HomeHL-CultureΑγόρασε σπάνια μάσκα του 19ου αιώνα για ψίχουλα και την πούλησε 4,2 εκατ. ευρώ

Αγόρασε σπάνια μάσκα του 19ου αιώνα για ψίχουλα και την πούλησε 4,2 εκατ. ευρώ

Τους εξαπάτησε και τον πήγαν στο δικαστήριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο εδώλιο βρίσκεται ένας έμπορος στην Γαλλία, ο οποίος φέρεται να εξαπάτησε ένα ζευγάρι πληρώνοντας 150 ευρώ για μια αφρικανική μάσκα, την οποία μεταπώλησε για 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζευγάρι των συνταξιούχων βρήκε τη μάσκα από την Γκαμπόν, στο σπίτι ενός προγόνου τους που ήταν αποικιακός κυβερνήτης  και την πούλησαν στον έμπορο το 2021, ανακαλύπτοντας λίγους μήνες μετά την πραγματική της αξία.

Η κυβέρνηση της Γκαμπόν μάλιστα από τη δική της μεριά, ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία και να επιστραφεί η μάσκα.

‘Όλα ξεκίνησαν όταν το ζευγάρι ζήτησε από τον έμπορο να εκκενώσει το εξοχικό τους, κοντά στη νότια πόλη Alès. Το σπίτι ανήκε στον René-Victor Fournier, έναν αποικιακό κυβερνήτη στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ξύλινη μάσκα βρέθηκε σε ένα ντουλάπι, με τον έμπορο να υποστηρίζει ότι δεν είχε ιδέα πόσο πολύτιμη ήταν όταν την αγόρασε.

Τον Μάρτιο του 2022, διαβάζοντας για τη δημοπρασία στην πόλη Μονπελιέ, το ζευγάρι ανακάλυψε ότι επρόκειτο για μια σπάνια μάσκα Ngi του 19ου αιώνα, κατασκευασμένη από τον λαό των Φανγκ της Γκαμπόν.

Ένας ειδικός δήλωσε τότε ότι μόνο περίπου 10 τέτοια αντικείμενα είχαν φτιαχτεί ποτέ από δασκάλους των Φανγκ. «Αυτή η μάσκα είναι πιο σπάνια από έναν πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι», δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η μάσκα, την οποία οι δημοπράτες είχαν αρχικά εκτιμήσει στα 300.000 ευρώ, αγοράστηκε έναντι 4,2 εκατ. ευρώ από ανώνυμο πλειοδότη, ενώ στη συνέχεια το ζευγάρι κίνησε αστική διαδικασία για να ακυρώσει την πώληση.

Η κυβέρνηση της Γκαμπόν υποστήριξε ότι η μάσκα είχε κλαπεί εξ αρχής, και θα έπρεπε να επιστραφεί στην πατρίδα της.

lifo.gr

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση