HomeHL-CultureΠαρουσίαση βιβλίου: “Ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Η εμφάνιση της σεξολογίας και η κατασκευή της ανδρικής ομοφυλοφιλίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα 1830-1940”

Παρουσίαση βιβλίου: “Ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Η εμφάνιση της σεξολογίας και η κατασκευή της ανδρικής ομοφυλοφιλίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα 1830-1940”

Θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί στο Αναλόγιο την 1η Νοεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το θέμα της ομοφυλοφιλίας, ιδιαίτερα της ανδρικής, απασχολεί εμφατικά την ελληνική κοινωνία. Με κάθε ευκαιρία η συζήτηση γύρω από το θέμα αναζωπυρώνεται, αλλά παραμένει στατική, επαναλαμβανόμενη, μη δημιουργική.

Παρά την παρουσία και την έντονη παρεμβατικότητα ενός κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων το κοινωνικό επικοδόμημα φαίνεται ασυγκίνητο.

Η Γαβριέλλα Ευαγγελία Ασπράκη με το βιβλίο της “Ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Η εμφάνιση της σεξολογίας και η κατασκευή της ανδρικής ομοφυλοφιλίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα 1830-1940” επιχειρεί να ερμηνεύσει τις στάσεις – πολιτικές, κοινωνικές, επιστημονικές – απέναντι στην ανδρική ομοφυλοφιλία.

Το υπό διερεύνηση διάστημα συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία η ανδρική ομοφυλοφιλία μετατρέπεται από αμαρτία σε ασθένεια και μάλιστα συγκροτείται επιστημονικό πεδίο για τη μελέτη της: η σεξολογία.

Η συγγραφέας ασχολείται ιδιαίτερα με τη σύγκριση των επιστημονικών και πολιτικών εξελίξεων για το θέμα σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Η αναμενόμενη -για ιστορικούς λόγους- επιστημονική υστέρηση στη χώρα μας σε συνδυασμό με τις ακραίες εθνικιστικές απόψεις που κυριαρχούν, καθώς και την έντονη παρουσία της εκκλησίας στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα, κόστισε την απουσία σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας και την έλλειψη κάθε σοβαρής συζήτησης.

Για το βιβλίο της Γαβριέλλας Ευαγγελίας Ασπράκη θα μιλήσουμε στο Αναλόγιο την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ‘Εφη Αβδελά, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Βαρβάρα Ρούσσου, μόνιμη διδάσκουσα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και η συγγραφέας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φίλους που θα παρευρεθούν.

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση