HomeHL-WorldΝεπάλ: Τουλάχιστον 119 νεκροί από τα 6,4 Ρίχτερ – Αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει

Νεπάλ: Τουλάχιστον 119 νεκροί από τα 6,4 Ρίχτερ – Αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει

Δεκάδες τραυματίες, καταρρεύσεις κτιρίων και κατολισθήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 119 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες Παρασκευή την περιοχή Τζάτζαρκοτ του δυτικού Νεπάλ, όπου αρκετά κτίρια κατέρρευσαν (φωτογραφία, επάνω, από kathmandupost.com).

Μέχρι στιγμής, «ο απολογισμός ανέρχεται σε 119 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Γκοπάλ Τσάντρα Μπαταράι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Καρνάλι.

«Σπίτια κατέρρευσαν. Ο κόσμος έτρεξε έξω. Είμαι έξω, ανάμεσα στο πλήθος των τρομοκρατημένων κατοίκων. Προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για τις ζημιές» είπε ένας αστυνομικός, ο Σαντός Ρόκα, μιλώντας νωρίτερα τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Νεπάλ ανακοίνωσε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) εκτίμησαν πως η δόνηση ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως έχει χαθεί η επικοινωνία με τη σεισμόπληκτη περιοχή, όπου περίπου 190.000 κάτοικοι είναι διασκορπισμένοι σε ορεινές κοινότητες.

Κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο δυσχεραίνουν την πρόσβαση σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Αισθητός μέχρι το Νέο Δελχί

Ο πρωθυπουργός Πούσπα Καμάλ Νταχάλ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές, και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να κινητοποιήσουν αμέσως ομάδες διάσωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Νέο Δελχί, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατοίκους της ινδικής πρωτεύουσας να ξεχύνονται έντρομοι στους δρόμους.

Το 2015 σεισμός 7,8 βαθμών είχε ισοπεδώσει πόλεις και χωριά στο Νεπάλ, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 9.000 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση