HomeHL-CultureΤο σπίτι της Άννα Φρανκ γίνεται εκλογικό κέντρο

Το σπίτι της Άννα Φρανκ γίνεται εκλογικό κέντρο

Το σημείο όπου κρύφτηκε η εβραϊκή οικογένεια Φρανκ από τους ναζί και όπου η Άννα έγραψε το διάσημο ημερολόγιό της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο διάσημο σπίτι της Άννα Φρανκ θα μπορούν οι ψηφοφόροι στο Άμστερνταμ να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ολλανδικές εκλογές στις 22 Νοεμβρίου.

«Το σπίτι της Άννα Φρανκ είναι ένας από τους τόπους που θυμίζει τι μπορεί να συμβεί όταν εξαφανίζεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου», ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι περισσότεροι νέοι θα πάνε στις κάλπες. Από την πλευρά του, το δημαρχείο του Άμστερνταμ εξήγησε ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη από το μουσείο, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα Άννα Φρανκ.

Συγκεκριμένα, η δήμαρχος Φέμκε Χάλσεμα μέσω επιστολής στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια αυτού του εκλογικού κέντρου».

Κλειστό το σπίτι της Άννα Φρανκ για τους επισκέπτες ανήμερα εκλογών

Λόγω της ημέρας των εκλογών, το σπίτι της Άννα Φρανκ στις όχθες των καναλιών του Άμστερνταμ, θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες, καθώς τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ψηφοφόροι. Ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει, αν η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι μικρή.

Το μουσείο συντηρεί το σπίτι όπου κρύφτηκε η εβραϊκή οικογένεια Φρανκ από τους ναζί και όπου η Άννα έγραψε το διάσημο ημερολόγιό της, μια από τις πιο αξιοσημείωτες αφηγήσεις του Ολοκαυτώματος, που έχει πουλήσει σχεδόν 30 εκατ. αντίτυπα.

Ύστερα από δύο χρόνια, η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της συνελήφθησαν το 1944. Η ίδια και η αδελφή της πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν το 1945. Να σημειωθεί πως το μουσείο υποδέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

Λόγω των εκλογών, εκτός από το σπίτι της Άννας Φρανκ, θα είναι εκλογικά κέντρα και το μουσείο Βαν Γκογκ καθώς και ένα τέμενος στο δυτικό τμήμα της ολλανδικής πρωτεύουσας (Westermoskee), σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Οι Ολλανδοί πηγαίνουν στις κάλπες στις 22 Νοεμβρίου για αυτό που φαίνεται να είναι πολιτικό γεγονός-σεισμός στη χώρα, με νέα κόμματα να ταράζουν το κατεστημένο. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική ύστερα από διάστημα ρεκόρ 13 ετών στην κεφαλή της κυβέρνησης.

Η μάχη θα είναι αμφίρροπη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με ένα νέο κόμμα που δημιουργήθηκε από τον βουλευτή Πιέτερ Ομτζίγκτ να έχει αυτή τη στιγμή οριακό προβάδισμα, ενώ ακολουθούν τα παραδοσιακά κόμμα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση