HomeHL1-WorldΚρίση χωρίς γυρισμό στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Κρίση χωρίς γυρισμό στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

 Εκτάκτως ο Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Τουρκία σταματάει και επισήμως να μιλάει με το Ισραήλ, ενώ ανακαλεί και τον πρέσβη της στη χώρα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Άγκυρα για κρίσιμες συνομιλίες.

Στον απόλυτο «πάγο» οι τουρκοισραλινές σχέσεις, με τον Ερντογάν να… μην μιλάει πια με τον Νετανιάχου και τον Άντονι Μπλίνκεν να μεταβαίνει αύριο στην Άγκυρα, ίσως για ρόλο… «πυροσβέστη».

Νωρίτερα, στην ανάκληση του πρέσβη της στο Ισραήλ ανακοίνωσε η Τουρκία, λίγο αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν σε διάλογο με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Καζακστάν προς τη Τουρκία δήλωσε ότι «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας, τον διαγράψαμε».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Λόγω της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων κατά αμάχων και της απόρριψης από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του Πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, κ. Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Γάζα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;».

Ερωτηθείς αν θα συνομιλούσε με το Ισραήλ, όπως συνομιλεί και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο κ. Ερντογάν απάντησε: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας: «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν

Στην Τουρκία θα βρεθεί αύριο Κυριακή και για δύο ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

1489773-blinken-2023-930

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο περιοδείας του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή, εν μέσω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τις τελευταίες ημέρες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ επικρατεί μεγάλη κινητικότητα λόγω της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της Χαμάς, καθώς εντείνεται η πίεση για την απελευθέρωση των ομήρων, με την κατάσταση να προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία αποτελεί έκπληξη, καθώς ακόμα κι αν είχε ήδη ανακοινωθεί, δεν συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα των επαφών του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί, πως η Άγκυρα αποτελεί τον επόμενο σταθμό του Άντονι Μπλίνκεν μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Πρωτοβουλίες από το Κονγκρέσο

Χθες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, βουλευτές και από τα δυο κόμματα έστειλαν -με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού Κρις Πάπας– επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών Μπλινκεν με την οποία του ζητούν να αναλάβει αποφασιστική δράση προκειμένου να καταστεί η Τουρκία υπεύθυνη για τον ρόλο της στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς, αμέσως και χωρίς αστερίσκους.

“Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς” λένε είναι ένα θέμα που δεν έχει λάβει την δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσθέτουν πως για πάνω από μια δεκαετία, ο Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για την τρομοκρατική οργάνωση σε τέτοιο βαθμό που οι αναλυτές την περιγράφουν ως «τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα».

Στην επιστολή γίνεται λεπτομερής αναφορά στα στελέχη της Χαμάς που δρουν στην Τουρκία, στις επιθέσεις που έχουν οργανωθεί, χρηματοδοτηθεί η διευκολυνθεί από εκεί και στην χορήγηση υπηκοότητας και διαβατηρίων από την τουρκική κυβέρνηση στα μέλη της.

Οι βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση:

Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία·

Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.

Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, και

Να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην πρόσφατη επίθεση της Χαμάς.

newsbomb.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση