HomeHL-9Kαιρός: Ο τρίτος πιο θερμός Οκτώβριος  στην Κρήτη από το 2010

Kαιρός: Ο τρίτος πιο θερμός Οκτώβριος  στην Κρήτη από το 2010

Και στις 4 μεγάλες πόλεις του νησιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο μήνας Οκτώβριος του 2023 θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη μας ως ένας μήνας εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους ειδικούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μήνα ξεπέρασαν σημαντικά τις συνήθεις τιμές, με απόκλιση που φθάνει τους 3.5 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Μια αξιοσημείωτη παρατήρηση που έκαναν οι ειδικοί ήταν η συνολική απουσία αρνητικών θερμοκρασιών σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των ορεινών περιοχών με υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων.

Ο χάρτης που εκδόθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr αποκάλυψε τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας σε ολόκληρη την επικράτεια, με την Κρήτη να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Κρήτη κατά τον Οκτώβριο ήταν υψηλότερη κατά 1.6 βαθμούς από τις κανονικές τιμές, κατατάσσοντας τον μήνα ως τον τρίτο πιο ζεστό Οκτώβριο από το 2010 και μετά.

Εστιάζοντας στις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης, παρατηρούμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ήταν εμφανείς σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Στα Χανιά, τις 19 από τις 31 ημέρες η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Στο Ρέθυμνο, αυτός ο αριθμός ανήλθε σε 24 ημέρες, ενώ στο Ηράκλειο ήταν 19 ημέρες και στον Άγιο Νικόλαο ανήλθε σε εντυπωσιακές 28 ημέρες.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση