HomeHL-9Κασσελάκης: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα που περνά πλήττει την Δημοκρατία»

Κασσελάκης: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα που περνά πλήττει την Δημοκρατία»

Τα μηνύματα στην ΚΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ότι «η ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας απειλείται καθημερινά από την κυβέρνηση και τις λογικές της Δεξιάς», ενώ εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του κόμματος για την εξέλιξη της υπόθεσης των υποκλοπών.

«Οι αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, για μία δίκαιη ανάπτυξη κι όχι για τους λίγους. Για μια δίκαιη ανάπτυξη για τον λαό, κι όχι για τους λίγους και ισχυρούς. Για τα δικαιώματα των ασθενέστερων, των πιο αδύναμων, των αποκλεισμένων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε πως «έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά μας γιατί η ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας απειλείται καθημερινά από την κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, ρώτησε ρητορικά: «υπάρχει ουσιαστική διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας; ή μήπως υπάρχει ένας ασφυκτικός εναγκαλισμός της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας;». Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει τα απαράγραπτα δικαιώματα στην μόρφωση, στην υγεία, στην κατοικία, στην ποιότητα ζωής, στην ασφάλεια. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα που περνά πλήττει τη Δημοκρατία και συρρικνώνει τα δικαιώματα. Οδηγεί την κοινωνία στο συμβιβασμό με μια μίζερη πραγματικότητα. Για ένα μέλλον με χαμηλές προσδοκίες», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε, «Δημοκρατία για εμάς είναι το δικαίωμα όλων σε μια ποιοτική, δημόσια και δωρεάν παιδεία και Υγεία. Δημοκρατία για εμάς είναι το δικαίωμα της πρόσβασης στην παιδεία. Στη μόρφωση. Δημοκρατία για εμάς είναι να μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον σου και να μπορείς να έχεις πρόσβαση στην κατοικία. Πού είναι σήμερα το δικαίωμα στη στέγαση; Με τα ενοίκια να εκτοξεύονται στα ουράνια, και να έχει από πάνω και το θράσος ο κ. Γεωργιάδης να μας λέει ότι αυτό είναι θετικό, γιατί ανεβαίνει η αξία των ακινήτων, και άρα αυξάνεται η περιουσία των ιδιοκτητών. Δημοκρατία είναι η ασφάλεια των πολιτών. Αλλά ασφάλεια δεν είναι μόνο η αστυνόμευση. Ασφάλεια είναι να μη φοβούνται οι άνθρωποι να μπουν σε ένα τρένο για να ταξιδεύσουν. Να μη φοβούνται ότι τον χειμώνα θα πνίγονται και θα αποκλείονται, κι ότι το καλοκαίρι θα καίγονται. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, το δήθεν επιτελικό κράτος του, εγγυάται κάτι τέτοιο; Γιατί εκεί έχουμε φτάσει δυστυχώς. Ζούμε σε μια χώρα που ακόμα και για τα στοιχειώδη πρέπει να αγωνιζόμαστε και να τα διεκδικούμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, σημειώνοντας ότι «οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος» και «τα ψέματα της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό», ενώ υπογράμμισε ότι παρά τις αποκαλύψεις «η δικαστική διερεύνηση στη χώρα μας έχει βαλτώσει». Γι’ αυτό, εξήγησε, επισκέφτηκε σήμερα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. «Για να εκφράσω τις έντονες ανησυχίες μας για την εξέλιξη της υπόθεσης. Έφυγα με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η δικαστική διερεύνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς από εδώ και πέρα», είπε και τόνισε την ανάγκη «να αγωνιστούμε για να χυθεί άπλετο φως στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών».

«Έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά μας μέσα και έξω από τη Βουλή για κοινωνική δικαιοσύνη και για την ποιότητα της δημοκρατίας», είπε στη συνέχεια ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο για την επιλογή διοικήσεων του δημοσίου, «γιατί χτυπά ακόμη έναν πυλώνα της δημοκρατίας, την αξιοκρατία». Έκανε, δε, λόγο για «βαθύ κράτος της ΝΔ», των «πελατειακών σχέσεων», των «γαλάζιων golden boys» και των «χιλιάδων μετακλητών». Η κυβέρνηση αντί να εκσυγχρονίσει το δημόσιο και τις υπηρεσίες, αντί να βάλει τέλος στην γραφειοκρατία και στην υποστελέχωση κρίσιμων τομέων κάνει  business as usual. «Ασχολείται πώς θα κάνει πιο ανενόχλητη κομματικούς διορισμούς», τόνισε ο κ. Κασσελάκης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι με το νομοσχέδιο Κεραμέως «ο ρόλος του ΑΣΕΠ καθίσταται διακοσμητικός».

Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως δύο πράγματα διασφαλίζει, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτον, ότι οι γαλάζιοι κομματάρχες θα συνεχίσουν να διοικούν ανεξαρτήτως καταλληλότητας και δεύτερον ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στον ασφυκτικό συγκεντρωτικό έλεγχο των «ροών χρήματος». Τώρα και με τον έλεγχο των ροών από και προς τους Οργανισμούς, όπως είπε. «Αυτοί είναι οι πραγματικοί στόχοι τους, όσο κι αν προσπαθούν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως να “σερβίρουν” το νομοσχέδιο με ένα μακιγιάζ ψευτο-τεχνοκρατικής διαχείρισης του Δημοσίου», πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης.

«Το βασικό πρόβλημα είναι το ίδιο το μοντέλο Μητσοτάκη για την διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε και έκανε λόγο για αίσθηση «αλαζονικής παντοδυναμίας» και «απουσία ορίων». «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων η χώρα έχει ανάγκη από ένα κράτος οργανωμένο». Είπε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα αυτονόητα, όλες οι διαδικασίες επιλογής διοικήσεων του δημοσίου να περάσουν στον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι αποτελεί πολιτική επιλογή η απόλυτη παράδοση στον νεοφιλελευθερισμό.

Τα μηνύματα στην ΚΟ

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, τόνισε πως «για να λεγόμαστε σύντροφοι και αυτό να σημαίνει κάτι,  πρέπει κόμμα και βουλευτές, αλλά και κάθε διαθέσιμη συμβολή που έρχεται από την κοινωνία, να γίνουμε μια ενιαία και νικηφόρα ομάδα. Σας καλώ όλους και όλες να γίνετε το παράδειγμα και το υπόδειγμα με τον πλούτο των προτάσεων που θα φέρετε ως τμήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα στο βήμα της Βουλής για να μας ακούσουν όλοι και να πειστούν ότι αξίζουμε την θετική τους ψήφο».

Όπως είπε, «στην ΚΟ πέφτει ένα μεγάλο μερίδιο από την τεράστια προσπάθεια, να μην αφήσουμε τίποτα αναπάντητο, τίποτα ατιμώρητο, τίποτα κρυμμένο απ’ όσα επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης. Να μη μασήσουμε τα λόγια μας για το κοινωνικό χάσμα και την προκλητική αδικία που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.  Να ορθώσουμε τείχος αγώνα για την προστασία του κράτους δικαίου που υπονομεύεται με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στις γειτονιές, στα κινήματα, στις κοινωνικές οργανώσεις, όπου χτυπά η καρδιά του λαού και της νεολαία».

«Να χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από μας.  Και να σηκώσουμε τους τόνους απέναντι σε κάθε μέτρο, κάθε βήμα, κάθε πρόκληση, της πολιτικής που εντείνει την κοινωνική αδικία, τον αυταρχισμό, την ανασφάλεια, τους κινδύνους», συνέχισε ο κ. Κασσελάκης. «Εμείς θα προκαλέσουμε ρήγματα σε εκείνους, ρήγματα στο καθεστώς τους, με την φυγή προς την κοινωνία, προς τον λαό», συμπλήρωσε και κάλεσε «να υπηρετήσουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια».

enikos.gr

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση