HomeHL-950 αθώοι – ένας ένοχος στην υπόθεση λαθρεμπορίας ποτών σε Ρόδο και Κρήτη

50 αθώοι – ένας ένοχος στην υπόθεση λαθρεμπορίας ποτών σε Ρόδο και Κρήτη

Ποινή φυλάκισης 20 μηνών με 3ετή αναστολή σε έναν 62χρονο Κρητικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκδικάστηκε την Πέμπτη μετά από αναβολές, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου υπόθεση λαθρεμπορίας ποτών με 51 κατηγορούμενους που έδρασαν σε Ρόδο και Κρήτη.

Δέκα εκ των κατηγορουμένων είναι κάτοικοι της Ρόδου.

Το δικαστήριο έκρινε αθώους τους 50 από τους 51 κατηγορούμενους και επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με 3ετή αναστολή σε έναν 62χρονο Κρητικό που φερόταν ως ο «εγκέφαλος».

Η δικογραφία σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Οι αστυνομικοί, όπως έχει γράψει η «δημοκρατική», προχώρησαν την 30ή Δεκεμβρίου 2017 στην σύλληψη, τεσσάρων ημεδαπών (τριών ανδρών και μιας γυναίκας) ηλικίας 62, 57, 38 και 30 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δέκα άτομα.

Αναλυτικότερα, ο 62χρονος, εκμεταλλευόμενος το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια της Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη προέβαινε σε προμήθεια – διακίνηση και διάθεση στην κατανάλωση, χωρίς έγγραφη άδεια της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.

Προμηθευόταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από επιχειρήσεις πωλήσεως οινοπνευματωδών ποτών που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου, όπου ισχύει μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο 62χρονος προμηθευόταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από δύο επιχειρήσεις της Ρόδου και συγκεκριμένα από μια επιχείρηση χονδρικής πώλησης ποτών, τροφίμων και ειδών super market και από μια κάβα ποτών.

Για τα εν λόγω εμπορεύματα (αλκοολούχα ποτά) υπήρχε εικονική πώληση, σε επιχειρηματίες της Ρόδου, ενώ στην πραγματικότητα, (με την άμεση και αναγκαία συνδρομή στελεχών μεταφορικής εταιρείας της Ρόδου) μεταφέρονταν λάθρα, από το νησί της Ρόδου στο Ηράκλειο Κρήτης χωρίς να δηλωθούν στην τελωνειακή αρχή για την καταβολή του αναλογούντος φόρου.

Προέκυψε εξάλλου ότι κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας ο 62χρονος προμηθεύτηκε, διακίνησε από τη Ρόδο στην Κρήτη και εμπορεύτηκε, επιπλέον 2.832 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών, ενώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση λόγω του εορταστικού τριημέρου της Πρωτοχρονιάς είχε αφιχθεί την Τετάρτη 27.12.2017 στο νησί της Ρόδου, όπου και μερίμνησε για την επιπλέον προμήθεια με τον ίδιο τρόπο, διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις πώλησης, τα οποία είχαν τοποθετήσει σε όχημα το οποίο θα ερχόταν από τη Ρόδο με πλοίο της γραμμής στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην πορεία της έρευνας προέκυψε ότι το σύνολο των διαφυγόντων δασμών δεν υπερβαίνουν τα 46.000 ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση