HomeHL-GreeceΠώς θα δοθεί επίδομα σε όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα

Πώς θα δοθεί επίδομα σε όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα

Το παρουσίασε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Υιοθετείται «ειδικό κοινό τιμολόγιο» με ίδιους όρους για όλους τους προμηθευτές. Τα σχέδια για ρευματοκλοπές και στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πλαίσιο που θα ισχύσει από τις αρχές Ιανουαρίου, οπότε καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν ένα διαφορετικό τιμολόγιο ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου θα μεταπέσουν αυτόματα στο «ειδικό κοινό τιμολόγιο». Αυτό θα έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν οι προμηθευτές όλο το 2024 και θα έχουν την υποχρέωση να το προσφέρουν και το 2025 για όσους το επιλέξουν.

Δεδομένου ότι το τιμολόγιο αυτό θα είναι κοινό για όλους τους προμηθευτές θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν την εταιρεία που είναι φθηνότερη.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική σήμανση: μπλε (σταθερά), πράσινο (ειδικό κοινό τιμολόγιο), κίτρινο (κυμαινόμενα) και τα πορτοκαλί (κοινωνικά).

Εκτακτη ενίσχυση για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό

Ο υπουργός εκτίμησε ότι περίπου οι μισοί καταναλωτές θερμαίνονται με χρήση συσκευών που κάνουν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου περίπου 1,2 εκατομμύριο ενεργειακά ευάλωτους με βάση τις «θερμοημέρες».

«Καλύπτουμε το τρίμηνο που ξεκινά 1/1/2024 και η ενίσχυση γίνεται με τις βαθμοημέρες με 12.000 διαφορετικούς συντελεστές σε 12.000 σημεία στη χώρα» εξήγησε.

Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα, όση δηλαδή και για το επίδομα θέρμανσης ανά μήνα, το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ ευρώ – 45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 450 ευρώ το μέγιστο – με τον υπουργό να εξηγεί ότι οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση και θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Ρευματοκλοπές

Ο Κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα υπάρξουν, πέραν των πονικών, πειθαρχικά μέτρα: προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που το διαπράττουν. Για «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση