας Ζουράφα στη Βουλή και συγκεκριμένα έκανε λόγο για συμπερίληψη της βραχονησίδας Ζουράφα, η οποία είναι κοντά στη Σαμοθράκη, σε τουρκική στρατιωτική άσκηση, ενώ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αδρανής σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Παρατηρώ ότι τον τελευταίο χρόνο ο βουλευτής Ηλείας αναφέρεται συνεχώς στα εθνικά θέματα δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι για το ΠΑΣΟΚ τα εθνικά θέματα είναι στην πρώτη γραμμή. Και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις αξίες του Ανδρέα Παπανδρέου που μιλούσε για πατριωτική συνείδηση…

ΔΕΗ: Φρέσκο αέρα φέρνει ο Κωτσόβολος

Αρκετές και σημαντικές αλλαγές φέρνει για τη ΔΕΗ η εξαγορά του Κωτσόβολου. Η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών στην Ελλάδα θα εισφέρει το δίκτυο των 90 και πλέον καταστημάτων της στη ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της θα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει αρκετά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μέσω αυτών. Πρόκειται για το απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο που ήδη έχει εφαρμόσει ο όμιλος ΟΤΕ στην περίπτωση της Γερμανός. Για τη ΔΕΗ ανοίγει όμως και μία πόρτα, την οποία έως τώρα δεν είχε στη διάθεσή της. Ακούω ότι ουσιαστικά σκόπευε να επενδύσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για να στήσει δίκτυο καταστημάτων λιανικής. Και ότι τελικά προτίμησε να προσφέρει 200 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Κωτσόβολο. Πάντως όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο Γιώργος Στάσσης, στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε ολοκληρωμένο σύμβουλο ενέργειας -αυτό μπορεί να το εξυπηρετήσει μέσα από το δίκτυο λιανικής- κάτι που τα επόμενα χρόνια θα είναι και το κεντρικό διακύβευμα στην αγορά προμήθειας ενέργειας. Αυτό πάντως που δεν έχει γίνει σαφές για την ώρα είναι εάν η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη μετονομασία των καταστημάτων της Κωτσόβολος.

Ριζικές αλλαγές στα καταστήματα της Apple

Σε πλήρη αλλαγή των καταστημάτων της Apple στην Ελλάδα προχωράει ο όμιλος Quest. Το πρώτο κατάστημα αυτής της μορφής λειτουργεί από σήμερα στο The Mall Athens και σηματοδοτεί την αναβάθμιση της θυγατρικής του ομίλου Quest, iStorm από Premium Reseller σε Premium Partner, όπου ουσιαστικά γίνεται στενός συνεργάτης της Apple και η Ελλάδα μία από τις ελάχιστες χώρες μετά την Τσεχία, την Ιταλία και μερικές ακόμη στην Ευρώπη, που αποκτά τα νέα καταστήματα. Το επόμενο κατάστημα που αλλάζει θα είναι αυτό στο Mediterannean Cosmos της Θεσσαλονίκης, το εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στο δρόμο για το αεροδρόμιο της πόλης. Σταδιακά θα ανακαινιστούν και τα 15 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ το ύψος της επένδυσης θα αγγίξει συνολικά τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Κινητική για εξαγορές η Isomat

Ακούγεται πολύ στην αγορά ότι η Isomat επιδιώκει διακαώς να εξαγοράσει μικρότερη εταιρεία στον κλάδο των χρωμάτων. Είναι γεγονός άλλωστε ότι επενδύει και σε αυτόν τον τομέα παρά το γεγονός ότι οι καταβολές της βρίσκονται στα οικοδομικά υλικά. Γι’ αυτό άλλωστε και τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στην αγορά τα δικά της χρώματα. Όμως θέλει να μεγαλώσει αρκετά πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα και όπως με πληροφορούν αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν, έχει προσεγγίσει αρκετούς στον κλάδο. Μέχρι στιγμής όμως οι κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει, δεν έχουν καρποφορήσει. Μένει να δούμε τι θα συμβεί προσεχώς.

Η Orilina ανοίγει την πόρτα του Χρηματιστηρίου

Η Orilina του Τρύφωνα Νάτση, που έχει συμφωνήσει με το Ελληνικό για να φτιάξει οικιστικό συγκρότημα με τη σχεδιαστική υπογραφή του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma, βρίσκεται και αυτή στο κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύντομα θα είναι και αυτή στην οργανωμένη αγορά, μία ακόμα ΑΕΕΑΠ μετά από την Trade Estates του Φουρλή. Ο κλάδος των ακινήτων έχει πολύ ψωμί στην Ελλάδα και θα έχει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια όπου οι τιμές και οι αποδόσεις θα συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και οι αποδόσεις δεν θα φτάσουν ποτέ μάλλον στα ίδια υψηλά επίπεδα που βρέθηκαν προ διετίας, όταν κάποιοι που είχαν αγοράσει μέσα στην δεκαετή κρίση πούλησαν ή μπορούν να πουλήσουν αρκετά πιο ακριβά από αυτό που αγόρασαν τότε. Για την ιστορία η επένδυση της Orilina στο Ελληνικό υπολογίζεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε ακριβά τα τρόφιμα

Στο γεγονός ότι τα τρόφιμα θα συνεχίσουν να είναι ακριβά το επόμενο διάστημα όχι μόνο γεωπολιτικών κρίσεων και πληθωρισμού, αλλά και λόγω του ότι η μεταστροφή του μοντέλου ενέργειας σε άλλες μορφές όπως το βιοαέριο, είναι κάτι που απαιτεί πόρους από τον πρωτογενή τομέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αγροτική παραγωγή θα «στερείται» ποσότητες βασικών αγαθών τα οποία θα προορίζονταν για την διατροφή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατά περίπτωση συνθήκες περιορισμένης διαθεσιμότητας. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο οι τιμές στα τρόφιμα που αγοράζουμε, να είναι αυξημένες και που κατά τα όσα μου έλεγε δεν αναμένεται να μειωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια αλλά να αυξηθούν περισσότερο. Ταυτόχρονα όμως η κλιματική αλλαγή και οι συνθήκες που αυτή φέρνει με μείωση της πρωτογενούς παραγωγής σε καίριας σημασίας αγροτικά προϊόντα και διαταραχή της σοδειάς, θα φέρει και αυτή με τη σειρά της επιπλέον αυξήσεις.

newsbeast.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση