HomeHL-GreeceΚυβέρνηση: Οι προτεραιότητες και η στρατηγική των τριών σημείων

Κυβέρνηση: Οι προτεραιότητες και η στρατηγική των τριών σημείων

Ποια η στάση του Μαξίμου απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πως «διαβάζει» τις δημοσκοπήσεις. Τα προειδοποιητικά «καμπανάκια» για την ακρίβεια και οι πρωτοβουλίες για την ενέργεια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών, προσπάθεια αποφυγής «ανόητων αυτογκόλ» και ελάχιστη ενασχόληση με την αντιπολίτευση.

Αυτό είναι το τρίπτυχο βάσει του οποίου θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου να λειτουργήσει η κυβέρνηση και αποτυπώνεται στις συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες.

Τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές (και τα μηνύματα που προέκυψαν από αυτές), ο πρωθυπουργός θεωρεί την παρούσα φάση ως μια ευκαιρία για επιτάχυνση των ρυθμών παραγωγής έργου, με όχημα τις μεταρρυθμίσεις και φόντο τις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας.

«Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητη. Στο χέρι μας είναι να τη διατηρήσουμε για πολύ ακόμα», αναφέρει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πάντως κρούει προς όλους τον κώδωνα του κινδύνου για χαμηλούς τόνους και προσεκτικές συμπεριφορές.

Οι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μελετώνται με προσοχή από το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο εμφανίζεται μεν ικανοποιημένο από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις της ΝΔ και τη μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, ωστόσο οι προειδοποιητικές βολές των πολιτών για θέματα, όπως η ακρίβεια, δεν περνούν απαρατήρητες.

Από την άλλη, οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εισπράττονται με ικανοποίηση από την κυβερνώσα παράταξη που θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή αντίπαλός τους είναι «ο κακός τους εαυτός».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα των ερευνών, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα ηγεσία του όχι μόνο δεν ανακάμπτει αλλά φαίνεται να υφίσταται καθίζηση».

Χαρακτηρίζουν δε «αξιοσημείωτο ότι παρά τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να καρπωθεί σημαντικό όφελος, παρότι στις δημοτικές εκλογές προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα νίκης.

Το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στα ποσοστά με τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στην κατάρρευση της αξιωματικής αντιπολίτευση και όχι στην άνοδο του κόμματος του κ. Ανδρουλάκη», σημειώνουν, εκτιμώντας ότι στη μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων δεν έχει κανέναν λόγο και όφελος να εμπλέκεται η ΝΔ.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Την ίδια ώρα, έμφαση δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου στη στήριξη της κοινωνίας όσον αφορά τους λογαριασμούς της ενέργειας. Ήδη το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τη συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης για το ηλεκτρικό ρεύμα για το Νοέμβριο, με αυξημένο το ύψος της επιδότησης, ενώ εντός της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις από τον Θόδωρο Σκυλακάκη και την Αλεξάνδρα Σδούγκου για ένα νέο πλαίσιο στήριξης (νέο επίδομα θέρμανσης) των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι και το ενδεχόμενο στοχευμένης επιδότησης των καταναλωτών, εφόσον από τη νέα χρονιά οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων συνεχίσουν να πορεύονται ανοδικά.

«Η στήριξη της κυβέρνησης προς τους πολίτες συνεχίζεται, με ξεχωριστή μέριμνα ειδικά για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων», τόνισε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ψηλά στην ατζέντα η κυβέρνηση έχει και το θέμα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, μετά και τη σχετική ανακοίνωση της S&P.

Η εν λόγω επιχειρηματολογία θα επιχειρεί τη συσχέτιση του σημαντικού γεγονότος με την καθημερινότητα του πολίτη. «Σημαίνει πολλά, τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και σε αυτό της πολιτικής.

Πρακτικά το αξιόχρεο της χώρας οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το ίδιο το κράτος, τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, (στο Βήμα της Κυριακής).

Υπογραμμίζει δε τη σημαντικότητα αυτής της εξοικονόμησης «για τις κοινωνικές δαπάνες και τη στήριξη των πιο ευάλωτων σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού».

Από μόνη της βεβαίως, όπως αναγνωρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι αρκετή για τη βελτίωση των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Έτσι, το μεγάλο και πιο δύσκολο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, σε συνδυασμό με μια σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, όπως η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων.

«Οποιοσδήποτε ισχυριστεί ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα λύσει το πρόβλημα, απλά λέει ψέματα. Πρόκειται για μια καθημερινή δύσκολη μάχη, ένα εισαγόμενο πολύ μεγάλο πρόβλημα, που όμοιό του δεν έχουμε δει επί δεκαετίες», τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και αυτό, ενώ η κρίση στη Μέση Ανατολή κορυφώνεται και οι συνέπειές της (και) στην οικονομία είναι απρόβλεπτες. Ως φαίνεται, και ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι εύκολος…

Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση