HomeHL-GreeceΟικονόμου: Η Αστυνομία δεν είχε εμπλοκή στον τραυματισμό της 16χρονης στο Ηράκλειο

Οικονόμου: Η Αστυνομία δεν είχε εμπλοκή στον τραυματισμό της 16χρονης στο Ηράκλειο

Αντίθετα, έτρεξε για βοήθεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα «περαστικά» του στην 16χρονη που τραυματίστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Νέο Ηράκλειο έδωσε το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας παράλληλα πώς οι αστυνομικοί δεν είχαν εμπλακεί στον τραυματισμό της.

Ο Γιάννης Οικονόμου ο οποίος ευχήθηκε να πάνε όλα καλά με την υγεία της 16χρονης σημείωσε πώς, «εικάζεται με βάση το διαθέσιμο υλικό, τις μαρτυρίες και τα στοιχεία της ΕΔΕ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι η 16χρονη συμμετείχε στα επεισόδια» που προηγήθηκαν του τραυματισμού, κατά τα οποία οι «μπαχαλάκηδες» εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στους αστυνομικούς.

 «Οι αστυνομικοί δεν είχαν καμία εμπλοκή στον τραυματισμό της»

«Οι αστυνομικοί δεν είχαν καμία εμπλοκή στον τραυματισμό της», ξεκαθάρισε ο Υπουργός, εξηγώντας πως, «τα στοιχεία προκύπτουν από τις καταθέσεις των αστυνομικών. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο στοιχείο που να μου επιτρέπει να αμφισβητώ τις καταθέσεις τους» και ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως, οι ένστολοι, «δεν είδαν όμως πώς τραυματίστηκε, αντίθετα η Αστυνομία έτρεξε να φέρει τη βοήθεια».

«Είχαμε συλλήψεις στα χθεσινά επεισόδια, εστιάζουμε στον τραυματισμό ενός κοριτσιού, δεν πρέπει όμως να απομονώσουμε το γεγονός ότι πριν από αυτό περιστατικό είχε προηγηθεί σκληρή επίθεση στην αστυνομία και σε μαγαζιά της περιοχής», ανέφερε.

Σημείωσε πως, «η Αστυνομία οφείλει να λειτουργει μέσα στα πλαίσια που επιβάλει η δημοκρατία και ο νόμος. Η Αστυνομία δεν είναι συμμορία οεφείλει να δρα οργανωμένα με βάση την δημοκρατία, την εκπαίδευσή της και του νόμους. Η Αστυνομία δεν μπορεί να μένει αδρανής να παρακολουθεί, να μένει αφανής όταν τα σπάνε οι μπαχαλάκηδες και διασαλεύον την κοινωνική γαλήνη, οφείλει να κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι».

Αναφορικά με τη σύλληψη μελών του Ρουβίκωνα, η οποία έγινε όταν εκείνοι πήγαν στην Αστυνομία να καταγγείλουν ότι, τους έκλεψαν τις μηχανές τους, ο Γ. Οικονόμου, σημείωσε πως, «επρόκειτο για ένα επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τον Ρουβίκωνα που απέδωσε».

Για τη βία μεταξύ ανηλίκων

Σχετικά με το μεγάλο θέμα της βίας μεταξύ ανηλίκων, ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως, οι αστυνομικοί έχουν κάνει «πολλές φορές επιχειρήσεις στον Άγιο Δημήτριο και το Μαρούσι» και τόνισε πως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης, ωστόσο, μέσα στη λύση του είναι «η αύξηση του προσωπικού στο πεδίο και διοργάνωση των υπηρεσιών».

Όταν ρωτήθηκε για τη φύλαξη προσώπων είπε: «Παρά τις ισχυρές αντιδράσεις προχωρούμε στην υλοποίηση της επιθυμίας του πρωθυπουργού» προσθέτοντας πως ήδη «έχουμε ξεπεράσει τα 1500 άτομα με φύλλα πορείας και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε φτάσει στις 2500. Με όποιο κόστος και κόπο».

Πρόσθεσε πως θα πρέπει «ταυτόχρονα να βρούμε έναν τρόπο δράσης προκειμένου να έχουμε πιο αποδοτική αστυνόμευση». «Η κουλτούρα της βίας δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης, είναι θέμα οικογένειας, κοινωνίας, παιδείας», ανέφερε.

Με αφορμή το πρωινό περιστατικό διάρρηξης στην Ανάβυσσο σημείωσε ότι, «έχουμε περιθώρια για περισσότερη αστυνόμευση. Γινόντουσαν και θα γίνονται διαρρήξεις, οι δείκτες δείχνου ότι η μικρεγκληματικότητα έχει πέσει».

Για το ενδεχόμενο παρείσφρησης νέων ακραίων στοιχείων

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης αλλά και παρείσφρησης ακραίων στοιχείων, λόγω του Μεσανατολικού, ξεκαθάρισε πως, «από την πρώτη στιγμή έχουμε αυξημένη ετοιμότητα, που αφορά και στη φύλαξη και στα δίκτυα πληροφόρησης και στις δομές, όπου υπάρχουν κυρίως μουσουλμάνοι. Δεν είμαστε σε κατάσταση πανικού, που να πρέπει να περάσουμε στο άκρο της ισλαμοφοβίας».

«Οι σύνδεσμοι έκλεισαν, έχουν γίνει αλλεπάλληλες έφοδοι», είπε για την οπαδική βία, εξηγώντας πως, «το να κλείσεις το σύνδεσμο είναι ένα πράγμα, όμως μεταφέρουν αλλού τις γιάφκες και τα ρόπαλα. Η Αστυνομία βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο κατόπι τους».

Και είπε για την περίπτωση Κατσουρή ότι, «δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε αυτό να ξαναπεναληφθεί. Ήταν συγκλονιστική αποτυχία». Κλείνοντας το θέμα, παρατήρησε πως, «σε κάθε αθλητικό γεγονός η αστυνομία βρίσκεται εκεί. Η ίδια αστυνομία, που ελέγχει τους ίδιους οπαδούς, στα ίδια γήπεδα είναι που τους ελέγχει στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια» και διερωτήθηκε, «γιατί στα ευρωπαϊκά δεν γίνονται μπάχαλα; Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο η αστυνόμευση».

Αναφερόμενος τέλος στη διαθεσιμότητα των ραντεβού για τις νέες ταυτότητες, απάντησε πως «ανοίγουμε τα ραντεβού με προορισμό 1-1,5 μήνα και πολύ σύντομα θα διπλασιάσουμε τα ραντεβού».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση